Засулля (Ромни)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Засулля — історичний район-місцевість у місті Ромни (райцентр на Сумщині), колишнє село-передмістя. Засулля — східна (лівобережна) частина Ромен.

Маєтся сповідний розпис за 1749 рік[1]

Аж до середини ХХ століття Засулля було великим селом, що не входило до складу Ромен. Розташоване за Сулою, звідси походить його назва.

На честь села Засулля названа станція «Засулля».

Головна вулиця місцевості — Полтавська — поєднує Засулля з історичним містом Ромни. Головна площа Засулля — Засульська (в народі «Коло/Круг Леніна», до 1991 року офіційна назва — площа Леніна). Тривалий час на майдані стояв пам'ятник «вождю світового пролетаріату» Леніну. На ній розвертаються майже всі міські автобуси.

На території Засулля — однойменне ранньослов'янське поселення, розкопки якого в 1980 році провадив учений-славіст, археолог, дослідник слов'янської та давньоруської історії, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту археології НАН України, художник Олег Сухобоков (19372008).

Геноцид-Голодомор[ред. | ред. код]

Село ще в статусі самостійного населеного пункту, постраждало від терору голодом з боку комуністів. 1932 місцева сільрада, яку контролювали голодоморники, віддала під кримінальний суд власників 27 господарств, які відмовлялися виконувати самогубні «хлібозаготівлі» СССР.

Видатні уродженці[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Зведений каталог метричних книг, клірових відомостей та сповідних розписів. https://cdiak.archives.gov.ua/baza_geog_pok/church/zasu_002.xml. Центральний державний історичний архів України, м. Київ (ЦДІАК України). {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)