Колесніченко Ігор Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колесніченко Ігор Андрійович
Ігор Колесніченко
 Сержант
Загальна інформація
Народження 1987(1987)
Делятин, Надвірнянський район, Івано-Франківська область, Українська РСР, СРСР
Смерть 29 травня 2022(2022-05-29)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Ігор Андрійович Колесніченко — сержант Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, що загинув під час російського вторгнення в Україну, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (2023, посмертно).

Життєпис[ред. | ред. код]

Командував відділенням механізованого взводу механізованої роти батальйону. У травні 2022 року поблизу Новолуганського Бахмутського району на Донеччині на спостережному пості сержант Ігор Колесніченко забезпечував знищення ворога, а потім вивів особовий склад з оточення на вигідніші позиції. Загинув 29 травня 2022 року, закривши своїм тілом побратима під час ворожого артобстрілу. Похований 6 червня 2022 року на кладовищі в селищі Делятині Івано-Франківської області[1][2][3]

Рідні загиблого військовослужбовця отримали високу державну нагороду 1 жовтня 2023 року з рук Президента України Володимира Зеленського у День захисників і захисниць України на території Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» в присутності військово-політичного керівництва держави та іноземних дипломатів[4].

Нагорода[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (8 липня 2023, посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На Прикарпатті прощаються із загиблим військовослужбовцем Ігорем Колесніченком.
  2. На війні загинув прикарпатець Ігор Колесніченко - Галичина. galychyna.if.ua. Процитовано 17 липня 2023.
  3. Клим, Ольга (6 червня 2022). На Прикарпатті прощаються із загиблим військовослужбовцем Ігорем Колесніченком. Суспільне Новини (укр) . https://suspilne.media. Процитовано 17 липня 2023.
  4. У День захисників і захисниць України Президент вручив державні нагороди та взяв участь у складанні присяги війковими ліцеїстами (укр) . Президент України. Офіційне інтернет-представництво. 1 жовтня 2023. Процитовано 1 жовтня 2023. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  5. Президент присвоїв звання Герой України 49 захисникам, 46 з них — посмертно. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 8 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]