Користувач:Інтернет-маркетинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інтернет-маркетинг

[ред. | ред. код]

Інтернет-маркетинг (online marketing) — це загальний термін для маркетингу продуктів або послуг за допомогою цифрових технологій, головним чином в Інтернеті, але також включаючи мобільні телефони, відображувану рекламу та будь-які інші цифрові засоби.[1]

Підходи до визначення поняття Інтернет-маркетинг

[ред. | ред. код]

До трактування визначення інтеренет-маркетингу є кілька підходів, принципова різниця в дефініціях полягає в тому, чи є потреба відокремлювати інтернет-маркетинг від цифрового маркетингу, або ж вони є тотожними. Визначення інтернет-маркетингу в науковому середовищі відображає позицію про необхідність відокремлення цифрового маркетингу від інтернет-маркетингу:

Інтернет-маркетинг— це загальний термін для маркетингу продуктів або послуг за допомогою цифрових технологій, головним чином в Інтернеті, але також включаючи мобільні телефони, відображувану рекламу та будь-які інші цифрові засоби.[1]

В той же час в полі практичного використання, розподіл визначень не має широкого поширення:

Інтернет-маркетинг — це діяльність спрямована на формування попиту та задоволення потреб споживачів за допомогою використання інструментів зі сфери цифрових технологій та мережі Інтернет.

Інструменти та засоби інтернет-маркетингу

[ред. | ред. код]

Інструменти та засоби інтернет-маркетингу, такі як пошукова оптимізація (SEO), пошуковий маркетинг (SEM), контент-маркетинг, маркетинг впливу (інфлюєнс-маркетинг), автоматизація контенту, маркетинг електронної комерції, маркетинг у соціальних мережах (SMM), оптимізація соціальних мереж, прямий маркетинг електронною поштою, медійна реклама - стають все більш і більш поширені завдяки массовому доступу людей до сучасних технологій. Насправді це поширюється не тільки на інтернет-канали, але й на супутні технології які надають цифрові медіа, такі як мобільні телефони (SMS-розсилки і MMS), зворотні дзвінки та мобільні мелодії на утриманні, що дає змогу говорити про появу більш широких визначень - наприклад електронний або цифровий маркетинг.

Розвиток технологій та зміна поведінкової моделі покупців як основний рушійний механізм розвитку Інтернет-маркетингу

[ред. | ред. код]

Інтернет-технології надають потенційним покупцям миттєвий доступ до будь-якої інформації, яка може вплинути на прийняття рішення про покупку. З іншого боку ці ж технології дозволяють продавцям заповнювати інформаційний простір заангажованою інформацією, аби схилити потенційного покупця до здійснення покупки.

З цієї причини покупці все більше покладаються на власну здатність досліджувати інформацію та знаходити вирішення своїх проблем в мережі Інтернет самостійно.

Якщо пошукова оптимізація (SEO) спрямована на залучення раціонального покупця, то інші інструменти інтернет-маркетингу, як-от соціальні мережі, зміцнюють довіру клієнтів і  апелюють до емоційної частини користувачів - в результаті інструменти інтернет-маркетингу створюють автоматичний, безперервний процес впливу на прийняття рішення про покупку[2].

Останні дослідження McKinsey and Company показали, що в середньому дві третини респондентів на етапі оцінювання рішення про покупку звертають увагу на відгуки в Інтернеті, коментарі в соціальних мережах і рекомендації від друзів та онлайн-експертів. Ця суттєва зміна в поведінці споживачів означає, що бізнес повинен задуматися по-різному про свій підхід до маркетингу.

Інструменти інтернет-маркетингу з’явилися, щоб полегшити та автоматизувати мистецтво зв’язку з клієнтами. Інтернет-маркетинг може бути складним та заплутаним, адже через розвиток технологій, ця дисципліна не може зафіксувати попередні досягнення та підходи в якості наукової бази, через втрату актуальності.

Через постійні зміни в технологіях та інструментах,  вимірювання ефективності може бути складним. Однак, якщо вчасно реагувати на зміни, інтернет-маркетинг може значною мірою збільшити впізнаваність, трафік, продажі та задоволеність клієнтів для вашого бізнесу за розумну ціну.[3]

Інтернет-маркетинг як універсальний інструмент для b2b та b2c

[ред. | ред. код]

Інтернет-маркетинг може працювати для будь-якого бізнесу в будь-якій галузі. Незалежно від того, що продає ваша компанія, підхід до реалізації маркетингових технологій  передбачає створення персонажів покупців, щоб визначити потреби вашої аудиторії, а також створення цифрового контенту, що має цінність для вашої аудиторії. Це не означає, що всі компанії повинні впроваджувати універсальну стратегію інтернет-маркетингу, але всі компанії мають можливість використати підходящі саме для них інструменти інтернет-маркетингу.[4]

Інтернет-маркетинг для B2B

[ред. | ред. код]

Стратегія інтернет-маркетингу для B2B-компаній  полягає в залученні потенційних клієнтів за допомогою онлайн-платформ та перетворенні потенційних в реальних клієнтів. Інструменти інтернет-маркетингу в B2B це не лише веб-сайт, компанія може зосередити свої зусилля на бізнес-орієнтованих каналах наприклад LinkedIn, де ваша демографічна група витрачає свої гроші та час онлайн.

Інтернет-маркетинг для B2C

[ред. | ред. код]

В B2C сегменті, підхід до роботи з інструментами інтернет-маркетингу має тенденцію на мініфікацію живого спілкування, автоматизацію процесу здійснення покупки та створення прискореного шляху покупця.

Це призводить до більш агресивного формату взаємодії з аудиторією ніж в B2C, що відображається в сильніших, імперативних закликах до дії, наприклад «Купити зараз» або «Дізнатися ціну».

Для бізнесу в сфері B2C, такі канали, як Instagram і Pinterest, часто можуть бути такими більш цінні, ніж орієнтовані на бізнес платформи, такі як LinkedIn.

Позитивний вплив інтернет-маркетингу на розвиток бізнесу

[ред. | ред. код]
  • Зростання показників впізнаваності бренду
  • Збільшення кількості безкоштовних переходів з пошукових мереж
  • Вищий рівень задоволеності клієнтів
  • Підвищення лояльності до бренду
  • Підвищення показників рентабельності маркетингових витрат
  • Покращення рівня розуміння аудиторії
  • Контрольоване формування експертного іміджу в конкурентному середовищі



  1. а б Maxwell, Sarah (6 грудня 2014). Estimation of Mexican Market Segments (MEMS) Comparison of Alternative Strategies for Segment Definition. Proceedings of the 1993 Academy of Marketing Science (AMS) Annual Conference. Cham: Springer International Publishing. с. 360—364. ISBN 978-3-319-13158-0.
  2. Jaiswal, Sarvesh (14 липня 2022). What Is Digital Marketing Strategy And Why It Is Needed? | Emeritus India. Emeritus - Online Certificate Courses | Diploma Programs (амер.). Процитовано 5 січня 2023.
  3. Academia.edu - Share research. www.academia.edu. Процитовано 5 січня 2023.
  4. 💡 Інтернет маркетинг | 📤 Види інтернет маркетингу 📥| 2022 (укр.). 16 липня 2022. Процитовано 5 січня 2023.