Європеоїдна раса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Європеоїдна раса
Першовідкривач або винахідник Göttingen School of Historyd
Розподіл рас після Плейстоцену згідно з Карлтоном Куном
  Європеоїдна раса
  Негроїдна раса
  Бушмени
  Монголоїдна раса
  Австралоїдна раса

Європеоїдна раса або біла раса (англ. Caucasian race) — це застаріла расова класифікація людей, заснована на спростованій тепер теорії біологічної раси.[1] Європеоїдна раса історично розглядалася як біологічний таксон, який, залежно від того, яка з історичних класифікацій раси використовувалася, зазвичай включав давні та сучасні популяції з усієї чи частини Європи, Західної Азії, Центральної Азії, Південної Азії, Північної Африки та Африканський Ріг.

Запроваджений у 1780-х роках членами Геттінгенської історичної школи, цей термін позначав одну з трьох передбачуваних основних рас людства (ці три: європеоїдна, монголоїдна та негроїдна). У біологічній антропології кавказоїд використовувався як загальний термін для фенотипово схожих груп із цих різних регіонів, зосереджуючись на анатомії скелета, і особливо на морфології черепа, без урахування тону шкіри. Стародавні та сучасні «кавказькі» популяції, таким чином, не були виключно «білими», але мали колір обличчя від білошкірого до темно-коричневого.

З другої половини 20-го століття фізичні антропологи перейшли від типологічного розуміння людського біологічного різноманіття до геномної та популяційної перспективи та, як правило, розуміли расу як соціальну класифікацію людей, засновану на фенотипі та родоводі, а також культурні фактори, як це поняття також розуміється в соціальних науках.

Характерні ознаки[ред. | ред. код]

Чоловік та жінка європеоїдної раси

У європеоїдів колір шкіри, волосся та очей варіює від дуже світлих відтінків у північних груп до дуже темних у південних і східних, волосся пряме або хвилясте, м'яке. Обличчя ортогнатне, в горизонтальній площині (при погляді зверху) помітно виступає вперед. Надбрівні дуги часто великі, низькі орбіти, незграбні, розріз очей завжди широкий, але очна щілина може бути невеликою, епікантуса немає. Ніс звичайно великий, різко виступає, ніздрі орієнтовані сагітально, перенісся високе. Рот не широкий, товщина губ невелика або середня. Зростання бороди та вусів сильне, статура середня, кисть і стопа широкі. На краях ареалу європеоїдна раса утворює плавні переходи до уральської, південносибірської, монголоїдної, негроїдної, ефіопської та дравідійської рас[2].

Поширена помилка — вважати, що це тільки «білі люди». Насправді близько мільярда автохтонних європеоїдів мають чорні очі, волосся і смагляву шкіру (наприклад, населення Індостану, Північної Африки).

Географічний розподіл блондинів у Європі.
     менше 1 % світловолосих,
     1 — 19 % світловолосих,
     20 — 49 % світловолосих,
     50 — 79 % світловолосих,
     80 — 100 % світловолосих

Підгрупи[ред. | ред. код]

Згідно із застарілою класифікацією, включає нордичну, середземноморську, динарську, фальську, альпійську, східно-балтійську, лаппоноїдну та інші підгрупи.

У Західній, Центральній, Південній Європі і Північній Африці:

У Східній Європі та Азії:

У доісторичний період в Європі, можливо, існували й інші підраси. Так, Північну Африку аж до останнього заледеніння населяли мехтоїди, схожі з європейськими кроманьоїдами епохи верхнього палеоліту.

Історія термінів[ред. | ред. код]

Відносно європеоїдної раси раніше вживалися також інші терміни.

Кавказька раса[ред. | ред. код]

Грузинський череп виявлений в 1795 році, висунутий Блуменбахом як гіпотезу про походження європейців з Кавказу

Кавказька раса (лат. Varietas Caucasia або англ. caucasian race) — термін для означення білої раси, введений Блуменбахом. Відносить до неї жителів Європи (за винятком самоїдів, лапландців, фінів, угорців і турків), південної Азії і північної Африки. Назва виникла від того, що Блуменбах вважав Кавказ першим місцеперебуванням білої людини, і тому, що племена, що живуть на Кавказі, він визнавав найбільш чистим і незмішаним типом цієї раси.[3] Дотепер термін Caucasian в англійській мові є стандартним позначенням білої раси. Блуменбах писав:

Кавказький тип — для вивчення я взяв саме цей тип, гірський тип Кавказу, бо його південний схил виробляє найкрасивішу расу людей, під цією расою я в першу чергу маю на увазі грузин. Усі фізіологічні ознаки зводяться до цього. Таким чином ми повинні з більшою впевненістю стверджувати, що Кавказ це місце народження білої людини. [4] [5][6][7]


Середземноморська раса[ред. | ред. код]

Щоб уникнути поширеного мішання, французький дослідник Мюллер запропонував інший термін середземноморська раса (нім. Mittelländische Rasse), тому що народи, які до неї належать, досягли висоти свого розвитку на берегах Середземного моря; цей термін був прийнятий більшістю етнологів (Пешель, Гельвальд та іншими) і до кінця XIX століття майже витіснив у наукових працях термін Блуменбаха.

Уралоїдна раса[ред. | ред. код]

Це раса метисів, що поєднує у собі європеоїдну та монголоїдну раси. Даний расовий підтип з'явився у регіоні Надволжя, Уральських гір та Західного Сибіру.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Альбінізм. Люди-альбіноси мають біле забарвлення шкіри (що особливо помітно в групах, що належать не до європеоїдної раси).
  • Расова теорія

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Templeton, A. (2016). Evolution and Notions of Human Race. У Losos, J.; Lenski, R. (ред.). How Evolution Shapes Our Lives: Essays on Biology and Society. Princeton; Oxford: Princeton University Press. с. 346–361. doi:10.2307/j.ctv7h0s6j.26. «... the answer to the question whether races exist in humans is clear and unambiguous: no.» 
  2. Глосарій / / Богатенка Д. В., Дробишевський С. В. Антропологія. Архів оригіналу за 12 жовтня 2010. Процитовано 9 листопада 2009. 
  3. Biographical details are in Charles Coulston Gillispie, Dictionary of Scientific Biography, 1970:203 fsv «Johann Friederich Blumenbach».
  4. Johann Friedrich Blumenbach, The anthropological treatises of Johann Friedrich Blumenbach, translated by Thomas Bendyshe. 1865. November 2, 2006. Архів оригіналу за 3 січня 2012. Процитовано 17 червня 2010. 
  5. The concept of adaptation. Архів оригіналу за 10 червня 2010. Процитовано 9 листопада 2009. 
  6. 18 th and 19 th Century Pre-Darwinian views on variation. Архів оригіналу за 11 червня 2010. Процитовано 9 листопада 2009. 
  7. Blumenbach , De generis humani varietate nativa (3rd ed. 1795), trans. Bendyshe (1865). Quoted e.g. in Arthur Keith, Blumenbach's Centenary, Man, Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland (1940).