Колібрі-інка колумбійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-інка колумбійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Колібрі-інка (Coeligena)
Вид: Колібрі-інка колумбійський
Coeligena orina
Wetmore, 1953
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Coeligena bonapartei orina
Посилання
Вікісховище: Coeligena orina
Віківиди: Coeligena orina
ITIS: 555229
МСОП: 22687828
NCBI: 673904

Колі́брі-і́нка колумбійський[2] (Coeligena orina) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Колумбії.

Таксономія[ред. | ред. код]

Колумбійські колібрі-інки були описані як новий вид у 1953 році за голотипом, зібраним у 1951 році. У 1988 році їхній статус був перевизначений як підвид золоточеревого колібрі-інки (Coeligena bonapartei). у 2004 році колумбійські колібрі-інки були повторно відкриті на території сучасного пташиного заповідника Колібрі-дель-Соль[en], а подальші дослідження підтвердили його статус окремого виду[4]. Найближчим родичем колумбійських колібрі-інків є строкатокрилі колібрі-інки[5][6].

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 14 см, самці важать 6.9-7,2 г, самиці 6,7-7 г. У самців лоб синьо-зелений або золотисто-зелений, блискучий, решта голови і верхня частина спини оксамитово-чорні. Спина зелена з чорним відблиском, надхвістя золотисто-зелене, блискуче, хвіст зелений. Горло і груди темно-зелені з чорним відблиском, на нижній частині горла є велика кобальтово-синя пляма. Живіт і нижні покривні пера хвоста золотисто-зелені, блискучі. Дзьоб довгий, тонкий, прямий, чорний, завдовжки 35 мм. Очі темно-карі, лапи чорні.

У самиць голова і верхня частина спини зелені, пера на них мають чорнуваті кінчики, які формують лускоподібний візерунок. Надхвістя і хвіст такі ж, як у самців, однак з меншим відблиском. Горло яскраво-охристе, з боків поцятковане зеленими плямками, жтвіт золотисто-зелений, блискучий, поцяткований більш темними плямками, нижні покривні пера хвоста тьмяно-золотисто-зелені з охристими краями.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Колумбійські колібрі-інки відомі лише з кількох місцевостей в горах Західного хребта Колумбійських Анд. Голотип 1951 року був зібраний у Парамо-де-Фронтіно[es] в департаменті Антіокія; там же вид був знайдений і у 2004 році. Також у 20004 році вид був знайдений в найближчому національному парку Лас-Орхідеас[es] в горах Фаральонес-дель-Чітара[en], на кордоні Антіокії і Чоко. Інші спостереження були зроблені поблизу міста Хардін[en] в Антіокії і на схилах гори Серро-Монтесума в департменті Рисаральда.

Загалом колумбійські колібрі-інки живуть у перехідній зоні між високогірними карликовими лісами і високогірними луками парамо, а також у прилеглих вологих гірських тропічних лісах, зустрічаються переважо на висоті від 2950 до 3450 м над рівнем моря. Вони живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, зокрема з родів Aetanthus, Bejaria, Bomarea, Cavendishia і Centropogon, а також комахами і павуками, яких збирають з рослинності або ловлять в польоті.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками дослідників, популяція колумбійських колібрі-інків становить від 250 до 2500 дорослих птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Coeligena orina: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 грудня 2022
  2. Coeligena orina у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 грудня 2022.
  4. Krabbe, Niels; Flórez, Pablo; Suárez, Gustavo; Castano, José; Arango, Juan David; Pulgarin, Paulo C.; Múnera, Wilmar A.; Stiles, Gary F.; Salaman, Paul (2005). Rediscovery of the Dusky Starfrontlet Coeligena orina, with a description of the adult plumages and reassessment of its taxonomic status (PDF). Ornitologıá Colombiana. 3: 28—35. Процитовано 28 квітня 2022.
  5. Remsen, J. V., Jr., J. I. Areta, E. Bonaccorso, S. Claramunt, A. Jaramillo, D. F. Lane, J. F. Pacheco, M. B. Robbins, F. G. Stiles, and K. J. Zimmer. Version 31 January 2022. A classification of the bird species of South America. American Ornithological Society. retrieved February 1, 2022
  6. J.L. Parra, J.V. Remsen Jr., M. Alvarez-Rebolledo & J.A. McGuire. Molecular phylogenetics of the hummingbird genus Coeligena. „Molecular Phylogenetics and Evolution”. 53 (2), ss. 425–434, 2009. doi:10.1016/j.ympev.2009.07.006.