Жовтогорлик мексиканський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жовтогорлик мексиканський
Самець
Самець
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Піснярові (Parulidae)
Рід: Жовтогорлик (Geothlypis)
Вид: Жовтогорлик мексиканський
Geothlypis flavovelata
(Ridgway, 1896)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Geothlypis flavovelata
Віківиди: Geothlypis flavovelata
ITIS: 560242
МСОП: 22721842
NCBI: 355626

Жовтогорлик мексиканський[2] (Geothlypis flavovelata) — вид горобцеподібних птахів родини піснярових (Parulidae). Ендемік Мексики.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на північному сході Мексики. Трапляється в Тамауліпасі, прилеглих районах Нуево-Леону, на крайньому сході Сан-Луїс-Потосі та на півночі Веракрусу. Мешкає в прісноводних болотах (включаючи канали та дренажі), особливо там, де росте рогіз.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло завдовжки 13 см, вага — 10,2—11,5 г. Дорослі самці мають помітну чорну маску на обличчі, яка тягнеться до вушних раковин і з'єднується над маківкою чола. Позаду маски є облямована широка смуга корони від жовтого до золотисто-жовтого кольору, яка значно ширша, ніж у інших видів роду Geothlypis, і тягнеться до боків шиї та по діагоналі нижче вушних раковин. Решта оперення голови жовте. Верх оперення жовто-оливковий; нижня частина оперення світло-жовта з жовтувато-оливковими вицвілими боками тіла та боками грудей. Дзьоб чорнуватий; ноги тілесного кольору.

У самиць відсутня чорна лицьова маска. Оливково-жовте оперення на тімені частково всіяне розмитими відтінками коричневого. Криючі вух від оливкового до оливково-сірого кольору; надбрівна смуга, очне кільце та тім'я від світло-жовтого до жовтого. Потилиця коричнево-оливкова; боки потилиці блідіші й жовтіші.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2022). Geothlypis flavovelata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 24 липня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]