Копіум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Копіум (мем))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одна з класичних картинок, що представляє копіум як газ, який вдихають замість повітря, таким чином підсилюючи ефект від нього

Копіум (англ. copium) — термін та інтернет-мем, що позначає ірраціональну впевненість в успіху там, де його не може бути; спроба видати поразку за перемогу. Утворений телескопією зі слів to cope (англ. впоратись, подолати, вижити; див. копінг) та opium (опіум, важкий наркотик)[1]. Вживається, щоб описати ситуацію, коли хтось сильно хоче знайти хоч якесь пояснення речам, у які люди вірили, але все це виявилося брехнею[2], або коли людина усвідомлена в тому, що це брехня, але все одно старається виправдати це. Рідше використовується як стан людини, що сліпо вірить у щось і заперечує будь-які аргументи в її сторону.

Історія[ред. | ред. код]

Ймовірно, слово походить від пісні 2003 року «Copium» виконавця Keak da Sneak[3]. В подальшому термін був популяризований в 4Chan та Twitter[4].

Вираз став популярним після президентських виборів у США, коли Дональд Трамп та його прихильники абсурдно заперечували поразку[5][6].

Російське вторгнення[ред. | ред. код]

Під час російського вторгнення в Україну в 2022 році слово стало надзвичайно популярним як в світовому, так і в українському інфопросторі для характеризації росіян, які намагались видати свої великі невдачі (вихід з північних областей України, знищення крейсера «Москва», «Білогорівську переправу», втрату о. Зміїний, українські контрнаступи на Слобожанщині та Херсонщині тощо) за невеликі помилки, геніальні стратегічні рішення або перемоги[5].

Також так звані «мангали» на баштах російських танків прозвали cope cage[7] («клітка копінгу» від англ. to cope), що може бути алюзією на копіум. Аналогічно прозвали cope bucket[8] («відро копінгу») сумнівні білоруські технології для захисту від ракет з інфрачервоним наведенням, представлені жаровнею на палиці.

Особливо комічним є поєднання копіуму з російською пропагандистською новомовою, коли поразки видаються за «жести доброї волі», «перегрупування» тощо.

Приклади[ред. | ред. код]

  • Ще задовго до війни одним із «фетишів» росіян була їхня зброя. Тож в російському інфопросторі постійно циркулюють спекуляції на тему їхніх фантастичних характеристик та бойових спроможностей (т. зв. «аналогов нет»). Зокрема, залякування супротивників неіснуючою чи дослідною зброєю (лазерні комплекси[9], неможливі засоби РЕБ тощо). Наприклад, одним із найвідоміших став текст приблизно 2015 року «Когда на фронте перед ВСУ появится российская армия, это легко будет понять», котрий розповідає про те, як російська армія спочатку вимкне всю українську електроніку від авіації та радарів до мобільних телефонів та РК-дисплеїв — а потім застосує армію, яка воює з «феноменальною точністю артвогню» та інше. Реальність же показала, що це був виключно «важкий копіум», а у росіян величезні проблеми зі зв'язком, точність артилерії мінімальна (тому застосовується стратегія «вогневого валу») за рахунок недостатньої підготовки особового складу та аеророзвідки, причому ППО та авіація України зберегли більшість своїх спроможностей[10]. Офіційний копіум почався з першого дня вторгнення, коли речник російського Міністерства оборони, Ігор Конашенков, заявив, що «втрат в Збройних силах Російської Федерації немає», а всю авіацію ПС ЗСУ знищено. В подальшому різні посадовці, в тому числі Путін та різного роду пропагандисти, наголошували на тому, що «спецоперація йде за планом»[5].
  • 6 липня 2022 року, на момент, коли росіяни вже п'ять місяців як не могли дотиснути наступ на Луганщині, спікер Держдуми В'ячеслав Володін заговорив про майбутнє завоювання Аляски[5].
  • 7 липня 2022 року Володимир Путін заявив: «Мы, по большому счету, всерьез пока еще ничего и не начинали»[5].
  • 6 вересня 2022 року в одному російському пропагандистському телеграм-каналі з'явилась фраза «Никакой паники нет» про ситуацію в Балаклії 6 вересня, яка дуже швидко поширилась по десятках інших російських джерел[11][12]. Іронічність фрази полягає в тому, що на той момент був саме глибокий прорив, Балаклія була в оперативному оточенні та невдовзі здана.

    Никакой паники нет. В Балаклее стояли в основном мобилизованные. Сейчас в Балаклею идут резервы. Работает ствольная и реактивная артиллерия. Активно работает авиация. Речи о глубоком прорыве не идёт. Ситуация ± как с контрнаступлением нацистов на Херсонском направлении.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Coping MAGA Tweets Are Funny, But We Need to Move Beyond 4chan Culture. Vice.com.
  2. копіум що це? | SlangZone. web.archive.org. 3 листопада 2022. Архів оригіналу за 3 листопада 2022. Процитовано 17 листопада 2022.
  3. Snavely, Adam (20 серпня 2022). Copium in Gaming | What Does Copium Mean, Copium Emotes & Memes. Dot Esports.
  4. Herrman, John (28 жовтня 2022). Twitter’s Day of Spite. Intelligencer.
  5. а б в г д Copium для народу. Як росіяни виправдовують свої поразки - Детектор медіа. web.archive.org. 22 липня 2022. Архів оригіналу за 22 липня 2022. Процитовано 17 листопада 2022.
  6. Coping MAGA Tweets Are Funny, But We Need to Move Beyond 4chan Culture. www.vice.com (англ.). Процитовано 1 лютого 2023.
  7. Robert Tollast (7 квітня 2022). How Javelin missiles penetrate Russian tank cage armour. The National. Архів оригіналу за 8 квітня 2022. ...the Russians might have had another defence in mind, possibly drones with small missile warheads attacking from above, or RPGs being fired from rooftops in urban battles, a problem Russia encountered in Chechnya.
  8. Oryx on Twitter: "Belarus just invented the cope bucket to 'protect' MBTs against munitions fitted with IR seekers 🇧🇾 This is real. I'm not joking. https://t.co/VIEwl9MJYA" / Twitter. web.archive.org. 28 жовтня 2022. Архів оригіналу за 28 жовтня 2022. Процитовано 28 жовтня 2022.
  9. Росіяни лякають українців лазерною зброєю, якої в них немає • Mezha.Media. web.archive.org. 19 травня 2022. Архів оригіналу за 19 травня 2022. Процитовано 17 листопада 2022.
  10. Ожидание/реальность: lex_divina — LiveJournal. web.archive.org. 17 листопада 2022. Архів оригіналу за 17 листопада 2022. Процитовано 17 листопада 2022.
  11. Контрнаступ ЗСУ - фотожаби та меми на втечу окупантів - Апостроф. web.archive.org. 7 вересня 2022. Архів оригіналу за 7 вересня 2022. Процитовано 11 вересня 2022.
  12. Мемы и шутки на заявление российских пропагандистов "паники нет" в Балаклее. web.archive.org. 11 вересня 2022. Архів оригіналу за 11 вересня 2022. Процитовано 11 вересня 2022.