Лон Чейні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лон Чейні
англ. Lon Chaney
Ім'я при народженні Леонідас Френк Чейні
Народився 1 квітня 1883(1883-04-01)[1][2][…]
Колорадо-Спрінгз, Колорадо, США
Помер 26 серпня 1930(1930-08-26)[1][2][3] (47 років) або 26 квітня 1930(1930-04-26)[4] (47 років)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США[5]
  • рак гортаніd
  • Поховання Форест-Лаун
    Громадянство США
    Діяльність актор
    Роки діяльності 1912-1930
    Діти Лон Чейні-молодший
    Батьки Frank H. Chaneyd[6]
    Emma Alice Kennedyd[6]
    IMDb nm0151606
    Нагороди та премії

    зірка на голлівудській Алеї слави[d]


    CMNS: Лон Чейні у Вікісховищі
    S:  Роботи у  Вікіджерелах

    Лон Чейні (англ. Lon Chaney, ім'я при народженні — Леонідас Френк Чейні, 1 квітня 1883 — 26 серпня 1930) — видатний американський актор німого кіно, який прославився здатністю до невпізнання змінювати свою зовнішність і навіть отримав прізвисько «Людина з тисяччю облич».

    Біографія[ред. | ред. код]

    Лон Чейні народився 1 квітня 1883 року в Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо. Його батько - Френк Чейні і мати - Емма Кеннеді були глухонімими, тому хлопчик рано навчився спілкуватися за допомогою мови жестів і міміки. Дідусь Чейні по матері, Джонатан Ралстон Кеннеді, заснував "Колорадську школу для виховання німців" (нині Колорадська школа для глухих і сліпих) у 1874 році, де батьки Чейні познайомилися. Його прадід був конгресменом Джоном Чейні.

    З дитинства Чейні підробляв в оперному театрі Колорадо-Спрінгс робітником сцени, декоратором і реквізитором, іноді отримуючи ролі в масовці. У 17 років почав працювати актором у різних театрах, здебільшого в бродячих вар'єте. У 1905 році одружився зі співачкою Клеве Крейтон; в 1906 році у них народився син Крейтон Чейні, більш відомий як Лон Чейні-молодший. У 1910 році сім'я Чейні осіла в Каліфорнії. Стосунки Чейні з дружиною погіршувалися і в 1913 році вони розлучилися. Клеве спробувала накласти на себе руки, випивши дихлорид ртуті; вона залишилася жива, але співати більше не могла. Після пов'язаного з цим випадком скандалу Чейні змушений був піти з театру.

    Він вирішив зосередитися на роботі в кіно. Зніматися в короткометражних комедіях студії Universal він почав ще в 1912 році, згодом він також писав сценарії і режисирував деякі фільми, в яких знімався.

    Загалом фільмографія Лона Чейні налічує понад 150 фільмів. Він грав найрізноманітніші ролі, однак найкраще йому вдавалися образи людей нещасних, самотніх, знедолених, часто озлоблених і знівечених. Його здібності до наслідування і вміння працювати з гримом були неймовірними (він навіть написав статтю про грим для одного з видань Британської Енциклопедії), що, в підсумку, і стало одним із джерел його гучного успіху. Крім того Чейні приділяв велику увагу костюму і пластиці рухів. Наприклад, у фільмі «Покарання» (The Penalty, 1920) він зіграв безногого каліку, так щільно прив'язавши ступні до спини, що це здавалося фізично неможливим. Пізніше у фільмі «Невідомий» (1927) він виконає аналогічний фокус з руками і зіграє метальника ножів, який прикидається безруким, ховаючись від поліції.

    Для Лона Чейні були особливо цікаві ролі не тільки калік, а й чудовиськ. У фільмі «Операція наосліп» (A Blind Bargain, 1922, фільм не зберігся) він зіграв ролі і професора-експериментатора, і створеного ним получеловека-напівмавпи.

    У фільмі «Горбань із Нотр-Дама» (1923), поставленому за романом Віктора Гюго, Чейні зіграв роль Квазімодо і став безумовно головною причиною грандіозного успіху цією дорогої та вражаючої постановки. Для цієї ролі Чейні спорудив собі штучний горб вагою понад 20 кілограмів; інші накладки і пристосування додали до його ваги ще 15 кілограмів. Навіть з таким гандикапом він з неймовірною спритністю переміщався по величезній декорації, що зображувала знаменитий фасад Собору Нотр-Дам.

