Користувач:195.12.58.124/Яремчук: Незрівнянний світ краси

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
195.12.58.124/Яремчук: Незрівнянний світ краси
Яремчук: Незрівнянний світ краси
ЖанрДокументальний
РежисерАртем Григорян
Продюсери

Максим Сердюк

Марія Яремчук (виконавча продюсерка)
ОператорІлля Михайлусь
КомпозиторМихайло Клименко
МонтажАртем Григорян
ЗвукорежисерДмитро Олексюк
КінокомпаніяKNIFE! Films
Дистриб'юторFILM.UA Дистрибуція
Тривалість92 хвилини
МоваУкраїнська
КраїнаУкраїна
Рік2024
Дата виходу8 серпня


«Яремчук: Незрівнянний світ краси» (англ. Yaremchuk: Matchless World of Beauty) — український документальний фільм режисера Артема Григоряна та продюсера Максима Сердюка[1] про українського естрадного співака Назарія Яремчука.

Документальна біографічна драма про життя та кар'єру першої української поп-зірки – Назарія Яремчука. Фільм складається з інтерв'ю з близькими Назарія, особистими щоденниками співака та ексклюзивними хроніками, які розповідають про його шлях від перемоги на сцені «Пісні року-71» у Кремлі у складі ВІА «Смерічка» до політичних переслідувань від КДБ, смерті Володимира Івасюка, виступах у Чорнобилі та Афганістані[2].

Прем'єра стрічки відбулася 23 червня 2024 року на фестивалі глядацького кіно «Миколайчук OPEN» у місті Чернівці[3], на якому «Яремчук: Незрівнянний світ краси» став фільмом-закриття[4]. В український прокат картина вийде 8 серпня 2024 року.

Виробництво фільму здійснено компанією «KNIFE! Films». Кінотеатральну дистрибуцію в Україні здійснює «FILM.UA Distribution»[5].

Історія створення

[ред. | ред. код]

Ініціатором створення фільму стала донька Назарія — Марія Яремчук. Влітку 2021 цією ідеєю співачка поділилися з тандемом продюсера Максима Сердюка та режисера Артема Григоряна (студія «KNIFE! Films»[6]). Відтоді почалася активна робота над збором інформації, вивченням архівів, пошуком героїв та роботою над сценарієм. Зйомки інтерв’ю розпочалися у вересні того ж року, а натурні зйомки в Карпатах відбувалися вже весною 2022 — після початку повномасштабного вторгнення.

«Ідея виникла до початку повномасштабного вторгнення. На створення спонукав той факт, що очевидці та творці основ україномовної поп-сцени, естради – невічні, як би це не звучало...Ми повинні знати своїх героїв в обличчя, і зараз це вже починає бути мейнстримом, що дуже круто», — ділиться Марія Яремчук, співачка та виконавча продюсерка фільму.

До участі в проєкті долучилися учасники культового колективу ВІА «Смерічка», зокрема і нині покійний Левко Дудківський, які надали ґрунтовні коментарі щодо постаті Назарія. Своїми спогадами про чоловіка поділилася дружина — Дарина Яремчук — яка розповіла про шлюб з романтичним героєм, що мав мільйони шанувальниць по всьому світу. Також до фільму увійшли думки та історії його близьких колег, визнаних культурознавців та музичних оглядачів.

У процесі створення фільму творці також використали сімейні архіви виконавця (фотоальбоми та відеокасети), архіви героїв фільму, а також матеріали, що зберігаються в Центральному державному аудіовізуальному та електронному архіві.

Творча команда:

[ред. | ред. код]
  • Режисер-постановник: Артем Григорян
  • Автор сценарію: Ярослав Коротков
  • Продюсер: Максим Сердюк
  • Виконавча продюсерка: Марія Яремчук
  • Оператор-постановник: Ілля Михайлусь
  • Лінійний продюсер: Максим Іщенко
  • Композитор: Михайло Клименко
  • Звукорежисер: Дмитро Олексюк

Назарій Яремчук

[ред. | ред. код]

Назарій Яремчук — естрадний співак, народний артист УРСР та Герой України, виняткова особистість, чиїм голосом ширилася світом українська культура. Він — чи не єдиний представник української поп-сцени радянського періоду, чию творчість було визнано по всьому світу: разом із ВІА «Смерічка» виконавець гастролював навіть за часів так званої «залізної завіси».

«Назарій Яремчук — особистість, яка йшла своїм шляхом, зробила українську пісню модною на всю Україну та світ. Усе його життя було переплетене з фундаментальними подіями нашої країни. Тому цей фільм зокрема і про історію України, і про музичну сцену 1970–80-х. Дуже хочеться, щоб якомога більше людей, ще більше молоді подивилися і зрозуміли, яку спадщину артист по собі залишив. Щось буває модним або актуальним певний період, але Назарій Яремчук, його особистість та музика — поза часом», — продюсер фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси» Максим Сердюк[7].

Фестивалі

[ред. | ред. код]

Фестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN» (2024) — позаконкурсна програма, фільм-закриття фестивалю.[8]

Кінотеатральний прокат

[ред. | ред. код]

В український кінотеатральний прокат фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси» виходить 8 серпня 2024 року. Дистриб'ютор в Україні — компанія «FILM.UA Distribution».

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Як Knife! Films документують нашу історію: інтерв'ю з творцями серіалів «Епізоди» та «Спалах». The Village Україна (укр.). 9 травня 2024. Процитовано 28 червня 2024.
  2. Яремчук: Незрівнянний світ краси. dzygamdb.com (укр.). Процитовано 28 червня 2024.
  3. Миколайчук OPEN | фестиваль глядацького кіно Чернівці. Миколайчук OPEN (укр.). Процитовано 28 червня 2024.
  4. Ковалишин, Апетрі, Яна, Анастасія (23 червня 2024). "Його музика поза часом". На закритті кінофестивалю "Миколайчук Open" показали документальний фільм про Назарія Яремчука. https://suspilne.media/chernivtsi (Українською) . Процитовано 28 червня 2024.
  5. Дистрибуція. FILM.UA Group (укр.). Процитовано 28 червня 2024.
  6. Instagram. www.instagram.com. Процитовано 28 червня 2024.
  7. 30 до 30 2021: інформація про Максим Сердюк (Українська) . forbes.ua. Процитовано 28.06.2024.
  8. На кінофестивалі «Миколайчук OPEN» вперше покажуть фільм про Назарія Яремчука. www.ukrinform.ua (укр.). 18 травня 2024. Процитовано 28 червня 2024.