Казка про гроші

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казка про гроші
Казка про гроші
Жанр казка
Режисер Олеся Моргунець-Ісаєнко
Продюсер Олесь Янчук
Сценарист Віктор Гресь
На основі повість «Йом-Кіпур, або Судний день»
У головних
ролях
Оператор Євген Кирей
Композитор
  • Оксана Моргунець
  • Максим Паламарчук
  • Ірина Скрипникова
Музика Ірина Скрипникова та гурт «Mavka»
Кінокомпанія Кіностудія ім. О. Довженка
Дистриб'ютор Формат Фільм (Україна)[1]
Тривалість 100 хв.
Мова українська, російська, їдиш
Країна Україна Україна
Рік 2018
Дата виходу 25 січня 2018 (Україна)[1]
Кошторис 11,9 млн.
IMDb ID 7916122
kazkaprogroshi.in.ua

«Казка про гроші» (англ. «The Tale Of Money») — український повнометражний художній фільм 2018 року режисера Олесі Моргунець-Ісаєнко. Сюжет стрічки заснований на повісті «Йом-Кіпур, або Судний день» російського письменника українського походження Володимира Короленка.[2] Стрічка вийшла в обмежений український прокат 25 січня 2018 року[1].

Стрічка створена Національною кіностудією художніх фільмів імені О. Довженка. Продюсер фільму — Олесь Янчук, автор сценарію — Віктор Гресь.

Сільський парубок Левко успадковує млин свого дядька, який за загадкових обставин утопився в озері. Неочікуване збагачення збурює в Левкові нестримну жагу до грошей. Він привласнює шинок єврея Янкеля, якого за надмірну скнарність у Йом-Кіпур забрав чорт Хапун. Левко починає лихварювати та забирати в людей останнє. Коли він геть втрачає здатність до співчуття, дружби та кохання, нечиста сила добирається і до нього.

Сюжет[ред. | ред. код]

Мельник Левко заходить увечері в шинок єврея Янкеля, проте замість хазяїна зустрічає там його помічника-росіянина. Той розповідає, що Янкель вирушив до міста святкувати Йом-Кіпур. Левко вирішує випити з помічником, який розповідає, що в євреїв є свій чорт — Хапун, який щороку забирає одного єврея. Потім Левко йде до своєї коханки Катрі, але тільки для того, щоб вимагати з її матері повернути борг.

Дорогою до млина Левко випадково бачить як Хапун забирає Янкеля за всі його шахрайства. Янкель пропонує угоду: якщо за рік Левко стане гірший за нього, то Хапун забере Левка, а Янкеля поверне. Хапун погоджується.

Після зникнення Янкеля громада вирішує закрити шинок. Але Левко оскаржує рішення, сказавши, що тоді спиртним торгуватиме священник. Левко забирає шинок собі та швидко багатіє. Місцевий винокур хоче видати за нього свою дочку Мотрю. Проте мельник стає дедалі скупіший, він нехтує друзями, вимагає від усіх його слухатися, будує другий шинок. Тепер він має багато грошей, але відчуває, що чогось бракує. Левко бажає одружитися, однак Катрю вважає забідною, а Мотрю не любить. Помічник у шинку пропонує одружити Мотрю зі слугою Гаврилом, але потай кохатися з нею. Катря, почувши це, відмовляє Левку.

Одного вечора до Левка приходять троє незнайомців. Це виявляються слуги Хапуна, котрий привозить із собою Янкеля. Хапун вирішує винести остаточний вирок, розпитавши про Левка у селян. Прикинувшись різними людьми, він довідується як Левко зробився скупим і пихатим.

Левко ховається в церкві, та Хапун наздоганяє його і там. Левко отямлюється в шинку й розуміє, що весь минулий рік йому наснився. Він розкаюється та одружується з Катрею.

У ролях[ред. | ред. код]

У головних ролях[ред. | ред. код]

У другорядних ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільм переміг на 2 пітчінгу Держкіно ще в 2011 році. Тоді режисером стрічки мав стати Віктор Гресь який на пітчингу говорив про сподівання зробити «різдвяну казку для дітей і дорослих». Через затяжну хворобу Віктора Греся, 8 лютого 2016 року в Держкіно затвердили зміну режисера, і стати новим режисером доручили його донці — Анні Гресь. Проте 16 вересня 2016 року режисера проєкту поміняли вдруге, тепер на Олесю Моргунець-Ісаєнко[3].

