Картопляна ковбаса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Картопляна ковбаса в бутерброді на сірому хлібі з маслом

Картопляна ковбаса (картофельвурст, нім. Kartoffelwurst) — німецька ковбаса з термічно обробленої свинини або яловичини з додаванням картоплі, ріпчастої цибулі та прянощів. Популярна на південному заході Німеччини: в Гессені, Нижній Франконії, Північному Бадені, Рейнланд-Пфальці та Саарі[1]. Картопляна ковбаса — спеціалітет Хунсрюка[2].

Картопляна ковбаса на 50-70 % складається з попередньо відвареного та подрібненого м'яса і на 30-50 % — з відвареної та подрібненої картоплі, в ковбасний фарш також додають в залежності від регіонального рецепта кубики шпику, м'яса нітритного засолу, субпродуктів, а також крупу та тушковану цибулю. Типові прянощі в картопляній ковбасі — сіль, чорний перець та мускатний горіх. Картопляну ковбасу формують в натуральну оболонку або консервні банки, які нагрівають, щоб згорнувся кров'яний білок, а ковбаса набула типовий червоно-коричневий колір. Після охолодження ковбаса застигає завдяки желатину, що міститься у свинячій шкірці[3]. Картопляну ковбасу споживають переважно в смаженому вигляді.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Christiane Schabel-Becker: Die Hunsrücker Küche: Rezepte und Bräuche meiner Heimat. Becker, Christiane, 2006, ISBN 3-9803378-0-4
  2. flotte-schnitte.de: Хунсрюкская картопляна ковбаса [Архівовано 13 квітня 2021 у Wayback Machine.] (нім.)
  3. fleischtheke.info: Картопляна ковбаса [Архівовано 14 січня 2021 у Wayback Machine.] (нім.)

Посилання

[ред. | ред. код]