Журавка (вокальний ансамбль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Народний вокальний ансамбль «Журавка»
фотографія
Основна інформація
ЖанрНародна
Роки1998 — до сьогодні
КраїнаУкраїна Україна
МістоХерсон
МоваУкраїнська
СкладБай Людмила Всеволодівна
Кабулова Тетяна Кузьмівна
Гладка Марія Георгіївна
Карло Віра Василівна
Королюк Олена Кирилівна
Ромашова Ольга Іванівна
Гаркуша Марія Трохимівна
Юхно Світлана Георгіївна
Пронько-Ященко Любов Петрівна
Щіпцова Тамара Борисівна
Тіщенко Ніна Іванівна

Жіночий вокальний ансамбль «Журавка» — народний ансамбль м. Херсона.

Історія створення

[ред. | ред. код]

Історія народного ансамблю сягає в далекі дев’яності роки XX століття. Саме тоді був хор «Червона калина» радгоспу-заводу «Янтарний». У хорі співало тридцять п’ять осіб. Керувала ним Чорноіван Майя Григорівна. Концертмейстером був Херсонський композитор Рожко Олександр Іванович, він запропонував відокремитись від хору, і під його керівництвом створили вокальний ансамбль. До нього увійшло шістнадцять осіб. Керівником новоствореного ансамблю стала Синчук-Штефан Людмила Борисівна.

У 2001 році за згодою і домовленістю Синчук-Штефан Л.Б. керівником і концертмейстером став викладач народних інструментів музичної школи № 3 — Бічуєв Яків Миколайович. З 2001 року почався розквіт «Журавки» — колектив виїздив із концертами до Сімферополя, Євпаторії, Києва, в міста і села області; Брали неодноразово участь у фестивалях «Купальські зорі» в місті Гола Пристань, у Цюрупинську — на «Вогниках трудової слави», вечорах для ветеранів війни та праці, на міських ярмарках.

29 травня 2003 року ансамбль виступав із звітним концертом на сцені обласного музично-драматичного театру. Колективу було присвоєно звання «Народного аматорського вокального ансамблю» за високий внесок у розвиток української національної культури і високий культурний рівень виконавської пісенної майстерності.

У 2006 році ансамбль брав участь у Європейському фестивалі народної пісні в місті Буковель Івано-Франківської області, де представляє південь України.

З 2008 року керівник групи — Бай Людмила Всеволодівна.

2009 році колектив виступає із концертною програмою на суднах, які обслуговували іноземних туристів із всього світу. Туристи приїздили в Херсон на п’ятипалубних пароплавах рейсом Київ—Ялта—Севастополь, або Київ—Ялта—Болгарія. Учасниці ансамблю співали по 80 і більше пісень за день.

19 квітня 2010 року почала працювати Кабулова Тетяна Кузьмівна — концертмейстер ансамблю.
Репертуар колективу різноманітний: українські народні пісні, акапельні, колядки, щедрівки, пісні українських авторів, військово-патріотичної тематики.

Ансамбль бере участь в усіх культурно-мистецьких заходах міста та області, виступає з концертами перед ветеранами війни та праці, на ярмарках та обрядових святах (День Святого Миколая, Водохреща, на Івана Купала, Різдвяні зустрічі), в міській геріатричній лікарні, в школі-інтернаті м. Цюрупинська, школах та дитячих садках м. Херсона.

Ансамбль — постійний учасник міжнародних і всеукраїнських фестивалів та конкурсів.

Популяризація української пісні та обрядів серед різних вікових категорій громадян — це мета творчої діяльності народного вокального ансамблю «Журавка».

Відзнаки

[ред. | ред. код]
  • Лауреат І ступеню Міжнародного фестивалю пісенної творчості в Буковелі, Лауреат Всеукраїнського фестивалю «Купальські зорі», дипломант щорічного Всеукраїнського конкурсу-фестивалю військово-патріотичної творчості „Оберіг”.
  • Народний ансамбль «Журавка» відзначений Дипломами, Грамотами і подарунками обласного та міського управління культури.

Посилання

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]