Ковадло (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ковадло
Зображення
Зображує ковадло
CMNS: Ковадло у Вікісховищі

Ковадло — негеральдична фігура в геральдиці, що зустрічається на багатьох гербах.

Використання[ред. | ред. код]

Ковадло часто зображується разом з іншими геральдичними фігурами. Рідко зустрічається на гербі окремо і ще рідше у великій кількості. Ковадло, іноді зображуване з молотом, символізує ковальське ремесло. Ковальське ремесло століттями формувало спільноту. Це була діяльність зброярів або важливих партнерів сільського господарства та конярства. Ковадло може бути у багатьох геральдичних кольорах герба, хоча перевага надається чорному, золотому та срібному.

Прикладом є рідкісний і майже не змінений герб міста Рула. Тут коваль зображений спереду за ковадлом, що працює над підковою (інколи працює над мечем і ножем). Існує багато легенд і переказів про те, як з'явився цей герб.[1] Іншим прикладом є герб Гайлігенгауса або Монсі. Мезйоковачгаза показує асортимент ковальської майстерні. У Ноормаркку на ковадлі сидить білка.

Ковадло в геральдиці є символом стійкості до чужого насильства[2]. Ковадло часто брали в герб ті, хто чинив тривалий опір у бою[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Heinz Machatscheck: Unterhaltsame Wappenkunde. Verlag Neues Leben, Berlin 1981, S. 100.
  2. Marc'Antonio Ginanni, Ancudine, in L'arte del blasone dichiarata per alfabeto, Venezia, Guglielmo Zerletti, 1756, p. 26.
  3. Goffredo di Crollalanza, Enciclopedia araldico cavalleresca: Prontuario nobiliare, Pisa, Giornale Araldico, 1887, p. 19.