Качка рожевоголова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Качка рожевоголова

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anatidae)
Підродина: Качині (Anatinae)
Рід: Рожевоголова качка (Rhodonessa)
Reichenbach, 1853
Вид: Качка рожевоголова
Rhodonessa caryophyllacea
(Latham, 1790)[2]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Anas caryophyllacea

Fuligula caryophyllacea
Netta caryophyllacea
Callichen caryophyllaceum

Посилання
Вікісховище: Rhodonessa caryophyllacea
Віківиди: Rhodonessa caryophyllacea
EOL: 45515923
ITIS: 175222
МСОП: 22680344
NCBI: 2025362

Качка рожевоголова[3] (Rhodonessa caryophyllacea) — вид водоплавних птахів родини качкових (Anatidae). Був поширений у Південній Азії, але, ймовірно, вимер.

Поширення[ред. | ред. код]

Качка рожевоголова була локально поширена в водно-болотних угіддях Індії, Бангладеш і М'янми, і рідко траплявся в Непалі, причому більшість спостережень виду були у північно-східній Індії та прилеглому Бангладеш. Птах завжди був рідкісним, і генетичний аналіз показав, що ефективний розмір популяції міг бути малим протягом кількох тисяч років. Востаннє птаха спостерігали в дикій природі в 1949 році, і він вижив приблизно до того ж часу в неволі. Пізніші спостереження та позитивні висновки з серії опитувальників щодо його можливого подальшого існування в північно-східній Індії були результатом плутанини з Netta rufina. Дослідження водно-болотних угідь Сомпета в штаті Андхра-Прадеш виявили потенційне придатне місце існування для цього виду, хоча жодної особини не було помічено. Серія досліджень у штаті Качин (М'янма) також не виявили виду.

Екологія[ред. | ред. код]

Це сором'язливий і потайливий птах, мешкає у відокремлених і зарослих водоймах зі стоячою водою і болотах у низинних лісах і на високих луках, особливо в районах, які піддаються сезонному затопленню, а взимку також у лагунах, що прилягають до великих річок. Поза сезоном розмноження зазвичай зустрічався невеликими групами, а іноді і зграями по 30-40 особин. Деякі, і, можливо, всі популяції здійснювали місцеві сезонні переміщення, що призвело до розрізнених історичних записів аж до Пенджабу, Магараштри та Андхра-Прадеш в Індії. Дослідники, які проводили обстеження цього виду, припускають, що він може вести нічний спосіб життя, пояснюючи труднощі з визначенням його місцезнаходження та причину його унікального забарвлення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Rhodonessa caryophyllacea: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 12 квітня 2024
  2. Latham, John (1790). Index ornithologicus, sive Systema Ornithologiae; complectens avium divisionem in classes, ordines, genera, species, ipsarumque varietates: adjectis synonymis, locis, descriptionibus, &c. London: Leigh & Sotheby.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]