Конг ба пнг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конг ба пнг
Походження Китай,Тайвань
Необхідні компоненти Тушкована свинина, варений рис, мариновані овочі

Конг ба пнг (кит. 焢肉飯, переклад: тушкований свинячий рис) — це гайфан, яка зустрічається в кухнях Фуцзяні та Тайваню. Страву готують із свинячої очеревини[en], приготованої способом червоне тушкування[en] і подають з рисом.

Опис[ред. | ред. код]

Миска тконг ба пнг з Чанхуа

Страва конг ба пнг була привезена на Тайвань іммігрантами за часів династії Цін[1]. Поряд зі схожою стравою lo bah png (рисовий фарш), конг ба пнг поступово став невід'ємною частиною тайванської культури сяочі. Конг ба пнг зазвичай можна знайти на вуличних продуктових кіосках та лотках або в бенто.

В кухні Чанхуа конг ба пнг готується з задній ніжки свині, а оскільки сало та м'ясо з цієї частини туші після тушкування часто відділяється, то продавці зазвичай з'єднують їх зубочисткою[2]. На Тайвані іноді додають до страви мариновані овочі (огірок, дайкон, квасоля та інші), пагони бамбука та мариновану гірчицю. Страву традиційно їдять продовж дня, навіть на сніданок і в нічний перекус[en][3].

У 2011 році в Чанхуа відбувся фестиваль Khong bah png. Вісімнадцять місцевих продавців були запрошені подати страву, а захід відвідав президент Ма Інцзю[4]. У 2012 році Чанхуа встановив Книгу рекордів Гіннесса за найбільший конг ба пнг вагою 647 кг[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 尹全海,崔振儉,固始移民與閩臺文化研究:唐人故里閩臺祖地九州社 崧博出版社 金石堂, 2010
  2. 国際化、二カ国語編集、文化整合、世界の華人雑誌, 台湾光華雑誌 Taiwan Panorama |. 宴席料理からストリートフードへ:爌肉飯. 台湾光華雑誌 Taiwan Panorama | 国際化、二カ国語編集、文化整合、世界の華人雑誌 (zh-Hant-TW) . Процитовано 24 лютого 2024.
  3. Kiwi (17 September 2018). 彰化爌肉飯特搜/一味百吃的家常菜 超彈牙肉質 讓你停不下嘴 (zh-tw) . United Daily News. Процитовано 13 October 2019.
  4. 楊久瑩 (16 December 2011). 焢肉飯耶誕樹點燈 彰化焢肉飯節啟動 (zh-tw) . Liberty Times. Процитовано 8 October 2019.
  5. 吳為恭 (17 December 2012). 647公斤焢肉飯 彰化破金氏紀錄 (zh-tw) . Liberty Times. Процитовано 8 October 2019.