Діти неба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діти неба
The Children of the Sky
Обкладинка видання від Tor Books. 2011 р.
Жанр Наукова фантастика
Форма роман
Автор Вернор Вінжі
Мова en
Опубліковано 2011
Країна  США
Видавництво США Tor Books
Видання 2011
Попередній твір Глибина у небі
ISBN-10: 0312875622

«Діти неба» (англ. The Children of the Sky) — науково-фантастичний роман Вернора Вінжі, вперше опублікований у 2011 році. «Діти неба» є третім романом циклу Кенг Хо і є прямим продовженням роману «Полум'я над безоднею». Роман номінувався на премію «Прометей»[1] і премію «Локус»[2] в 2012 році.

Події відбуваються на планеті «зграй» (англ. Tines) — розумних собакоподібних створінь, які можуть обмінюватись думками, але для свідомого мислення їм необхідно перебувати в групах 4-12 осіб. Після загибелі Фама Н'ювена (англ. Pham Nuwen), який пожертвував собою, що б зупинити Розпад (англ. Blight), вцілілими людьми (здебільшого дітьми) починає керувати Равна Бернсдот (англ. Ravna Bergsndot). З допомогою союзного королівства «зграй» вона намагається побудувати на планеті технологічну цивілізацію, яка буде здатна боротися із Розпадом. Але старі вороги серед «зграй», а також сумніви серед людей, значно перешкоджають її планам.

Сюжет[ред. | ред. код]

Під час «Бою на пагорбі зорельоту» (англ. Battle on Starship Hill) Фам Нювен жертвує собою для того, що б випустити «Протидію» (англ. Countermeasure). В результаті галактична надсутність — Розпад разом зі світом «зграй» опиняється в Повільній зоні (англ. The Slow Zone), де неможливі надсвітлові швидкості. Равна Бернсдот починає будити дітей, які перебували в анабіозі на борту корабля «Out of Band II» (частіше просто «Ообіі» (англ. Oobii)), для того що б допомогти цивілізації «зграй» розвиватися. Головним союзником Равни стає королева «зграй» Різьбярка (англ. Woodcarver). Взамін на інформацію з архівів «Ообіі», «зграї» допомагають людям налагодити виробництво. Флот Розпаду перебуває на відстані 30 світлових років від планети «зграй», і Равна планує встигнути до їх прибуття озброїти мешканців світу для оборони.

Через два роки після бою, вигнанець «зграй» Марнославний (англ. Vendacious) заручається підтримкою однієї з найбагатших зграй планети Магната (англ. Tycoon). За допомогою викрадених Марнославним даних і «Тропічного хору» — легендарної зграї з мільйонів істот, які живуть на екваторі планети, Магнат починає високотехнологічне виробництво для захоплення влади над світом.

Минає ще вісім років і плани Равни починають провалюватись. Серед людей утворюється Група Дослідження Катастрофи (англ. Disaster Study Group), яка вважає, що флот Розпаду насправді летить на порятунок, а Фам Н'ювел випустивши «Протидію», не дозволив порятунку статися. Аргументами групи виступає той факт, що Розпад було випущено їхніми батьками і найімовірніше сутність не є злою. Невіл Сторгерт (англ. Nevil Storherte), один з прихованих учасників Групи, переконує людей і «зграй», що Равна не мислить об'єктивно, а фанатично слідує настановам Фама Н'ювена, і тому людей повинен очолювати він. Равна змушена передати владу Невілу, а також доступ адміністратора до архівів і систем «Ообіі», проте вона приховує, що існує ще рівень доступу командира корабля, який вищий за адміністратора.

Розуміючи, що Невіл насправді помиляється щодо Розпаду, Равна вступає в змову з Джоанною Олсндот (англ. Johanna Olsndot) і «зграєю» Пілігрим (англ. Pilgrim). В той ж час, трьох дітей викрадають начебто «зграї» з тропіків. Невіл використовує це для посилення свого контролю над людьми. Джоанна і Пілігрим вирушають на літальному апараті досліджувати що відбувається в тропіках, де зазнають аварії на підконтрольній Магнату території. В процесі втечі Пілігрим змушений забігти в «тропічний хор», де його «зграя» розсипається, але Джоанні вдається пробитися і вона опиняється на судні «тропічної зграї», що прямує до королівства Різьбярки. Равну викрадають прислужники Магната, і хоч з допомогою Джефрі, брата Джоанни, «зграй» Амдірадіфані (англ. Amdiranifani) і Скрюфлосса (англ. Screwfloss) вона тікає, але її заново захоплюють через деякий час. З'ясовується, що Невіл таємно уклав угоду з Магнатом, що той допоможе Невілу отримати владу, а Невіл буде ділитись з Магнатом технологіями. Равну і інших повітрям доставляють в тропіки до Магната і Марнославного.

Хоча Марнославний хоче вбити Равну, Магнат розуміє, що вона все ще має вплив серед людей і може бути корисною в майбутніх перемовинах з Різьбяркою і Невілом, щодо переходу королівства Різьбярки під контроль Магната. Равну забирають на перемови в королівстві, до якого вже встигла прибути Джоанна. Поява Джоанни і Равни розкривають карти Невіла, і він змушений тікати. В процесі, Магнат встигає захопити Джоанну і відступити на свій повітряний корабель, яким відступає в тропіки. Внаслідок бунту ініційованого Амді на кораблі Марнославного, останній гине, але сам Амді теж повертається в тропіки. Невіл азом з своїми прихильниками засновує поселення «Найкраща Надія» (англ. Best Hope) на нейтральній території, і оголошує що він є союзником з Магнатом, і останній поверне викрадених раніше дітей. Магнат справді повертає майже всіх, і запрошує Равну на розмову. В процесі Равна дізнається про намір Магната укласти договір з Равною за спиною Невіла, і Джоанна насправді не заручниця, а радниця Магната.

Історія завершується тим, що Равна роздумує над новими можливостями використання індустріальних потужностей Магната і технологій з архівів «Ообіі» для боротьби із Розпадом, що повільно наближається.

Нагороди і визнання[ред. | ред. код]

Роман номінувався на премію «Прометей»[1] і премію «Локус»[2] в 2012 році. Також він був в довгому списку номінантів на премію «Г'юго», але не ввійшов в короткий[3]. Роман був перекладений на французьку (2012), російську (2013), китайську (2013) і румунську (2016) мови.[4]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 14 червня 2017. Процитовано 6 жовтня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 6 вересня 2018. Процитовано 6 жовтня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 22 вересня 2018. Процитовано 6 жовтня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. https://www.goodreads.com/work/editions/15069342-the-children-of-the-sky