Кодовий штамп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кодовий штамп
Дата створення / заснування 1970
Зображення
Країна  СРСР і  Росія
CMNS: Кодовий штамп у Вікісховищі

Кодовий штамп — форма, трафарет з реперными мітками для заповнення числових даних і спрощення їх подальшого розпізнавання автоматизованими засобами через Перцептрон. Найбільш широко дана форма застосовується у поштовому зв'язку СРСР та Росії, де використовується у вигляді індексної сітки на поштових конвертах та картках.

Опис[ред. | ред. код]

У Державному стандарті Російської Федерації «ГОСТ Р 51506-99. Поштові конверти. Технічні вимоги. Методи контролю» (2000) дано таке визначення кодового штампу:

Кодовий штамп — трафарет для написання цифр індексу об'єкта поштового зв'язку адресата з реперними мітками, що забезпечують машинне читання зазначених цифр.

Таким чином, поштовий кодовий штамп є спрямовуючою індексною сіткою для нанесення поштового індексу підприємства зв'язку місця призначення при пересиланні поштового відправлення.

Історія[ред. | ред. код]

У СРСР індексна сітка стала друкуватися в лівому нижньому куті цілісних речей, що випускаються Міністерством зв'язку СРСР з 1970 року[1] при переході на автоматичне сортування поштових відправлень.

У листопаді 2009 року Пошта Росії оголосила про відкриття першого в Росії автоматизованого сортувального центру, який використовує сучасну технологію сортування. У зв'язку з цим федеральний поштовий оператор відкрив кампанію «Пиши індекс правильно»[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Почта России призывает писать индекс правильно. Новости компании. Почта России. 10 листопада 2009. Архів оригіналу за 18 лютого 2012. Процитовано 21 червня 2010.

Література[ред. | ред. код]