Діскаверер-1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діскаверер-1
Основні параметри
Повна назва Діскаверер-1
COSPAR ID 1959-002A
NORAD ID 00013
Тип апарата орбітальний, розвідувальний
Штучний супутник Землі
Обертів 0
Дата запуску 28 лютого 1959, 21:49 UTC
Ракета-носій Тор-Аджена-А
Космодром Ванденберг SLC1W
Технічні параметри
Маса 618 кг
Розміри довжина 5,73 м, діаметр 1,52 м

Діскаверер-1 — американський прототип розвідувального супутника серії KH-1, що запускались за програмою Корона. Перша спроба запуску на полярну орбіту. Перший запуск космічного апарата з бази Ванденберг. Перший запуск ракети-носія Тор-Аджена-А.

Опис[ред. | ред. код]

Апарат було змонтовано у верхній частині ступеня Аджена-А, тому бувають розбіжності в масі і розмірах — іноді супутником вважають увесь ступінь. Загальна маса ступеня із супутником була 3265 кг, а маса самого супутника — 618 кг. Апарат мав 97 приладів для відстеження параметрів польоту, живлення забезпечували три срібно-цинкові акумулятори. 15 каналів телеметрії використовувались для передачі майже 100 параметрів, отриманих під час польоту. Апарат був прототипом, тому не мав камери і капсули для повернення відзнятої плівки.

Запуск[ред. | ред. код]

28 лютого 1959 року о 21:49 UTC ракети-носія Тор-Аджена-А з бази Ванденберг здійснено спробу запуску першого розвідувального супутника. Після виведення апарата з ним було втрачено зв'язок. Розрахунок показав, що апарат вийшов на орбіту 159 x 974 кілометрів. Американські військово-повітряні сили заявили, що супутник виявила одна станція спостереження, однак його не зафіксувала жодна інша станція, тому апарат, імовірно, впав в Антарктиді.

Джерела[ред. | ред. код]