Здрилюк Сергій Анатолійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Здрилюк Сергій Анатолійович
рос. Серге́й Анато́льевич Здрылю́к
Народився 23 червня 1972(1972-06-23)
с.Фронтівка
Вінницька область
Українська РСР,
СРСР СРСР
Помер 5 вересня 2023(2023-09-05) (51 рік)
Громадянство Україна УкраїнаРосія Росія
Діяльність сепаратист
Знання мов російська
Учасник протистояння у Слов’янську і Війна на сході України

Сергій Анатолійович Здрилюк (позивний «Абвер», нар. 23 червня 1972, с.Фронтівка, Вінницька область, Україна) — український колабораціоніст з Росією, проросійський сепаратист, діяч маріонеткової ДНР. Став відомим навесні 2014 року в ході інспірованих РФ «протестів» на Південному Сході України, як так званий «глава контррозвідки Донецької Народної Республіки». З 12 травня 2014 року — так званий «заступник командувача збройними силами Донецької Народної Республіки».

Життєпис[ред. | ред. код]

Країни, в яких Сергій Здрилюк потрапив під санкції

Сергій Здрилюк народився 23 червня 1973 у с.Фронтівка[1] Вінницької області.

Після закінчення в 1993 році Сімферопольського вищого військово-політичного училища України, служив в Криму у військовій частині, потім у контррозвідці в СБУ, після в податковій міліції.

Після демобілізації займався приватним бізнесом.

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

Наприкінці лютого 2014 вступив в так зване «кримське ополчення». У складі групи терориста РФ Ігоря Стрєлкова прибув з Криму в Слов'янськ у квітні 2014 року в числі 58-ми осіб.

За інформацією Служби безпеки України, Здрилюк у складі більше 30 осіб під командуванням Стрєлкова 13 квітня 2014 скоїв збройний напад на співробітників СБУ, під час якого загинув один співробітник СБУ і троє були поранені. Також, за інформацією прес-центру СБУ, Здрилюк оголошений причетним до викрадення членів місії ОБСЄ в Слов'янську. 4 травня 2014 дав інтерв'ю запорізькій газеті «Іскра», після якого став відомим. У цьому інтерв'ю він заявив, що, як і його командир Ігор Стрєлков, не має зв'язків з ФСБ Російської федерації. Також в інтерв'ю він визначив себе «начальником трьох військових гарнізонів» — в Костянтинівці , Дружківці і Горлівці[6].

За інформацією українських ЗМІ, 12 травня 2014 скоїв збройний заколот в Горлівці, змістивши міського голову і змінивши керівництво міста. Оголосив себе «заступником командувача збройними силами Донецької Народної Республіки Ігоря Стрєлкова». Оголосив ультиматум Рінату Ахметову з вимогою «перейти на бік народу України», інакше запропонував вважати Ахметова ворогом. У цей же день він зробив заяву, що найближчими днями почне «зачистку» України від «німецько-фашистських загарбників». З осені 2014 знаходився в Криму, де продовжував працювати його малий бізнес, займаючись паралельно постачанням гуманітарних вантажів в Донецьк (в першу чергу, медикаментів).

Близькі родичі продовжують жити в селі у Вінницькій області.

25 травня 2017 року у соцмережах повідомили про смерть Здрилюка в районі селища Спартак під Донецьком.[2][3] Але інформація не підтвердилась.

У вересні 2019 року балотувався від КПРФ на виборах до створеної російськими окупантами Державної ради Республіки Крим[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Односельці-вінничани не радять «Абверу» повертатися. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 9 лютого 2017.
  2. У соцмережах повідомляють про загибель бойовика "Абвера" під Донецьком (ФОТО). www.depo.ua (укр.). Архів оригіналу за 29 червня 2017. Процитовано 20 травня 2019.
  3. Погиб защитник ДНР Сергей Здрилюк (Абвер), бывший заместителем Стрелкова. Третья Мировая Война - военно-политическое обозрение (рос.). Архів оригіналу за 20 червня 2017. Процитовано 10 червня 2017.
  4. Из «ДНР» — в депутаты: боевик Игоря Гиркина идет в крымский парламент. Архів оригіналу за 20 січня 2021. Процитовано 12 травня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]