Зйомки фільму проходили в Києві та в Національному музеї народної архітектури і побуту в Пирогові.

Кольорокорекцію і фінішинг виконала компанія «Кінотур» (Kinotur Digital Intermediate Lab)[4].

Кошторис[ред. | ред. код]

У 2011 році стрічка стала однією з переможців Другого конкурсного відбору Держкіно. Кошторис склав ₴11,9 млн, 100 % з яких надало Держкіно України.[5]

Саундтрек[ред. | ред. код]

На початку осені 2017 року був опублікований[6] знятий у стилістиці стрічки кліп на саундтрек фільму — пісню «Night Shadow» групи Mavka. У фільмі звучать і написані групою композиції «Птичка» та «Єврейська колискова». Учасники гурту долучилися до запису для кіно хорового виконання народних пісень та колядок і зіграли в фільмі епізодичні ролі співаків. У стрічці лунають також церковні наспіви, створені вокалісткою гурту Mavka Іриною Скрипниковою.

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2017 році фільм отримав приз від Академії Індійського кінофестивалю (ICFF) та відзнаку журі за «Особливий фільм».[7]

Реліз[ред. | ред. код]

Стрічка вийшла в обмежений український прокат 25 січня 2018 року[1]. До цього з 18 по 24 січня відбулися допрем'єрні покази стрічки у різних містах України[5].

Відгуки критиків[ред. | ред. код]

Фільм отримав неоднозначні відгуки від українських кінокритиків[8][3].

Ярослав Підгора-Гвяздовський у своїй рецензії для онлайн-видання «Детектор медіа» дорікнув фільму затяжністю та театральністю, назвавши стрічку провальною, однак все ж відзначив єдиний позитив: дуже якісну музику та пісні у виконанні гурту Mavka. Він зауважив, що повільний, ледачий характер Левка в фільмі протилежний літературному першоджерелу, де Левко жвавий та енергійний. Решта персонажів надто клішовані, щоб викликати інтерес у глядачів[3].

Тетяна Ахапкіна з телеканалу 112 підкреслила, що стрічка більше схожа на телеспектакль, аніж на ігрове кіно[9].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г 25 січня у широкий кінотеатральний прокат виходить фільм Олесі Моргунець «Казка про гроші» — Новини Полтавщини, 23 січня 2018 р.
  2. У прокат вийде фільм за повістю Короленка [Архівовано 21 грудня 2017 у Wayback Machine.] // Читомо, 2017
  3. а б в «Казка про гроші» без грошей [Архівовано 2 лютого 2018 у Wayback Machine.] — ДМ, 29 Січня 2018
  4. «Казка про гроші» — kinotur.ua. Архів оригіналу за 22 грудня 2017. Процитовано 21 грудня 2017.
  5. а б Знімальна група фільму «Казка про гроші» вирушила у прем'єрний тур по Україні [Архівовано 26 січня 2018 у Wayback Machine.] — Держкіно, 18/01/2018
  6. MAVKA ВИПУСТИЛА КЛІП НА САУНДТРЕК ДО ФІЛЬМУ «КАЗКА ПРО ГРОШІ». cultprostir.ua. Архів оригіналу за 18 січня 2018. Процитовано 18 січня 2018.
  7. Презентуємо трейлер фільму «Казка про гроші» — ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ КІНО. Архів оригіналу за 22 грудня 2017. Процитовано 21 грудня 2017.
  8. Чи є щось хороше у «Казці про гроші» [Архівовано 2 лютого 2018 у Wayback Machine.] — ДМ, 31 Січня 2018
  9. «Казка про гроші»: Добра історія з українським колоритом [Архівовано 2 лютого 2018 у Wayback Machine.] — 112, 1 лютого 2018

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
«Казка про гроші», трейлер-тизер на YouTube
«Казка про гроші», офіційний трейлер на YouTube
Mavka — Night Shadow ('The Tale of Money' OST) на YouTube