    Ще більший успіх супроводжував фільм 1925 року «Привид опери» за однойменним романом Гастона Леру, в якому Чейні зіграв роль Еріка, як зазвичай, сам розробивши для себе унікальний грим, небувалий за складністю і, за свідченнями очевидців, надзвичайно болючий у використанні (наприклад, вставлені в ніздрі металеві скоби викликали в актора постійну кровотечу).

    В цей же період виходять на екрани і інші відомі фільми за участю Чейні — драма «Той, хто отримує ляпаси» (He Who Gets Slapped, 1924, екранізація однойменної п'єси Леоніда Андрєєва), кримінальний фільм «Несвята трійця» (1925), лірична комедія «Скажіть це морпіхам» (Tell It to the Marines, 1926), драми «Дорога на Мандалай» (The Road to Mandalay, 1926), «Чорний Дрізд» (The Blackbird, 1926), «Невідомий» (The Unknown, 1927), «На захід від Занзібару» (West of Zanzibar, 1928), «псевдовампірскій» детектив «Лондон після півночі» (1927).

    З початком ери звукового кіно Чейні, на відміну від багатьох зірок епохи німого кіно, з ентузіазмом взявся розробляти нові можливості. Для початку він зробив озвучену версію «Примари опери» (було зроблено новий монтаж зі спеціально доснятимі епізодами), а потім випустив повний звуковий ремейк «Нечестивої трійці», в якому не тільки виконав кілька ролей, але і озвучив різними голосами п'ять персонажів (в тому числі папугу).

    Смерть[ред. | ред. код]

    Під час зйомок фільму "Грім" взимку 1929 року у Чейні розвинулася пневмонія. Наприкінці 1929 року у нього діагностували рак гортані. Це посилилося, коли під час зйомок у його горлі застряг штучний сніг, який спричинив серйозну інфекцію. Незважаючи на серйозне лікування, його стан поступово погіршувався, і він помер від крововиливу в горло 26 серпня 1930 року в Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія. Його похорони відбулися 28 серпня в Глендейлі, штат Каліфорнія. До почесних носіїв входили Пол Берн, Гант Стромберг, Ірвінг Тальберг, Луїс Барт Маєр, Лайонел Баррімор, Воллес Бірі, Тод Браунінг, Лью Коді та Рамон Новарро. Корпус морської піхоти США забезпечив капеланом та почесною гвардією його похорон. Поки проводився його похорон, усі студії та MGM вшанували двома хвилинами мовчання.

    Чейні був похований на кладовищі Меморіального парку Форест Газон в Глендейлі, поруч зі склепом свого батька. Його дружина Хейзел була похована там після її смерті в 1933 році. З невідомих причин склеп Чейні залишився без позначень.

    Лон Чейні в ролі привида з фільму "Привид опери" (1925)
    Лон Чейні в ролі привида з фільму "Привид опери" (1925)

    Цікаві факти[ред. | ред. код]

    За часів популярності Лона Чейні, який не втомлювався дивувати публіку все новими шокуючими кінообразами, дивно несхожими один на одного, був у ходу жарт: «Побачиш таргана — не дави його, це може бути Лон Чейні». Лон Чейні часто працював з режисером Тодом Броунінгом, якого пов'язувала з ним схожість біографії — Броунінг довго жив в юності серед бродячих циркачів. Після спільної роботи у фільмі «Лондон після опівночі», де була задіяна тема вампіризму, вони збиралися разом поставити екранізацію «Дракули» Брема Стокера. Цей проект був здійснений Броунінгом вже після смерті Чейні — фільм «Дракула» вийшов в 1931 році. Чейні також розробив «спецефект» «людина-курка», який Броунінг використовував у фільмі «Виродки». В останні місяці перед смертю Лон Чейні не міг говорити через рак гортані. Син Лона Чейні, який взяв псевдонім Лон Чейні-молодший, в 1940-х роках став популярним актором і в деяких фільмах вказувався в титрах без приставки «молодший». У 1957 році на екрани вийшов біографічний фільм про Лона Чейні «Людина з тисячею облич»; роль Чейні в ньому виконав Джеймс Кегні. У 1994 році на Голлівудській Алеї Зірок була встановлена ​​зірка Лона Чейні (7046 Hollywood Blvd.)

