Квазірівномірна збіжність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математичному аналізі квазірівномірна збіжність є узагальненням поняття рівномірної збіжності. Нехай послідовність функцій топологічного простору у множину дійсних чисел (чи більш загально у метричний простір ) поточково збігається до функції . Тоді збіжність називається квазірівномірною якщо для будь-якого і будь-якого натурального числа існує не більш ніж зліченне відкрите покриття простору і послідовність натуральних чисел, де всі що для всіх

Поняття квазірівномірної збіжності ввів італійський математик Чезаре Арцела при вивченні необхідних і достатніх умов при яких поточково збіжна послідовність неперервних функцій збігається до теж неперервної функції.

Із означення рівномірної збіжності випливає, що кожна рівномірно збіжна послідовність є квазірівномірно збіжною і при цьому для будь-яких і достатньо взяти покриття із єдиної множини а за — будь-яке натуральне число, що задовольняє нерівність де є натуральним числом, що відповідає в означенні рівномірної збіжності.

Якщо топологічний простір є компактним, а послідовність є зростаючою, то навпаки квазірівномірна збіжність є рівномірно. Дійсно із компактності випливає, що для будь-яких і покриття можна вибрати скінченним і тоді для нерівність виконується для всіх Але тоді для всіх також для всіх і тому можна вибрати як число із означення рівномірної неперервності для . Як наслідок зокрема теорема Діні випливає із теореми Арцела нижче.

Теорема Арцела[ред. | ред. код]

Для поточково збіжної послідовності неперервних функцій квазірівномірна збіжність є необхідною та достатньою умовою неперервності граничної функції .

Доведення[ред. | ред. код]

Нехай Якщо є неперервною то відповідно і всі є неперервними. Відповідно усі множини для є відкритими підмножинами простору . Множина цих відкритих підмножин є не більш, ніж зліченною. Точка належить множині якщо тобто Із умови поточкової збіжності випливає, що множини утворюють відкрите покриття простору

Якщо тепер і то для і згідно означень виконується нерівність для всіх Множини для і теж утворюють відкрите покриття простору Справді якщо то із означення поточкової збіжності випливає, що для будь-якого для всіх достатньо великих чисел Зокрема можна вибрати для цього і тоді

Відповідно множини виду для і утворюють не більш ніж зліченне покриття простору і якщо для множини вибрати число n це покриття задовольняє умову в означенні квазірівномірної збіжності. Тобто збіжність є квазірівномірною, що завершує доведення необхідності.

Нехай тепер збіжність до граничної функції є квазірівномірною. Достатньо довести, що для будь-якого відкритого проміжку прообраз є відкритою множиною. Це очевидно є так, якщо прообраз є порожньою множиною. В іншому випадку існує для якого і можна вибрати числа із умовами і Нехай є довільним натуральним числом і розглянемо покриття із означення квазірівномірної збіжності для і . Нехай є елементом покриття, що містить Тоді для деякого для всіх виконується нерівність Зокрема звідси випливає, що і як наслідок Оскільки за умовою є неперервною функцією, то і тому також є відкритими множинами, що містять Але тоді для будь-якого також і тому Зокрема і є відкритою множиною, що міститься у і містить точку Із довільності вибору випливає, що є відкритою множиною і оскільки вибір теж був довільним звідси випливає неперервність функції .

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]