Каскадія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Каскадія
англ. Cascadia

Розташування
Розташування
Столиця Не визначено (Ванкувер, Сіетл або Портленд
Найбільше місто Сіетл
Офіційні мови англійська, іспанська, мови індіанців Канади, діалекти французької
Форма правління
Площа
 - Загалом 1 384 588 км² км²
Населення
 - перепис 2016  16 029 520 осіб
 - Густота Помилка виразу: неочікуваний оператор //км²
Часовий пояс
Домен
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Каскадія

Каскадія (англ. Cascadia) — біорегіон, розташований на тихоокеанському узбережжі Північної Америки.

Згідно З концепцією до складу країни входять території Британської Колумбії, штатів Вашингтон та Орегон. До складу регіону часом відносять Каліфорнію, Айдахо, Аляску та Юкон.[1][2]

Згідно з теорією біорегіоналізму, мова йде про усвідомлення ідентичності мешканців північноамериканського тихоокеанського узбережжя на основі спільної історії та об'єднанні для боротьби з загальними екологічними, економічними проблемами, а також в ім'я розвитку власної ідентичної культури.

Якщо врахувати економічний потенціал Каскадії, то передбачуване державне утворення може ввійти до двадцятки провідних світових економік.[3]

В даний час основним рухом, який виступає за незалежність території каскаду, є рух «Проект Незалежності Каскаду» (Cascadian Independence Project)[4], члени якого є у Ванкувері, Вікторії, Сіетлі, Портленді та інших містах.

Представники руху займаються вивченням концепції спільної ідентичності, історії, культури, традицій, населення каскаду. До них належать «Інститут Сайтлайн», «Кросскат», «Перспективи каскаду». Метою їх діяльності є вивчення загальної культури, історії, економіки, заохочення транскордонних обмінів та інші мирні дії, не пов'язані з сепаратизмом. Але такі рухи як «Незалежний проект каскаду», використовуючи схожу риторику, ексцентрично виступають за незалежність.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. About Cascadia. Архів оригіналу за 25 вересня 2014. Процитовано 18 вересня 2014. (англ.)
  2. Cascadia: More than a dream. Архів оригіналу за 29 жовтня 2014. Процитовано 18 вересня 2014. (англ.)
  3. Preston, Peter (28 February 2010). A world away from Texas. The Guardian. London. Архів оригіналу за 5 квітня 2010. Процитовано 28 April 2010. (англ.)
  4. CascadiaNow! the Cascadian Independence Project. Архів оригіналу за 25 липня 2011. Процитовано 21 жовтня 2012. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]