Констанція Яворовська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Констанція Яворовська
 
Народження: 11 березня 1881(1881-03-11)
Доманіце, Ґміна Доманіце, Седлецький повіт, Мазовецьке воєводство, Республіка Польща
Смерть: 2 серпня 1959(1959-08-02) (78 років)
Варшава, Польська Народна Республіка
Країна: Республіка Польща
Партія: Польська соціалістична партія, Польська соціалістична партія — Революційна фракція і Q11822286?
Шлюб: Bolesław Bergerd і Раймунд Яворовський
Нагороди:
Cross of Independence with Swords

Констанція Яворовська (пол. Konstancja Jaworowska; 11 березня 1881(1881березня11), Доманиці — 2 серпня 1959, Варшава) — польська соціалістка, активістка ПСП, ПСП — Революційної фракції, ПСП — Колишньої революційної фракції. Активна учасниця боротьби за незалежність Польщі У 1948—1952 роках — член ПОРП. У першому шлюбі дружина Болеслава Бергера, у другому — Раймунда Яворовського.

Революціонерка[ред. | ред. код]

Народилася у шляхетській родині Клемпіньських. З юності перейнялася соціалістичними ідеями. У 1901 році зблизилася з активістом ПСП Болеславом Бергером, наступного року вийшла за нього заміж. Залишалася дружиною Бергера до 1909 року.

Вступила до ПСП, поширювала нелегальну літературу. Була зв'язковою Бергера у Седльці та Білостоку.

Під загрозою арешту Констанція Бергер переїхала до Варшави, звідти у Закопане. У Варшаві працювала вчителькою. Вела політичний гурток для польських робітників, організувала бібліотеку та читальний зал. Завідувала виданням та розповсюдженням літератури ПСП.

З серпня 1905 року брала участь у діяльності Бойової організації ПСП у Варшаві та Жирардуві. Була заарештована у листопаді 1906 року, засуджена до заслання в Архангельськ, замінене висилкою за кордон. Наприкінці року переїхала до Кракова, на територію Австро-Угорщини. Незабаром нелегально повернулася до Варшави. Брала участь у заснуванні ПСП — Революційної фракції на з'їзді у Відні. Мала партійний псевдонім Ядвіга[1].

У 1912 році Юзеф Пілсудський і Вітольд Йодко-Наркевич доручили Констанції Бергер-Клемпінській та Норберту Барлицькому створення в Королівстві Польському селянської організації ПСП. Союз було створено та залучено до партійного збройного підпілля.

Розвідниця Легіонів[ред. | ред. код]

На початку Першої світової війни Констанція Бергер-Клемпінська служила у розвідці Першої бригади Польських легіонів Пілсудського. У тому ж підрозділі служив Лукаш Сементковський, відомий соціалістичний активіст, майбутній варшавський гангстер на прізвисько Tata Tasiemka[2].

Перебувла у тимчасовому керівництві ПСП[3] та у Польській військовій організації. Активно діяла у селянському русі, сприяла створенню лівої селянської партії ПСЛ-«Вивільнення». У листопаді 1916 року її заарештувала німецька влада, але незабаром звільнили.

У 1915 році вийшла заміж за радикального активіста ПСП, капітана Легіонов Раймунда Яворовського, близького соратника Пілсудського[4]. У подружжя Яворовських склалися довірчі стосунки та багаторічна тісна співпраця з товаришем по службі-розвідником Сементковським.

У соціалістичній політиці[ред. | ред. код]

Після проголошення незалежності Польщі, з 1918 до 1928 рік Яворовська перебувала у Варшавському комітеті ПСП. Очолювала варшавське відділення Товариства університетських працівників. У 1919—1927 роках — депутат міської ради Варшави.

Яворовська підтримала свого чоловіка при розколі ПСП на противників Пілсудського (більшість партії) та його прихильників (група Яворовського-Морачевського) після встановлення режиму Санації. З 1928 року перебувала у керівництві ППС — Колишня революційна фракція, заснованої Раймундом Яворовським[5]. Керувала громадськими організаціями, що примикали до партії, — Спілкою працівників освіти та Спілкою колишніх політв'язнів.

У 1930 році указом президента Мосцицького та прем'єр-міністра Славека Яворовську нагородили Хрестом Незалежності з мечами[6].

У роки війни та ПНР[ред. | ред. код]

У період нацистської окупації Констанція Яворовська перебувала у Варшаві (Раймунд Яворовський помер 1941 року). Дочка Яворовських Яніна Сташевська разом із чоловіком — поручником Армії Крайової Єжи Сташевським — загинула у Варшавському повстанні[7].

У 1945 році Констанція Яворовська приєдналася до «люблінського» крила ПСП, орієнтованого на союз з комуністичною ПРП. У 1948 році вступила до ПОРП. Обіймала посаду в апараті соціального страхування ПНР.

У 1952 році подала заяву про вихід з ПОРП (формально — за віком та станом здоров'я). Померла через сім років, у період «гомулківської відлиги».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Piotr Janus. Wspomnienia Wacława Fabierkiewicza z działalności niepodległościowej przed i w czasie I wojny światowej w Białymstoku, Lwowie, Lublinie i Warszawie. — 2010.
  2. Tata Tasiemka. Архів оригіналу за 14 квітня 2015. Процитовано 7 квітня 2015.
  3. Kobieta w polskim ruchu socjalistycznym. W dobie wojennej. Архів оригіналу за 4 квітня 2015. Процитовано 6 квітня 2015.
  4. Раймунд Яворовский — первый боец Первого маршала[недоступне посилання]
  5. Gangster II RP: Tata Tasiemka i jego ferajna. Архів оригіналу за 3 квітня 2015. Процитовано 6 квітня 2015.
  6. Zarządzenie o nadaniu Krzyża Niepodległosci z Mieczami, Krzyża Niepodległości i Medalu Niepodległości. M.P. 1930 nr 300 poz. 423. 19 grudzieńia 1930 r.
  7. Wykaz «Żubrów». Архів оригіналу за 13 квітня 2015. Процитовано 6 квітня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]