Марді Гра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Жирний вівторок)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Марді Гра (фр. Mardi gras, буквально — «жирний вівторок») — вівторок перед Попільною середою і початком католицького Великого посту, останній день карнавалу[1]. Свято, що знаменує собою закінчення семи «жирних днів» (аналог Всеїдного тижня).

Назва поширена в основному у франкомовних країнах і регіонах. Святкується у багатьох країнах Європи, в США і в інших країнах[2]. З міст США наймасовіші і пишні святкування відбуваються у Новому Орлеані. В англомовних країнах називається Shrove Tuesday, Fat Tuesday («сповідний, жирний вівторок»); аналог східнослов'янської Масниці.

Основні відомості[ред. | ред. код]

Традиція Марді Гра сягає дохристиянських язичницьких ритуалів: проводів Зими і зустрічі Весни, обрання короля та королеви (праобрази Батька і Матері, образи, характерні особливо для кельтської культури) свята, спалення ляльки-тотема, поїдання солярних символів (в Україні — млинці, як поминальна їжа) і т. д. Після християнізації Європи багато культів і свят були асимільовані новим віровченням. Традиція святкування карнавалу жива у багатьох країнах Європи і Америки. У Європі до свята готуються традиційні здобні («жирні») солодощі: пиріжки, булочки з кремом, пампушки, млинці.

У США більш поширена французька назва Mardi Gras. Спочатку це було костюмована вистава з нагоди зустрічі весни у Французькому кварталі Нового Орлеана. З роками карнавал ставав все більш велелюдним, з'явилися яскраві розфарбовані платформи, рухомі кіньми.

Кожен рік карнавал очолюють «король» і «королева», які в масках і костюмах їдуть на величезній прикрашеній платформі зі своїм оточенням. У відповідь на традиційні крики збудженого натовпу «Кинь нам що-небудь!» вони розкидають великі олов'яні монети, пластмасові чотки та інші дрібнички[3] .

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Марді Гра: Масниця в Новому Орлеані. BBC News Україна (uk-UA) . Процитовано 20 березня 2019.
  2. Марді Гра: як пройшов великий карнавал в Італії перед Великим постом. Travel (укр.). Процитовано 20 березня 2019.
  3. Ляльки вуду та десятки тон намист: як в Новому Орлеані відзначили фестиваль Марді Гра (відео). www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 21 лютого 2022. Процитовано 20 березня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]