Запп Бренніґан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герої Футурами
Запп Бренніґан
Запп Бренніґан
Запп Бренніґан
Вік 28-35
Стать чоловіча
Вид людина
Місце народження Земля
Місце роботи Капітан космічного корабля Демократичного утворення планет «Nimbus»
Родичі імовірні діти (не менше трьох)
Перша згадка Love's Labours Lost in Space
Перша фраза в серіалі «По-моєму, мені дуже пасує ця нова форма, правда, перший заступнику?»
Оригінальна озвучка Біллі Вест (Billy West)
Українська озвучка Ігор Рода (1-4 сезон)

Юрій Кудрявець (5-7 сезон)

Генерал-майор Запп Бре́нніґан — персонаж мультиплікаційного серіалу «Футурама». Також відомий як «Заппер», «Велюровий Туман», «Великий З.» (здебільшого, він сам називає себе цими іменами). Його образ пародіює капітана Джеймса Кірка (у виконанні Вільяма Шатнера) з серіалу «Зоряний шлях».

Основні відомості[ред. | ред. код]

Бранніґан належить до старших офіцерів Демократичного утворення планет. Його військове звання в різних серіях звучить по-різному, серед варіантів: «25-зірковий генерал» і «Генерал-майор-вебело». Лейтенант Кіф Кумкало виконує при ньому обов'язки персонального ад'ютанта, зокрема складає його графік за допомогою «чарівного екрану», голить йому під пахвами, демонструє його нагороди і повідомляє команді корабля про сексуальні перемоги капітана. Флагманський корабель Бренніґана «Німб» зазнав важких пошкоджень у серії «A Taste of Freedom», проте знов з'являється у наступних серіях. Помешкання Заппа на борту «Німба» (яке він називає «любовназія») рясно декороване велюром, має летюче ліжко к формі серця і портрет самого Заппа в позі, що нагадує відомий посмертний портрет Джона Кеннеді, на стіні.

Бренніґан вважає себе великим ловеласом і знавцем жінок, хоча насправді він цілковито безпорадний у романтичних питаннях. Їхнє перше побачення з Лілою 13 квітня 3000 року закінчилося сексом (що Ліла мотивувала почуттям жалю, яке Запп у ній викликав). Під час кожної наступної зустрічі Бренніґан згадує про цей випадок, одного разу навіть натякаючи, що Ліла була його першою жінкою (Запп: «Ти єдина жінка, що кохала мене!» - Ліла: «Я ніколи тебе не кохала!» - Запп: «Я маю на увазі, фізично) ( серія «Brannigan Begin Again»). Він глибоко переконаний, що Ліла рано чи пізно повернеться до нього, не зважаючи на її постійне заперечення цього і рішучий (часом навіть фізичний) опір. Втім, це не заважає Заппові регулярно залицятися до інших жінок, інколи навіть у присутності Ліли.

Намагання Бренніґана бути вишуканим і галантним зводяться нанівець його мовленнєвими помилками (наприклад, він називає шампанське «шампіньйон»). Він дуже високої думки про своє вміння співати (на вечорі караоке в орбітальному ресторані він виконує пісню гурту The Kinks «Lola», замінюючи ім'я «Лола» на «Ліла», що закінчується відчайдушною втечею всіх відвідувачів і персоналу ресторану у рятівних човнах).

Бойова тактика Бренніґана майже завжди виявляється безглуздою і непотрібною. Йому подобається посилати своїх людей на смерть, особливо в ситуаціях, яких легко уникнути - це видається йому доказом відданості. Він є автором принаймні одної книги про військову справу під назвою «Велика книга війни Заппа Бренніґана».

Серед перемог Заппа Бренніґана, в серіалі називаються такі:

  • Килимове бомбардування планети Едем VII
  • Поразка пацифістів у туманності Ганді
  • Поразка «слабкої та жіночної» раси павукіанців з планети Тарантулон VI
  • Вигнання місцевого населення з планети Сферон I.

Бренніґан також командував круїзним космолайнером Титанік (серія A Flight to Remember»), що завершилося катастрофою. В цій серії (як і в деяких інших) Бренніґан покладає відповідальність за власні помилки на Кіфа, чіпляючи йому капітанський значок і зникаючи (що ілюструє очевидне боягузтво космічного «героя»). Незважаючи на загальний героічний статус Заппа, ті, хто спілкується з ним близько, швидко переконуються в його справжній вдачі (так одного разу під час бенкету, коли Бренніґан запрошує присутніх із команди «Німба» до тосту, ніхто не реагує, за винятком одного голосу, що вигукує: «Козел!»)

У серії «Brannigan Begin Again» Бренніґан був виключений (згодом відновлений) з ДУПА разом із Кіфом (на якого він знов намагався перекласти вину за зруйнування нової штаб-квартири ДУПА вартістю 400 мільярдів доларів).

Незважаючи на всі свої недоліки, Запп інколи дійсно по-товариському ставиться до Кіфа (вочевидь розуміючи, що популярністю завдячує лише високому званню, привабливій зовнішності та фортуні).

Походження образу[ред. | ред. код]

Образ Бренніґана пародіює образ капітана Джеймса Кірка з серіалу «Зоряний шлях» (обидва персонажі зустрічаються особисто в серії «Where No Fan Has Gone Before»), а також самого виконавця цієї ролі Вільяма Шаттнера.

Зважаючи на певні риси характеру, манеру поведінки і навіть схожість імен, образ Бренніґана також пародіює Зафода Біблброкса, персонажа книги Дугласа Адамса «Путівник по Галактиці для космотуристів».

Прізвище Бренніґан походить із фільму «Як убити свою дружину» 1965 року і звучанням нагадує слова «braggart» (хвалько) і «arrogant» (зухвалий).

Продукція[ред. | ред. код]

Запп Бренніґан мав, за початковим планом, бути озвучений Філом Гартманом, який загинув ще до початку виробництва серіалу. Біллі Вест, якому було передано роль Бренніґана, багато в чому намагався наслідувати манери Філа Гартмана на згадку про нього.

Посилання[ред. | ред. код]