Колібрі-золотожар пурпуровий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-золотожар пурпуровий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Колібрі-золотожар (Aglaeactis)
Вид: Колібрі-золотожар пурпуровий
Aglaeactis aliciae
Salvin, 1896
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Aglaeactis aliciae
Віківиди: Aglaeactis aliciae
ITIS: 555220
МСОП: 22687794
NCBI: 2744898

Колі́брі-золотожа́р пурпуровий[2] (Aglaeactis aliciae) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Перу.

Опис[ред. | ред. код]

Пурпурові колібрі-золотожари

Довжина птаха становить 12-13 см, вага 7,3-8,3 г. У самців голова і верхня частина тіла бурі, нижня частина спини і надхвістя мають фіолетовий відблиск. Обличчя, підборіддя, горло, середина грудей і пляма в центрі грудей білі, решта нижньої частини тіла темно-коричнева, нижні покривні пера хвоста золотисто-зелені. Хвіст бронзовоний, стернові пера мають білі кінчики. Дзьоб короткий, прямий, чорний. У самиць блискуча фіолетова пляма на нижній частині спини і надхвісті слабо виражена або відсутня. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць. На підборідді, горлі, центральній частині живота і обличчі у них є коричневі плями, горло у них може бути повністю темним.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Пурпурові колібрі-золотожари мешкають в долинах річок Мараньйон і Чунгсон на східних схилах Західного хребта Перуанських Анд на півночі країни, в регіоні Ла-Лібертад. Вони живуть у високогірних чагарникових, вільхових і евкаліптових заростях, на висоті від 2900 до 3500 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітучих рослин з родини омелових, зокрема нектаром Tristerix longebrachteatum, а також нектаром інших рослин, таких як Oreocallis grandiflora. Крім того, вони ловлять дрібних комах. Гніздування цього виду було зафіксоване в лютому, березні і червні.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як вразливий. За оцінками дослідників, популяція пурпурових колібрі-золотожарів становить від 1500 до 4000 птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Приміки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Aglaeactis aliciae: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 05 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 05 грудня 2022.