Козак Володимир Улянович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козак Володимир Улянович
Народився 6 серпня 1930(1930-08-06)
с. Пагурці, Вінницька область, Україна
Помер 1995(1995)
Громадянство Україна
Національність українець
Діяльність письменник
Жанр оповідання, вірші

Володимир Улянович Козак (Семибрат) — (нар. 6 серпня 1930, с. Пагурці, Вінницька область — 1995) — український письменник.

Біографія[ред. | ред. код]

Володимр Козак народився 6 серпня 1930 року в селі Пагурці на Вінничні в сім'ї вчителів.

В роки німецько-радянської війни зазнав поневірянь і страждань воєнного лихоліття.

Після закінчення середньої школи навчався на історико-філологічному факультеті Житомирського державного педінституту імені І. Франка.

З 1954 року працював учителем у середніх школах Ємільчинського та Черняхівського районів.

Працював в редакції обласної газети, а потім в обласному управлінні в справах видавництва, поліграфії і книжковій торгівлі,

Козак часто виступав у пресі зі статтями на громадсько-політичні та літературознавчі теми.

Творчість[ред. | ред. код]

Шлях В. У. Козака (Семибрата) до літературної творчості проліг через працю в редакції газети «Радянська Житомирщина». Тут, в колі уже відомих у 60-х роках письменників Данила Окийченка, М. Клименка, М. Курильчука відгарнював своє поетичне слово майбутній письменник. Уродженець Вінничини, він пов'язав своє життя з Житомирщиною і до кінця життя оспівував у поезіях красу Поліського краю.

Перша збірка поезії під назвою «Краби на граніті» вийшла у 1965 році. Її належно поцінували Борис Тен (Хомичевський) та Данило Окийченко (Вознюк). Микола Васильович Хомичевський вважав і неодноразово стверджував, що характерною рисою творчості В. Козака є його любов і відданість українському слову, внутрішня духовна доброта, повага до людей і отчої землі. Підкреслював М. Хомичевський і вміння В. Козака «йдучи від звичайного, простого, буденного, творити вагомий художньо узагальнений образ із виразним епічним звучанням».

Поетичний світ В. Козака досить багатоплановий. Володіючи тонким відчуттям поетичної форми і словом, він створив багато образів, в яких втілена ідея людської доброти, чистоти душі і помислів, почуття побратимства, мужності і героїзму та інших людських цінностей. Поряд з цим поет засуджував новітніх «душепродавців», винуватців чорнобильської катастрофи, що занапастила Полісся, скалічила долі людей, підірвали їх здоров'я.

За життя поета вийшло лише чотири збірки його поезій — плід сорокарічної літературної творчості. Багато задумів В. Козак не встиг здійснити, а поезії опублікувати. Пізніше було опубліковане друге доповнене посмертне видання збірка — «Грозолом, або Дума про нічний Чорнобиль» з передмовою В. Грабовського «З мукою-любов'ю до землі» та післямовою П. Білоуса «Проміння і зерно».

Вірші В. Козака перекладені на російську, білоруську та інші мови[1].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Письменники Житомирщини. Книга 1. — видавець ПП Пасічник М. П., 2010 р.- 428 с. — ISBN 978-966-2936-48-3

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зведений каталог Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича та бібліотек Житомирської області. 94.179.134.118. Процитовано 1 лютого 2022.