Заручини обох народів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заручини обох народів
Тип документ
Підписано 20 жовтня 1791
Сторони Річ Посполита

Заручини обох націй або Взаємні гарантії Обох Націй (пол. Zaręczenie Wzajemne Obojga Narodów) — додаткові інструкції до Конституції 3 травня, підтверджені Чотирирічним сеймом 20 жовтня 1791. Призначалися для пояснення не сформульованих у Конституції умов польсько-литовської унії.

Особливості[ред. | ред. код]

«Взаємні гарантії» фіксували єдність і неподільність державного утворення Польського королівства і Великого князівства Литовського в єдину країну, що мала назву Республіка Обох Націй (зазвичай — Річ Посполита).

Цей документ повинен був стати невід'ємною частиною «Pacta Conventa», і, отже, мав бути обов'язковим для виконання для короля Станіслава Августа Понятовського і всіх наступних монархів Польсько-Литовської держави. Документ підкреслював федеративний характер держави і гарантував рівність (рівне представництво в органах державного управління) обох сторін в управлінні нею.

«Гарантії» передбачали створення спільного уряду, армії та скарбниці (хоча доходи з литовських податків повинні були використовуватись в рамках Великого князівства Литовського). Литовцям була гарантована пропорційна участь у нових органах центральної влади Речі Посполитої. Військова і Скарбнича комісії Обох Народів повинні були складатися з рівної кількості представників Польщі та Литви, а в Комісії у справах поліції співвідношення було 2/3 до 1/3 відповідно. Забезпечувалася ротація польських та литовських представників на посадах голів комісій, та рівна кількість голів комісій з боку Польщі та Литви.

Цей документ фактично скасовував пункти Люблінської унії (1569), відповідно до якої стверджувався конфедеративний характер Речі Посполитої.

Посилання[ред. | ред. код]

  • (пол.) Текст документу [Архівовано 22 березня 2013 у Wayback Machine.]
  • Michał Rozbicki, European and American Constitutionalism in the Eighteenth Century, Uniwersytet Warszawski Ośrodek Studiów Amerykańskich, 1990, p.109-110
  • Kenneth W. Thompson, Rett R. Ludwikowski, White Burkett Miller, Constitutionalism and Human Rights: America, Poland, and France, University of Virginia, 1991