Ектор Мануель Еранандес Масіас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ектор Мануель Еранандес Масіас
Народився 1954[1][2]
Сан-Луїс-Потосі, Мексика
Країна  Мексика
Діяльність ботанік
Alma mater Національний автономний університет Мексики
Галузь ботаніка
Заклад Національний автономний університет Мексики

Ектор Мануель Еранандес Масіас (ісп. Héctor Manuel Hernández Macías; нар. 1954, Сан-Луїс-Потосі) — мексиканський ботанік, професор, старший науковий співробітник Інституту біології Національного автономного університету Мексики (UNAM).

Життєпис

[ред. | ред. код]

Здобув ступінь бакалавра біології на Науковому факультеті в Національному автономному університеті Мексики у 1979 році.

У 1987 році здобув докторський ступінь в Університеті Сент-Луїса (США).

Почав працювати в Інституті біології Національного автономного університету Мексики у лютому 1987 року, де зараз є старшим науковим співробітником. У цій установі він обіймав посади завідувача Національного гербарію (1987), завідувача відділу ботаніки (1994—1995) та директора Інституту (1995—2003). На початку своєї наукової кар'єри в інституті працював у галузі систематики бобових культур. Проте з 1990-х років він зосередив свою наукову роботу на проєктах з біогеографії та систематики кактусів Мексики.

Наукова та громадська діяльність

[ред. | ред. код]

Він опублікував понад сто наукових статей, розділів у книгах і популярних текстів, а також п'ять книг, у тому числі підручник «Сучасні підходи до вивчення біорізноманіття» (ісп. «Enfoques contemporáneos para el estudio de la biodiversidad») (2001), «Життя в мексиканських пустелях» (ісп. «La Vida en los Desiertos Mexicanos») (2006), «Картографування кактусів Мексики I і II» (ісп. «Mapping the cacti of Mexico I y II») та «Атлас деревних бобових рослин Мексики» (ісп. «Atlas de las leguminosas arbóreas de México»). Він член кількох наукових організацій і товариств, президент Міжнародної організації з вивчення сукулентних рослин (IOS). Член Національної системи дослідників з 1987 року. З 2017 року — генеральний співредактор видання «Mesoamerican Flora», спільного проєкту Інституту біології, Міссурійського ботанічного саду та Британського музею (Лондон). Президент Групи фахівців з кактусових і сукулентних рослин Комісії з виживання видів Міжнародного союзу охорони природи (МСОП)[4].

Його інтереси полягають у систематиці, біогеографії та збереженні кактусових, особливо в пустелі Чіуауа, а також філогенія родів мексиканських кактусів[4]. Він також цікавиться репродуктивною біологією покритонасінних рослин, зокрема бобових, і систематикою роду Zapoteca (Mimosaceae)[5].

Навчальні дисципліни

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Міжнародний індекс назв рослин — 1999.
  2. автор назви (ботаніка)
  3. IPNI,  H.M.Hern.
  4. а б Héctor Manuel Hernández - Books and biography. Casa del Libro. Процитовано 03.06.2024. (ісп.)
  5. Hernández Macías, Héctor Manuel (1954-). JSTOR. Процитовано 03.06.2024. (ісп.)

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Науковий профіль. Інститут біології Національного автономного університету Мексики (UNAM). (ісп.)

Посилання

[ред. | ред. код]