Жанно де Лекюрель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жанно де Лекюрель
фр. Jehannot de Lescurel
Народився 13 століття
Помер
Париж, Королівство Франція
Країна  Франція
Діяльність поет, композитор, письменник
Знання мов французька
Напрямок класична музика

Жанно де Лекюре́ль (Lescurel, l'Escurel) (помер 23 травня, 1304?) — французький поет і композитор початку XIV століття, трувер. Про його життя відомо дуже мало. Він народився у родині паризького торговця. Імовірно, навчався музиці та служив в соборі Нотр-Дам. Довгий час вважалося, що він був повішений 23 травня 1304 року за зґвалтування, крадіжки та вбивство[1].

Але дослідження показали, що ім'я «Жанно де Лекюрель» було вельми поширено у Парижі XIV століття. Та немає жодного зв'язку між композитором Жанно де Лекюрельом, та тим Жанно де Лекюрельом, якого повісили.

Його спадщина, що збереглася у вигляді знаменитого рукопису «Роман про Фовеля», містить переважно одноголосі світські твори, написані в твердих формах: 20 балад, 12 рондо́ («A vous douce debonnaire» на 3 голоси — єдиний багатоголосний твір Лекюреля) і 2 diz entez. Разом з Адамом де ла Алем вважається одним з головних попередників Гійома де Машо.

Твори[ред. | ред. код]

  • Balades, rondeaux et diz entez sus refroiz de rondeaux / Jehannot de L´Escurel, hrsg. v. Friedrich Gennrich. Langen bei Frankfurt, 1964.
  • The Works of Jehan de Lescurel, ed. by N.Wilkins // Corpus mensurabilis musicae 30. Roma, 1966.

Література[ред. | ред. код]

  • Arlt W. Aspekte der Chronologie und des Stilwandels im französischen Lied des 14. Jahrhunderts // Forum musicologicum, vol.III (Basel, 1982);
  • Fauvel Studies: Allegory, Chronicle, Music and Image in Paris, Bibliothèque Nationale de France, MS français 146 Oxford, 1998 (сб. статей, у тому числі про Лекюреля).
  • "Songé .i. songe" , chansons et le dit enté "Gracieus temps". Mediabook par l'ensemble Syntagma, direction: Alexandre Danilevski

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Richard H. Hoppin, Music in the Middle Ages. 1978, New York, W.W. Norton & Co. ISBN 0-393-09090-6.