Желябужський Іван Опанасович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Желябужський Іван Опанасович
Желябужский Иван Афанасьевич
Народився 1638(1638)
Помер після 1709
Підданство Московія
Діяльність службовець, дипломат, суддя
Відомий завдяки Автор "Записок", що містять матеріал про діяльність московського уряду 1682 - 1709 років
Знання мов російська
Посада Чернігівський воєвода

Желя́бужський Іван Опанасович (1638 — після 1709) — московський державний діяч і дипломат.

Брав участь в укладенні Андрусівського перемир'я 1667 року з Польщею. В 1682 році був воєводою в Чернігові.

У 1-й половині 1657 року в чині ясельничого виконував дипломатичну місію до трансільванського князя Ракоці Дєрдя II. По дорозі до Трансільванії (історична область на півночі Румунії) влітку 1657 року перебував в Україні, збирав тут за дорученням голови Посольського приказу інформацію про стан справ у Війську Запорозькому, а також агітував місцеве населення за обмеження прав гетьмана на користь російського царя. Зібрані Желябужським відомості були використані урядом царя Олексія Михайловича при визначенні нового, більш жорсткого, курсу щодо України.

У вересні 1665 Желябужський за дорученням царя зустрічав на в'їзді до Москви посольство гетьмана І.Брюховецького. Брав активну участь у російсько-українських переговорах, за результатами яких було укладено Московські статті 1665 року. Після завершення переговорів Желябужського відправлено послом в Україну. Невдовзі внаслідок конфлікту з головою Посольського приказу Ордіним-Нащокіним він був відкликаний до Москви.

1668 року за наказом царя Олексія Михайловича їздив в Україну для втихомирення протимосковського повстання І. Брюховецького. 1674 року пожалуваний царем чином стольника, а 1676 року — думного дворянина. Після смерті російського царя Федора Олексійовича (1676–82) приводив гетьмана І. Самойловича і козацьку старшину до присяги на вірність Петру I. 1684 року в чині окольничого призначений воєводою до Чернігова. Автор «Записок», які містять цінний матеріал з історії політичного розвитку Московії, а також відомості про побут і звичаї українського народу останньої третини 17 — початку 18 століття.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]