    Фільмографія[ред. | ред. код]

    Приблизно 102 із 157 фільмів, за участі Чейні, в даний час класифікуються як загублені. Ряд інших існує лише у надзвичайно урізаній формі або зазнало сильної деформації.

    Дата Українська назва Оригінальна назва Роль Примітки
    1912 Честь родини The Honor of the Family короткометражка, втрачена
    1913 Шляхи долі The Ways of Fate короткометражка, втрачена
    1913 Poor Jake’s Demise Чувак (The Dude) короткометражка, втрачена
    1913 Морський їжак The Sea Urchin Барнакл Білл короткометражка, втрачена
    1913 The Blood Red Tape of Charity Маркс, джентльменський злодій короткометражка, втрачена
    1913 Шон Пайпер Shon the Piper член клану короткометражка, втрачена
    1913 Пастка The Trap Лон короткометражка, втрачена
    1913 Майже актриса Almost an Actress оператор короткометражка, втрачена
    1913 Слон на руках An Elephant on His Hands Дядько Едді короткометражка, втрачена
    1913 Повернутись до життя Back to Life суперник короткометражка, втрачена
    1913 Червона Маргарет, самогонщик Red Margaret, Moonshiner Лон короткометражка, втрачена
    1913 Bloodhounds of the North Гірський лейтенант короткометражка, втрачена
    1914 Брехня The Lie юний МакГрегор короткометражка, втрачена
    1914 The Honor of the Mounted Жак Лакок короткометражка, втрачена
    1914 Remember Mary Magdalen недоумок короткометражка, втрачена
    1914 Розбрат і гармонія Discord and Harmony скульптор короткометражка, втрачена
    1914 Загроза Карлотті The Menace to Carlotta Джованні Бартольді короткометражка, втрачений;

    Чейні також написав сценарій

    1914 Розкрадач The Embezzler Дж. Роджер Діксон короткометражка, втрачена
    1914 Агнець, Жінка, Вовк The Lamb, the Woman, the Wolf вовк короткометражка, втрачена
    1914 Кінець ворожнечі The End of the Feud Вуд Доусон короткометражка, втрачена
    1914 Трагедія на Шепочому Страмку The Tragedy of Whispering Creek кочегар короткометражка, втрачена
    1914 Незаконна торгівля The Unlawful Trade напівкровка короткометражка, втрачена
    1914 Заборонена кімната The Forbidden Room Джон Морріс короткометражка, втрачена
    1914 Старий швець The Old Cobbler Дикий Білл короткометражка, втрачена
    1914 Надії сліпої алеї The Hopes of Blind Alley постачальник короткометражка, втрачена
    1914 Роман із ранчо A Ranch Romance Рафаель Праз короткометражка, втрачена
    1914 Її серйозна помилка Her Grave Mistake Нуньєс короткометражка, втрачена
    1914 Променями сонця By the Sun’s Rays Френк Лоулер короткометражка
    1914 Підземна темниця The Oubliette Шевальє Бертран де ла Пейн короткометражка;Альтернативна назва:

    Пригоди Франсуа Війона №1: Обльєт

    1914 Роман шахтаря A Miner’s Romance Джон Бернс короткометражка, втрачена
    1914 Her Bounty Фред Говард короткометражка, втрачена
    1914 Вищий закон The Higher Law Сер Стівен Фіц Аллен короткометражка, втрачена
    1914 Рішельє Richelieu Барадас короткометражка, втрачена
    1914 The Pipes o' Pan Артур Даррелл короткометражка, втрачена
    1914 Чеснота - це власна нагорода Virtue Is Its Own Reward Дункан Бронсон короткометражка; У 2018 році на горищі в Брукліні

