Зінченко Богдан Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зінченко Богдан Олександрович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 7 жовтня 1977(1977-10-07)
Старобільськ
Смерть 14 червня 2015(2015-06-14) (37 років)
Волноваха
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Роки служби 2015
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Механізовані війська
Формування
Війни / битви Війна на сході України

Богда́н Олександрович Зі́нченко (нар. 7 жовтня 1977(19771007) — 14 червня 2015) — український військовослужбовець, солдат Збройних сил України. Учасник російсько-української війни.

З життєпису[ред. | ред. код]

Народився Богдан 7 жовтня 1977 року в смт. Білолуцьк Новопсковського району Луганської області. Згодом з мамою, Тамарою Петрівною, переїхали до м. Старобільськ. Він був єдиним сином, якого мама виховувала сама. Закінчив середню школу № 1 міста Старобільська (нині — Старобільська гімназія.)У ній він учився з 1 по 9 клас і здобув базову загальну середню освіту.

Після закінчення 9 класів Зінченко Богдан продовжив навчання в професійно-технічному училищі № 118 м. Старобільська. В ПТУ здобув спеціальності електрика та водія. По закінченню училища пішов працювати до проектного бюро. 18 грудня 1995 року був призваний до лав української армії на строкову службу, яку проходив у місті Нікополь, був водієм.

Після демобілізації повернувся додому в Старобільськ; працював, ремонтував будинок. У 2000 році одружився; придбав власний будинок у селі Шульгинка Старобільського району. Працював на птахофабриці — в Новоайдарському районі.

В часі війни мобілізований у січні 2015 року — солдат 72-ї окремої механізованої бригади, навідник, брав участь у бойових діях.

14 червня 2015 року пополудні помер у лікарні міста Волновахи Донецької області від двобічної пневмонії та інфекційно-токсичного набряку легенів.

Похований в селі Чмирівка.

Дитячі роки[ред. | ред. код]

Служба та воєнні роки[ред. | ред. код]

День 1 жовтня 2014 року для Богдана був надзвичайно скорботним. У місті Старобільську прощалися з невпізнаними бійцями, які воювали в зоні АТО й героїчно загинули. Зранку на центральній площі звучала траурна музика, у траурних стрічках були державні прапори, тут же височів великий центральний хрест солдатського кладовища, перев'язаний чорною хусткою, та в кілька рядів стояли накриті державними прапорами труни з тілами 28 загиблих воїнів.

А потім був день 21 листопада 2014 року. На старобільщині він знову оголошений днем скорботи. Земляки з сумом прощалися з дев'ятьма невідомими солдатами, які також загинули в зоні АТО. Саме в ці дні, як пригадує його мама, він прийняв для себе рішення: «Піду добровольцем на захист рідної землі. Якщо не я, то хто?».

Декілька разів ходив до військкомату. І ось 29 січня 2015 року Богдан отримав мобілізаційну повістку та був призваний до лав української армії. Сказав, що піде захищати свою землю і не буде ховатися від труднощів за спини інших. Після закінчення навчання в учбовій частині 6 березня 2015 року він був направлений до смт Волноваха Донецької області, де і проходив службу наводчиком 72-ї бронетанкової бригади.

Коли дозволяли обставини, він спілкувався по телефону з мамою, з друзями.

«Перші дні, ‒ говорив Богдан, ‒ було важко й дуже страшно». Обстрілювали їх з «Градів» і вдень, і вночі. Але тут проявилася справжня армійська підтримка і взаємодопомога. Бійці, які вже не перший місяць перебували в зоні АТО, допомагали новобранцям звикнути до обстрілів, ділилися власним досвідом, як правильно поводитися під час обстрілів, ознайомлювали з різними тактиками ведення бою.

Важкими були побутові умови. Жили солдати в приміщеннях для тварин, спали на холодній підлозі, підстилаючи під себе дошки. Харчувалися погано.

Перші роки війни для нашої Української армії були тяжкими…



Причини смерті[ред. | ред. код]

Склалося так, що через погані побутові умови Богдан дуже застудився і з запаленням легенів лікувався у військових шпиталях. Тяжка хвороба не відпустила його.

витяг із протоколу засідання Центральної військово-лікарської комісії по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв.

Життя бійця обірвалося 14 червня 2015 року. Він помер.

Нагороди[ред. | ред. код]

25 січня 2018 р. мама Богдана, Зінченко Тамара Петрівна була нагороджена «Орденом Матері Бійця АТО»

Нагорода матері бійця

Документи[ред. | ред. код]

свідоцтво про смерть


Вшанування[ред. | ред. код]

  • На прохання громади на школі, у якій учився Богдан, було вирішено встановити меморіальну дошку. 29 червня 2016-го на будівлі Старобільської гімназії відкрита меморіальна дошка випускнику Богданові Зінченку . На честь нашого Богдана лунав Гімн України, звучали промови військових, учителів та старшокласників. Щороку 14 жовтня, у День захисника України учні Старобільської гімназії покладають квіти на дошку, проводять тематичні зустрічі та класні години, присвячені вшануванню пам'яті загиблого бійця.
Дошка пам'яті


Джерела[ред. | ред. код]