Колір очей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Градація кольорів райдужної оболонки

Ко́лір оче́й — характеристика очей, що визначається пігментацією райдужної оболонки.

Визначення[ред. | ред. код]

Райдужна оболонка складається з ектодермального і мезодермального шарів. Від характеру розподілу в них пігментів і залежить колір[1]. У передньому мезодермальному шарі розподілені хроматофори, що містять меланін. У задньому шарі міститься багато заповнених фусцином пігментних клітин. Крім цього, роль грають судини і волокна райдужної оболонки. Колір райдужної оболонки ока не передається від батьків до дітей.[2]

Основні кольори[ред. | ред. код]

Карий[ред. | ред. код]

У цьому випадку в зовнішньому шарі райдужної оболонки міститься багато меланіну. Тому на ньому відбувається поглинання низькочастотного світла, а відбите світло в сумі дає коричневий. Що більша концентрація меланіну, то темніші очі, у деяких випадках вони можуть бути майже чорними.

Змішаний[ред. | ред. код]

Змішаний колір очей

Змішаний колір очей має монотонне світло-коричневе забарвлення і жовтувато-зелений, іноді трохи червонуватий відтінок. Іноді за кольором вони близькі до болотного або золотистого. Це обумовлює пігмент ліпофусцин.[3].

Болотний (горіховий)[ред. | ред. код]

Болотний колір очей, в англійській термінології званий горіховим (англ. hazel), є змішаним кольором. Залежно від освітлення, він може здаватися золотистим, коричнево-зеленим, коричневим. У зовнішньому шарі райдужної оболонки вміст меланіну досить помірний, крім нього нерідко присутні й інші речовини. На відміну від бурштинового, у цьому випадку забарвлення не монотонне, а досить різнорідне.[3]

Зелений[ред. | ред. код]

Зелений колір очей визначається невеликою кількістю меланіну, до того ж, можливо, тут грає роль ген рудого волосся[4]. У зовнішньому шарі розподілена жовта або світло-коричнева речовина, що може бути пов'язано з певним захворюванням. Оскільки задній шар синього кольору, то в результаті виходить зелений. Забарвлення райдужної оболонки зазвичай нерівномірне й буває дуже багато різноманітних відтінків.

Сірий[ред. | ред. код]

Визначення сірих і блакитних очей схоже, тільки у сірих щільність волокон ще вища і їх відтінок ближчий до сірого. Якщо ж щільність нижча, то колір буде сіро-блакитним. До того ж наявність меланіну або інших речовин дає невелику жовту або коричневу домішку.

Блакитний[ред. | ред. код]

На відміну від очей синього кольору, щільність волокон зовнішнього шару вища. Оскільки вони мають білуватий або сіруватий відтінок, то колір вже не синій, а блакитний. Чим більше щільність волокон, тим світліший колір.

Блакитний колір очей — це результат мутації в гені HERC2, через яку у людей з таким геном знижена вироблення меланіну у райдужній оболонці ока[5]. Виникла ця мутація приблизно 6-10 тис. років тому[6]. У всіх блакитнооких людей був один спільний предок, який мешкав десь на території прабатьківщини європейців[7], за часів не пізніше початку Трипільської культури.

Синій[ред. | ред. код]

Ектодермальний шар відрізняється темно-синім кольором. Якщо волокна зовнішнього шару райдужної оболонки відрізняються малою щільністю і малим вмістом меланіну, то низькочастотне світло поглинається заднім шаром, а високочастотне — відбивається від нього, тому очі виглядають синіми.

Червоний[ред. | ред. код]

Червоний колір очей зустрічається тільки в альбіносів. Він пов'язаний з відсутністю в райдужній оболонці меланіну, тому визначається кров'ю в судинах райдужної оболонки.

Гетерохромія[ред. | ред. код]

Різниця в забарвленні райдужних оболонок очей називається гетерохромією. Вона може бути повною — тоді, очі різняться кольором або частковою, тоді тільки частина райдужки відрізняється від решти кольором.

Зміна кольору[ред. | ред. код]

Колір очей може змінюватися протягом життя. Іноді незабаром після народження колір очей змінюється зі світлого на темний — це іноді зустрічається у європеоїдів, і пов'язане з накопиченням меланіну у райдужній оболонці. У літніх людей очі іноді бліднуть, що пов'язано з певною втратою прозорості мезодермального шару та зменшенням кількості меланіну[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Колір райдужної оболонки ока [Архівовано 21 серпня 2011 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. С. Н. Басинский, Е. А. Егоров. Клинические лекции по офтальмологии. (рос.)
  3. а б Lefohn A, Budge B, Shirley P, Caruso R, Reinhard E (November 2003). An Ocularist's Approach to Human Iris Synthesis. IEEE Comput. Graph. Appl. 23 (6): 70—5. doi:10.1109/MCG.2003.1242384. (англ.)
  4. Eye Color Explained [Архівовано 5 липня 2011 у Wayback Machine.] (англ.)
  5. Blue eye color in humans .. founder mutation.. inhibiting OCA2 expression. Архів оригіналу за 10 лютого 2011. Процитовано 6 липня 2011.
  6. У всіх блакитнооких людей був один загальний предок [Архівовано 17 березня 2009 у Wayback Machine.] (рос.)
  7. Спенсер Уэллс. «Генетическая одиссея человека» (рос.)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]