    було виявлено 25-футовий фрагмент цього фільму

    1914 Її історія життя Her Life’s Story Дон Валескес короткометражка, втрачена
    1914 Світло і тіні Lights and Shadows Бентлі короткометражка, втрачена
    1914 Лев, Ягня, Людина The Lion, the Lamb, the Man Фред Браун - Лев короткометражка; існує вирізане з першого барабану,

    яке витягає більшу частину початкових кадрів

    1914 A Night of Thrills відвідувач короткометражка, втрачена
    1914 Її втеча Her Escape Піт Волш - брат Поліни короткометражка, втрачена;

    Чейні також написав сценарій

    1915 Гріх Ольги Брандт The Sin of Olga Brandt Стівен Леслі короткометражка, втрачена
    1915 Морська зірка The Star of the Sea Томаско - рибалка короткометражка, втрачена
    1915 A Small Town Girl заготівельник короткометражка, втрачена
    1915 Міра людини The Measure of a Man Дональд Макдермотт короткометражка, втрачена
    1915 Нитки долі The Threads of Fate граф короткометражка, втрачена
    1915 Коли Боги зіграли в гру, борсук When the Gods Played a Badger Game Джо короткометражка, втрачена; робоча назва - Дівчина,

    яка не могла помилитися (The Girl Who Couldn't Go Wrong)

    1915 Таке життя Such Is Life Тод Вілкс короткометражка, втрачена
    1915 Де закінчується ліс Where the Forest Ends Поль Рушель короткометражка, втрачена
    1915 За воротами Outside the Gates Перес короткометражка, втрачена
    1915 Усе для Пеггі All for Peggy Сет Болдуін короткометражка, втрачена
    1915 Безлюдна порода The Desert Breed Фред короткометражка, втрачена
    1915 Діва туману Maid of the Mist Лін - батько Пауліни короткометражка, втрачена
    1915 The Grind Генрі Леслі короткометражка, втрачена
    1915 Дівчина ночі The Girl of the Night Джеррі короткометражка, втрачена;

    назва перевидання - Her Chance

    1915 The Stool Pigeon корометражка, втрачена; Чейні поставив цей фільм

    (свій перший), але не знімався в ньому

    1915 Ідилія в горах An Idyll of the Hills Лафе Джеймсон короткометражка, втрачена
    1915 Сильніше розуму The Stronger Mind приятель Крука короткометражка, втрачена
    1915 The Oyster Dredger короткометражка, втрачена; Чейні написав і режисував

    цей фільм, але не знімався в ньому

    1915 Steady Company Джиммі Форд короткометражка, втрачена
    1915 Виробник скрипок The Violin Maker Педро - виробник скрипок короткометражка, втрачена; Чейні виступив як режисер
    1915 Довіра The Trust Джим Мейсон короткометражка, втрачена; Чейні виступив як режисер;

    альтернативна назва - The Truce

    1915 Bound on the Wheel Том Кулахан короткометражка, втрачена
    1915 Гірське правосуддя Mountain Justice Джеффрі Кірке короткометражка, втрачена
    1915 Quits Френчі, втікач короткометражка, втрачена (існує кадр з фільму);

    робоча назва - «The Sheriff of Long Butte»

    (заголовок оповідання, на якому вона базувалася)

    1915 The Chimney’s Secret Чарльз Гардінг короткометражка, втрачена;

    Чейні виступив як сценарист та режисер

    1915 The Pine’s Revenge чорний Скотті короткометражка, втрачена;

    робоча назва - The King's Keeper

    1915 Захоплення Флер де Ліс The Fascination of the Fleur de Lis Герцог Сафулруг короткометражка (неповна версія збереглася в

    приватного колекціонера в Англії)

    1915 Alas and Alack рибалка і горбань короткометражка (у Національному кіноархіві в

    Лондоні існує неповна версія)

    1915 Спокута матері A Mother’s Atonement Бен Моррісон короткометражка (у бібліотеці Конгресу вижили

    лише перші дві котушки картини)

    1915 Лон із самотньої гори Lon of Lone Mountain Лон Мур короткометражка, втрачена
    1915 Бідники-мільйонери The Millionaire Paupers Мартін - Поміщик короткометражка, втрачена (коротний фрагмет існує в

