Зубна нитка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зубна нитка в рулоні

Зубна нитка (англ. dental floss) — спеціальна нитка для очищення міжзубних проміжків. Використання зубної щітки дозволяє очистити лише три з п'яти поверхонь зуба. Інші дві поверхні між зубами потребують особливого догляду, оскільки зубний наліт і шматочки їжі з міжзубних проміжків за допомогою щітки витягти не вдасться. Тому карієс часто починається саме тут. На сьогоднішній день зубні нитки — основний засіб для очищення міжзубних проміжків (апроксимальних поверхонь) зубів. Використовувати її бажано після кожного прийому їжі, або, як мінімум, під час вечірнього чищення зубів.

Історія[ред. | ред. код]

Найбільш якісні нитки на початку 20 століття виготовляла компанія Johnson & Johnson, яка і зараз є одним з лідерів по виробництву товарів для гігієни. Пізніше компанія відмовилася від використання натурального шовку і стала використовувати нейлон -перспектівний матеріал, створений компанією DuPont. Нитки з нейлону були тонше, легше, а головне - міцніше шовку.[1]

Матеріали та види[ред. | ред. код]

Виготовляють зубні нитки з натурального шовку чи штучних волокон (ацетату, нейлону, капрону). [2]

Зубна нитка буває наступних видів:

  • Вощена — просякнута воском, за рахунок чого легше проникає у вузькі проміжки
  • Невощена — краще очищає

По поперечному перерізі зубна нитка буває:

  • Кругла — для широких проміжків
  • Плоска — для вузьких проміжків
  • Стрічкової форми — для широких проміжків (діастем та трем)

Також нитки бувають просочені і непросочені. Нитка з ментолом залишає в роті приємний смак і відчуття свіжості. Нитка з фтором зміцнює емаль і запобігає карієсу.

Нитка «супер флосс» використовується при захворюваннях пародонту і при наявності ортопедичних і ортодонтичних конструкцій.

Найчастіше зубну нитку випускають в маленьких рулонах із вбудованим різаком.

Методика застосування[ред. | ред. код]

Зубна нитка інтегрована із зубочисткою

Нитку довжиною 20-30 см накручують на середні пальці рук і натягують великим пальцем правої і вказівним лівою. В натягнутому стані нитку вводять в міжзубний проміжок, обережно опускають до контакту з яснами (не ушкоджуючи ясна), притискують до контактної поверхні зуба і в такому положенні роблять 6-7 рухів в передньозадньому напрямку до різального краю. Нитку просувають помірно, щоб не травмувати ясна. Таким чином проходять всі зуби.

При захворювані ясен лікар може рекомендувати чистити міжзубні проміжки спеціальним йоржиком.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зубні нитки. Архів оригіналу за 6 серпня 2020.
  2. Зубна нитка. DentalMechanic.ru. Архів оригіналу за 4 березня 2012. Процитовано 11 жовтня 2011.

Див. також[ред. | ред. код]