Живко Валентина Степанівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Живко Валентина Степанівна
Народилася 9 квітня 1950(1950-04-09)
Сорокіне, Ворошиловградська область, Українська РСР, СРСР
Померла 10 грудня 2018(2018-12-10) (68 років)
Країна  Україна
Діяльність керамістка, гончарка
Членство Національна спілка майстрів народного мистецтва України

Валентина Степанівна Живко (нар. 9 квітня 1950, Краснодон, Ворошиловградська обл. (нині Луганська обл.) — 10 грудня 2018) — майстриня художньої кераміки. Член НСМНМУ (1990).[1]

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народилася Валентина Живко у Краснодоні на Донбасі де батько працював шахтарем. У віці 5 років сім'я повернулася на Вінниччину у село Бубнівка звідкіля були родом батьки. Після закінчення школи навчалася на швачку.

Мистецтву кераміки та гончарства Валентина Живко навчалася у Фросини Міщенко. З 1995 року працювала на виробничо–художньому об'єднанні «Бубнівська кераміка» на Гайсинщині Вінницької області, яке було створене за підтримки Національної спілки майстрів народного мистецтва України[2]. Вела гурток кераміки у місцевій школі.

У гончарних виробах майстриня часто використовувала рослинні орнаменти, картини побу­ту, народні образи та еле­менти українського села.

В останні роки Валентина Степанівна створила серію робіт із білої глини, це коники і баранці, які мають мінімум розпису, або зовсім його позбавлені, прикрашені декоративними елементами — грива, хвіст, прикраси на грудях і на ногах. У роботах із білої глини майстриня основний акцент ставить на фактурність, що надає їм самобутності.

Учасниця всеукраїнського симпозіум кераміки у смт. Седнів Чернігівської області (1988). Учасниця пленера гончарів у Бубнівці.

Померла 10 грудня 2018 року після перенесеного інсульту у селі Бубнівка.

Виставки

[ред. | ред. код]

Учасниця всеукраїнських мистецьких виставок, пленерів гончарів у Бубнівці!

Персональні виставки відбулися у Києві, Вінниці (2009). Остання виставка відбулася у Вінницькому обласному центрі народної творчості, на якій художниця представила картини у стилі народного малярства[3].

Вироби

[ред. | ред. код]

У традиціях бубнівської кераміки створювала миски, глечики, горщики, куманці, барильця, баранці, підсвічники, дитячі іграшки.

Вироби зберігаються у Національному музеї-заповіднику українського гончарства в смт. Опішня Зіньківського району Полтавської області, Вінницькому краєзнавчому музеї, Музеї історії міста Ладижина Вінницької області, МУНДМ, Українському центрі народної культури «Музей Івана Гончара» (Київ).

Основні вироби

«Баранець», 2008 р.

Казкові звірі — леви, баранці, коники.

Миски, посудини для вареників, вази, підсвічники.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Т. І. Макаревич (2009). Живко Валентина Степанівна. Енциклопедія Сучасної України. Архів оригіналу за 24 січня 2022. Процитовано 30.01.22.
  2. Таланти Гайсинщини. Гайсинська централізована бібліотечна система (ЦБС). Архів оригіналу за 1 березня 2021. Процитовано (30.01.2021).
  3. Тетяна Бойчук. Живко Валентина Степанівна. Вінницький обласний центр народної творчості. Архів оригіналу за 18 лютого 2020. Процитовано 07.02.2022.

Посилання

[ред. | ред. код]