    приватній колекції); робоча назва - Fate's A Fiddler

    1915 Під тінню Under a Shadow ДеСерріс короткометражка, втрачена
    1915 Батько і хлопчики Father and the Boys Тук Варфоломій втрачена
    1915 Сильніший за смерть Stronger Than Death адвокат короткометражка, втрачена
    1916 Dolly’s Scoop Дейн Фішер короткометражка (фільм зберігся втративши лише головні титри)
    1916 Стиск ревнощів The Grip of Jealousy Сайлас Лейсі втрачена; робоча назва - Love Thine Enemy
    1916 Заплутані серця Tangled Hearts Джон Хаммонд втрачена (приблизно дві хвилини фільму є в приватній колекції)
    1916 Позолочений павук The Gilded Spider Джованні втрачена; робоча назва - The Full Cup
    1916 Боббі з балету Bobbie of the Ballet Гук Гувер втрачена
    1916 Охоплення жадібністю The Grasp of Greed Джиммі близько половини фільму все ще існує у

    Кіноархіві будинку Джорджа Істмана

    1916 Знак Каїна The Mark of Cain Дік Темпл втрачена; робоча назва - By Fate's Decree
    1916 If My Country Should Call Доктор Джордж Ардрат неповний фільм (котушки 2, 3 і 5 з 5) існує в Національному

    архіві Канади та Бібліотеці Конгресу.

    1916 Фелікс на роботі Felix on the Job Тод короткометражка, втрачена
    1916 Місце за вітрами The Place Beyond the Winds Джеррі Джо робоча назва - Mansion of Despair;

    4 з 5-ти барабанів (2, 3, 4 і 5) все ще є в архіві фільмів у

    Бібліотеці Конгресу та в Національному архіві Канади

    1916 Accusing Evidence Лон короткометражка, втрачена
    1916 Ціна мовчання The Price of Silence Едмонд Стаффорд фільм існує у французькому кіноархіві CNC
    1917 The Piper’s Price Біллі Кілмартін втрачена
    1917 Hell Morgan’s Girl Слетер втрачена
    1917 Маска кохання The Mask of Love Маріно короткометражка, втрачена
    1917 Дівчина в картатому пальто The Girl in the Checkered Coat Гектор Мейтленд втрачена
    1917 Ліхтарик The Flashlight Генрі Нортон і Портер Брікстон втрачена
    1917 Ляльковий будинок A Doll’s House Нільс Крогстад втрачена
    1917 Пожежі повстання Fires of Rebellion Рассел Хенлон втрачена
    1917 Порятунок The Rescue Томас Холланд втрачена
    1917 Заплати мені Pay Me! Джо Лоусон альтернативна назва - Vengeance of the West;

    у 2019 році в російському архіві Держфільмофонду було знайдено 23 хвилини цього фільму.

    1917 Тріумф Triumph Пол Нейхофф Неповний фільм, що складається лише з перших трьох барабанів,

