Колібрі-шаблекрил бразильський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-шаблекрил бразильський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Колібрі-шаблекрил (Campylopterus)
Вид: Колібрі-шаблекрил бразильський
Campylopterus calcirupicola
Lopes, de Vasconcelos & Gonzaga, 2017[2]
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Campylopterus calcirupicola
Віківиди: Campylopterus calcirupicola
ITIS: 1150030
МСОП: 200277707

Колі́брі-шаблекри́л бразильський[3] (Campylopterus calcirupicola) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[4]. Ендемік Бразилії. Раніше бразильських колібрі-шаблекрилів вважали сірогрудими колібрі-шаблекрилами, однак у 2017 році вони були описані як окремий вид.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 13,9 см, самці важать 7 г, самиці 5,9 г. Верхня частина тіла яскраво-бронзово-зелена, тім'я більш темне з мідним відбоиском. За очима білі плями. Нижня частина тіла блідо-сіра, живіт білуватий, нижні покривні пера хвоста світло-сірі. Махові пера синювато-чорні з металевим відблиском. Центральна пара стернових пер яскраво-бронзово-зелена, наступна пара яскраво-бронзово-зелена з темно-оливково-сірими плямами на кінці, решта стернових пер біля основи яскраво-бронзово-зелені, на кінці у них вузькі темно-оливково-сірі смуги, кінчики у них білі. Райдужки темно-карі, дзьоб довгий, дещо вигнутий, зверху чорний, знизу сірувато-червоний з чорним кінчиком, лапи чорні. Дзьоб у самиць дещо довший, ніж у самців.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Бразильські колібрі-шаблекрили мешкають у внутрішніх районах на сході Бразилії, на північному сході Гоясу, на південному заході Баїї, на півночі Мінас-Жерайсу, а також, ймовірно, на південному сході Токантінса і на півдні Піауї. Вони живуть в сухих тропічних лісах, що ростуть на виступах вапнякових порід та на вапнякових ґрунтах, на висоті від 460 до 880 м над рівнем моря. Віддають перевагу галерейним лісам. Живляться нектаром квітів з родів Salvia, Justicia і Camptosema, а також Spathodea campanulata, Carica papaya, Delonix regia, Inga laurina, Malvaviscus arboreus та бромелієвих. Гніздяться у вапнякових печерах.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як вразливий. За оцінками дослідників, популяція бразильських колібрі-шаблекрилів становить від 3600 до 22000 птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Campylopterus calcirupicola: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 21 серпня 2022
  2. Lopes, Leonardo; Ferreira de Vasconcelos, Marcelo; Gonzaga, Luiz (2017). A cryptic new species of hummingbird of the Campylopterus largipennis complex (Aves: Trochilidae). Zootaxa. 4268 (1): 1—33. doi:10.11646/zootaxa.4268.1.1. PMID 28610380.
  3. Campylopterus calcirupicola у базі Avibase.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 21 серпня 2022.