Кабінет революційного мистецтва Заходу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Кабінет революційного мистецтва Заходу (рос. Кабинет революционного искусства Запада) — відділ колишньої Державної академії художніх наук (ГАХН), що існував в місті Москва. Першим головою кабінету був науковець і мистецтвознавець Греч Олексій Миколайович, репресований і розстріляний 4 квітня 1938 р.

Історія[ред. | ред. код]

Державна академія художніх наук (ГАХН) заснована 1921 року в Москві на тлі ентузіазму перебудови старого, царського режиму у щось нове, ініційоване більшовиками в соціально-політичній сфері. Був створений і статут закладу, де зазначено що академія (ГАХН) «вищий науковий заклад, котрий має на меті всебічне дослідження всіх видів мистецтв та художньої культури» (§ 1 статуту). Завданням академії було шляхом аналізу вивчення окремих мистецтв поєднати мистецтвлзнавчі науки на трьох головних напрямках:

  • социологічному,
  • психофізичному
  • філософському.

Дослідження перехрещувались з працею декількох секцій, серед яких музична, образотворча, театральна, декоративна, літературна.

Головні відділи[ред. | ред. код]

Кравченко Олексій Ілліч. Екслібрис мистецької бібліотеки ГАХН, дереворит 1925 р.

Академія ворисла із первісно невеличкої наукової комісії московських фахівців та за декілька років переросла у новий науковий інститут з низкою відділків та секцій. Державна академія художніх наук (ГАХН) мала

  • наукову бібліотеку
  • фотокабінет
  • кінокабінет
  • психофізичну лабораторію
  • хореографічну лабораторію тощо.


За короткий термін академія (ГАХН) створила власну наукову бібліотеку у більш ніж 100 000 примірників.

Відділком академії (ГАХН) був і Кабінет революційного мистецтва Заходу з власною бібліотекою, архівом автографів та збіркою творів мистецтва ( листи письменників Ромена Роллана та Анрі Барбюса, Бехера, Толлера, графіка Франса Мазереля, Кете Кольвіц, Бела Вітца та ін.) Першим головою кабінету був науковець і мистецтвознавець Греч Олексій Миколайович, репресований і розстріляний 4 квітня 1938 р.

Виставка революційного мистецтва Заходу 1926 р.[ред. | ред. код]

Профанація подій і значення Паризької комуни. «Реклама феєрверку Париж і комуна» в парку розваг на Коні Айленд, друкарська фірма Sackett & Wilhelms Litho. Co. Манхеттен Біч. Нью-йорк, 1891 р.
Англієць Волтер Крейн (Walter Crane 1845—1915). «Хай живе Комуна !». 1887 р.

Означений Кабінет діяльно сприяв 1926 року організації виставки «Революційне мистецтво Заходу» в Москві. Був складений перелік прихильників в країнах Європи та в Сполучених Штатах реформаторсько-революційних подій в більшовицькій Росії. Вони та члени художніх товариств отримали запрошення на участь у виставці в Москві. Відгукнулась низка художників, котрі надіслали більш ніж 3 000 експонатів, серед яких листування, портрети, автографи, графіка Стейнлейна, видавнича продукція друкарень Clarté та Malik Verlag тощо.

Академія (ГАХН) друкувала власне періодичне видання — журнал «Мистецтво» («Искусство») . Власні періодичні видання мали також окремі секції ( російською — «Художественный фольклор», «Современная музыка» «Гравюра и книга», «Бюллетени Академии»).

Академія (ГАХН) проіснувала шість років і була ліквідована.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]