    було виявлено в Англії і зберігся в AMPAS

    1917 Порожній пістолет The Empty Gun Френк короткометражка, втрачена
    1917 Що завгодно Anything Once Вог Мур втрачена
    1917 Червоний автомобіль The Scarlet Car Пол Ревр Форбс
    1918 Велика пристрасть The Grand Passion Пауль Аргос втрачена
    1918 Бродвейське кохання Broadway Love Елмер Воткінс
    1918 Кайзер, берлінський звір The Kaiser, the Beast of Berlin Бетманн-Гольвег втрачена
    1918 Міцна компанія Fast Company Ден Маккарті втрачена
    1918 Бродвейський скандал A Broadway Scandal "Кінк" Колбі втрачена
    1918 Перемога Гауна Riddle Gawne Хаме Боззам
    1918 That Devil, Bateese Луї Курто втрачена
    1918 Про це говорить усе місто The Talk of the Town Джек Ленгорн втрачена
    1918 Небезпека, повільно Danger, Go Slow Бад втрачена
    1919 Зла кохана (Зіпсована красуня) The Wicked Darling Ступ Коннорс робоча назва - The Gutter Rose and Rose of the Night
    1919 Несправжні обличчя The False Faces Карл Екстрем робоча назва - The Lone Wolf
    1919 Країна чоловіків A Man’s Country "Три карти" Дункан стрічку було виявлено в кіноархіві Датського інституту кіно в Данії.
    1919 Чудотворець The Miracle Man жаба втрачена
    1919 Оплачується заздалегідь Paid in Advance Батезе Ле Блан
    1919 When Bearcat Went Dry Kindard Powers
    1919 Перемога Victory Рікардо
    1920 Сміливець Джек Daredevil Jack Ройс Ріверс втрачена (у кіноархіві UCLA існують неповні частини епізодів 1, 2 та 4)
    1920 Острів скарбів Treasure Island Сліпий Пью і Меррі втрачена
    1920 Великий дарунок The Gift Supreme Мерні Стагг
    1920 Покарання The Penalty Буран
    1920 Кочівники півночі Nomads of the North Рауль Шаллонер
    1920 Поза законом Outside the Law Чорний Майк Сільва / Ah Wing
    1921 Голоси міста Voices of the City О'Рурк
    1921 Для кого ми любимо For Those We Love Трікс Улнар втрачена
    1921 Біти життя Bits of Life Чін Чау втрачена
    1921 The Ace of Hearts Фаралон
    1922 Пастка The Trap Гаспард Добрий Чейні написав сценарій; робоча назва - Heart of a Wolf
    1922 Плоть і кров Flesh and Blood Девід Вебстер
    1922 Світло в темряві The Light in the Dark Тоні Пантеллі пізніше відредаговано до коротшої версії під назвою - The Light of Faith
    1922 Олівер Твіст Oliver Twist Фейджин
    1922 Тіні Shadows Йен Гріх - "Язичник"
    1922 Квінсі Адамс Сойєр Quincy Adams Sawyer Овадія Строут втрачена
    1922 Угода всліпу A Blind Bargain Доктор Артур Лемб /

    Людина-Мавпа

    втрачена
    1923 Усі брати були доблесними All the Brothers Were Valiant Марк Шор втрачена
    1923 Поки спить Париж While Paris Sleeps Анрі Сантодос втрачена; робоча назва - The Glory of Love
    1923 Шок The Shock Вільс Діллінг робоча назва - Bittersweet
    1923 Горбань із Нотр Дама The Hunchback of Notre Dame Квазімодо візажист (в титрах не вказано)
    1924 Наступний куточок The Next Corner Джуан Серафін втрачено
    1924 Той, хто отримує ляпаси He Who Gets Slapped Пол Бомон
    1925 Привид опери The Phantom of the Opera Ерік (привид) режисер, візажист
    1925 Монстр The Monster Доктор Зіска
    1925 Несвята трійця The Unholy Three Ехо
    1925 Вежа брехні The Tower of Lies Джан втрачена
    1926 Чорний дрізд The Blackbird Ден - чорний дрізд / Єпископ альтернативна назва - The Black Bird
    1926 Дорога в Мандалай The Road to Mandalay Сінгапур Джо
    1926 Скажіть це морпіхам Tell It to the Marines Сержант О'Хара
    1927 Містер Ву Mr. Wu Містер Ву / Дідусь Ву
    1927 Невідомий The Unknown Алонсо безрукий
    1927 Наруга (Терор) Mockery Сергій робоча назва - Terror
    1927 Лондон після опівночі London After Midnight Професор Едвард Берк втрачена; альтернативна назва - The Hypnotist;

    візажист (в титрах невказано)

    1928 Велике місто The Big City Чак Коллінз втрачено
    1928 Смійся, клоуне, смійся Laugh, Clown, Laugh Тіто
    1928 Коли місто спить While the City Sleeps Ден Коглан
    1928 Захід Занзібару West of Zanzibar Фрозо
    1929 Схід є схід Where East Is East Тайгер Хейнс
    1929 Грім Thunder Сварливий Андерсон

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    2. а б Encyclopædia Britannica
    3. а б SNAC — 2010.
    4. Czech National Authority Database
    5. Deutsche Nationalbibliothek Record #119451778 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
    6. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
    7. datos.bne.es: El portal de datos bibliográficos de la Biblioteca Nacional de España — 2011.