Казенний будинок (фільм, 1930)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казенний будинок
The Big House
Жанр трилер, драма, мелодрама
Режисер Джордж У. Хілл, Ворд Вінг
Продюсер Ірвінг Тальберг
Сценарист Френсіс Меріон, Джозеф Фарнем
У головних
ролях
Композитор Louis Silversd
Монтаж Бланш Сьюелл
Художник Седрік Гіббонс
Кінокомпанія Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer і Netflix
Тривалість 87 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 1930
IMDb ID 0020686
CMNS: Казенний будинок у Вікісховищі

Казенний будинок (англ. The Big House; інший варіант перекладу — «Великий дім») — американський чорно-білий художній фільм, драматичний трилер режисера Джорджа У. Хілла, що вийшов в 1930 році. У головних ролях задіяні Роберт Монтгомері, Честер Морріс і Воллес Бірі.

Фільм номінувався на чотири статуетки премії «Оскар» в категоріях «Найкращий фільм», «Найкраща чоловіча роль» (Воллес Бірі), «Найкращий адаптований сценарій» (Джозеф Фарнхем, Мартін Флевін, Френсіс Маріон і Леннокс Робінсон; перемога) і «Найкращий звук» (Дуглас Ширер; перемога).

Сюжет[ред. | ред. код]

Молодий, але дурний красень Кент сідає за кермо автомобіля напідпитку і вбиває людину. Судовий вирок — 10 років позбавлення волі. Він міститься в перенаселену в'язницю, яка була створена для 1800 осіб, коли термін в ній відбувають 3000 ув'язнених. Кента кидають в камеру до місцевих авторитетів — Моргана і Бутча, які вмовляють його влаштувати «втечу століття».

У ролях[ред. | ред. код]

Створення[ред. | ред. код]

На роль Бутча спочатку розглядався Лон Чейні, який встиг навіть знятися в кількох сценах. Раптова смерть актора зруйнувала всі плани знімальної групи й роль Бутча відійшла до Воллеса Бірі. Роль Бірі була спародійована Леслі Нільсеном у фільмі «Голий пістолет 33 ⅓: Остання образа».

Посилання[ред. | ред. код]