Католицька вулиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Католицька
Херсон
Костел імені Пресвятого Серця Ісуса
Костел імені Пресвятого Серця Ісуса
Місцевість Центр
Район Корабельний
Назва на честь Костел імені Пресвятого Серця Ісуса
Колишні назви
Богородицька, Католицька, Суворовська, Егізовська, 1-го Травня, Суворова
Загальні відомості
Координати кінця 46°37′52″ пн. ш. 32°36′06″ сх. д. / 46.631306° пн. ш. 32.601917° сх. д. / 46.631306; 32.601917
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Будівлі Костел імені Пресвятого Серця Ісуса, Дитяча стоматполіклініка
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r49482337
Мапа
CMNS: Католицька вулиця у Вікісховищі

Вулиця Католицька — вулиця в Херсоні, розташована в Корабельному районі, сполучає вулицю Ратушну з вулицею Театральною.

Історія[ред. | ред. код]

Заснована наприкінці XVIII століття. У 30-х роках XIX століття вулиці названо північно-західну — Католицькою (тут стояв католицький храм). У 1855 р. вулиця вже мала назву Суворовська та була об'єднана з вулицею Богородицькою. У 1927 році Суворовську вулицю перейменували на вулицю 1-го Травня, а у травні 1941 року вулиця дістала назву на честь Олександра Суворова.

У жовтні 2023 року вулиці повернули історичну назву Католицька в рамках кампанії деколонізації, що розпочалася після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Колишня вулиця Суворова була розділена на дві частини. Її пішохідну частину від проспекту Незалежності до вулиці Ратушної названо Європейською, а другу, проїзну частину, — від вулиці Ратушної до Театральної — Католицькою.[1]

Опис[ред. | ред. код]

У будинку № 35 після вигнання з міста збройних сил Третього рейху свою роботу розпочала Херсонська міська рада. Нині будівлю займає кардіологічний диспансер.

Будівлю середини XX століття займає дитяча стомалотогічна поліклініка (буд. № 36).

Будівля Товариства взаємного кредиту

У буд. № 37 розташована пам'ятка архітектури — пишно декорована, дугоподібна в плані будівля, зведена в стилі еклектизму, з фасадом, що виходить на вулиці Католицьку і Сагайдачного. Цей будинок споруджувався у 1899—1900 роках за проєктом міського архітектора А. І. Зварика для правління і банку товариства взаємного кредиту. У 30-ті роки тут розміщувався інститут фізичних методів лікування, а згодом — бальнеологічна лікарня. На початку 2000-х років будівлю було відреставровано і передано місцевому відділенню «Сбербанку Росії».

Колишній будинок Ліфшиця, тепер — ендокринологічний диспансер

Поряд з дитячою стоматологічною поліклінікою знаходиться ендокринологічний диспансер лікарні імені Афанасія і Ольги Тропіних (буд. № 38). Будинок, у якому він розташований, у другій половині XIX століття належав Е. С. Ліфшицу. Тут містилася канцелярія рабина, а також Головне агентство Санкт-Петербурзького товариства страхування. Близько 1902 року в будинку Ліфшиця розмістилося Херсонське відділення Санкт-Петербурзького міжнародного комерційного банку, яке у 1911 році переїхало у новозбудований будинок І. А. Гольденберга на розі вулиць Ерделіївскої та Рішельєвської. Після революції 1917 року будинок було націоналізовано і в ньому розміщувалися різні організації. У 1922 році тут відкрився будинок піонерів, в 1937 році — будинок для дітей іспанських республіканців, які воювали проти режиму Франко в 1936—1939 роках (Будинок іспанських дітей). Після 1945 року в будівлі знаходилася Лікарня № 1.

У 1787 році побудовано римсько-католицьку церкву (буд. № 40).

У 1930-х роках її було закрито, приміщення використовувалось під Держкінопрокат. У 1958 р. у приміщенні колишнього костелу було відкрито кінотеатр ім. Павлика Морозова. Сьогодні на цьому місці відбудовано римо-католицький костел парафії «Пресвятого Серця Ісуса».

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Горностаев Е. В. Улица Суворова. Суворовская: нетленная летопись края / Евгений Горностаев; лит. ред.: В. Г. Пиддубняк, О. В. Алеферко, науч. ред. С. Дяченко, соврем. снимки: Д. Мойсов и др. — Херсон: Наддніпряночка, 2007. — 224 с. (рос.)
  • Костюк Л. Херсон. Улицы помнят: путеводитель / Людмила Костюк, Владимир Ракович, Израиль Ратнер. — Симф.: Таврия, 1987. — 112 с. (рос.)
  • Пиворович В. Улицами старого Херсона / Виктор Пиворович, Сергей Дяченко. — Херсон, 2002. — 196 с. (рос.)
  • Сухопаров С. Улицы Херсона. Очерки / Сергей Сухопаров. — Херсон: Издат. Дом «СЛАЖ», 2002. — 160 с. (рос.)