Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1787

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ---- Назва:Конституція
-Знайдено: + | Конституція США || 1787
-Знайдено: + Першою офіційною конституцією вважається Конституція США, прийнята 1787 року. З незначними поправками вона чинна і по сьогоднішній день.


Назва:Франклін Бенджамін
-Знайдено: + Найстаріший делегат Філадельфійського конвенту. За винятком, можливо, Джорджа Вашингтона, найвідоміша людина в Америці. Народився у незаможній родині, став винахідником, науковцем, дипломатом і видавцем. Його „Альманах бідака Річарда“ читали в цілому краї. Кар’єра на державній службі була тривалою і мінливою, він був, зокрема, послом у Великій Британії і Франції, а також губернатором Пенсильванії. На Філадельфійському конвенті схилявся до компромісів, дотепно заохочуючи делегатів до єдності. Відіграв важливу роль в укладенні Великого компромісу. Був прибічником сильного федерального уряду і твердив, що батьки конституції мають покластися на волю народу. Попри поганий стан здоров’я у 1787 році, не був присутній лише на кількох засіданнях, куди його носили на спеціальному кріслі. Хоча він не погоджувався з деякими положеннями Конституції, але вважав, що жоден інший конвент не створить кращого документа.


Зобр:1шт.


Назва:Тульчин
-Знайдено: + Тульчин вперше згадується в 1607 під назвою Нестервар як фортеця для захисту від татар, з 1649 недовгий час сотенне містечко Брацлавського полку, з 1667 Тульчин знову відійшов до Речі Посполитої. 1787 дістав магдебурзьке право, 1792 був резиденцією Торговицької конфедерації. З 1793 Тульчин у складі Російської Імперії, недовгий час повітове місто, з 1804 заштатне містечко Подільської губернії.


Назва:Гвадалахара (Мексика)
-Знайдено: + Від колоніального періоду в Г. збереглась прямокутна сітка вулиць, житлові будинки, фонтани, собор (1571-1618), церква (Санта-Моніка, 1720-1733), шпиталі (Алькальде, 1787-1792), будівля Верховного суду (Аудьенсія, 1751-[1775]]). В Паласіо де Гоб'єрно (1643), шпиталь Каваньяса (початок 19 ст.) і аудиторії університету - розписи Х.К.Ороско.


Назва:Скаржинський Віктор
-Знайдено: + Скаржинський Віктор (17871861), дідич на Херсонщині, діяч сіль. госп.ва, один з піонерів і пропаґандистів степ. і полезахисного лісорозведення. Поблизу Вознесенського (тепер Миколаївської області), у своєму маєтку Трикрати, С. організував передове на той час господарство з поліпшеними сівозмінами. Заклав помологічний сад (221 ґатунок), дендрарій (281 вид.) з плантацією шовковиці при ньому (150 га) і плодовий сад з виноградником (100 га). Організував ліс. розсадники і розробив аґротехніку вирощування садівного матеріалу стосовно до степ. умов. Акліматизував ряд деревних порід і кущів Півн. Америки і Зах. Європи.


Назва:Studium Ruthenum
-Знайдено: + Studium Ruthenum - навчальна установа, що існувала у 1787-1809 при Львівському університеті, заснована цісарем Йосифом II для підготови освічених священиків з кандидатів, які не знали латинської мови.


Назва:Малиновий Клин
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Утворився в період від кінця XVIII до кінця XIX ст. внаслідок переселення спочатку запорозьких козаків, а потім українських селян. Після зруйнування Запорозької Січі козаків було розпущено. Але у зв'язку з назріванням війни між Росією і Туреччиною царський уряд організував на початку 1787 року із запорожців так зване Військо вірних козаків, яке разом з російською армією брало участь у російсько-турецькій війні. В 1788 році його було перейменовано у Чорноморське козаче військо. Чорноморські козаки заснували на Кубані 40 курінних селищ і дали їм ті ж назви, що мали курені на Запорозькій Січі. В наступні роки туди була переселена частина колишніх козаків, які після зруйнування Січі осіли на Катеринославщині та Херсонщині. Переселенці вважали (а багато хто й досі вважає) себе українцями, зберігали мову, традиції, фольклор.


Назва:Чорноморське козацьке військо
-Знайдено: + Утворене російським урядом 1787 року з частин Війська вірних козаків, основу якого складали колишні запорожці. Для чорноморців було відведено територію між Південним Бугом і Дністром.
-Знайдено: + В умовах підготовки Росії до війни з Туреччиною, відчуваючи потребу у військових контингентах, російський уряд вирішив сформувати з колишніх запорожців військо під назвою "Військо вірних козаків". Відповідний царський указ виданий 22.1. (2.2.)1788. Очолив військо кошовий отаман Сидір Білий. "Війську вірних козаків" передали клейноди та ін. козацьку атрибутику, забрану російським урядом під час розгрому Запорозької Січі у 1775. У війську відновились колишні старшинські посади, поділ на курені, козацький одяг. Під командуванням Сидіра Білого і Захарія Чепіги військо брало участь у російсько-турецькій війні 1787-1791. У 1788 військо перейменували у Чорноморське козацьке військо і йому було виділено території між Південним Бугом і Дністром. Козаки заснували кілька селищ, зокрема Слободзеї (тепер Молдова). У 1792 російський уряд з метою закріплення території на Північному Кавказі переселив козаків на Кубань. Козаків розмістили вздовж так званой Чорноморської кордонної лінії, яка проходила від р. Лаби по правому березі ріки Кубані до Азовського моря. У 1792 - 1793 на Кубань було переселено бл. 25 тис. козаків, яким виділено земельний фонд площею 30 тис. кв.км. Колишні запорожці складали 40 куренів, які з серед. 19 ст. називалися станицями. Центром став Катеринодар (засн. 1793, тепер Краснодар). На Кубані за козаками була збережена виборність військового уряду, запорозькі назви куренів та ін. Чорноморське козацьке військо поповнювалось за рахунок переселення колишніх реєстрових козаків із Чернігівської, Полтавської губерній, колишніх слобідських козаків Харківської губернії, а також колишніх козаків реформованих українських козацьких військ - Усть-Дунайського, Азовського, Бузького, Катеринославського та ін. Основні переселенські кампанії відбулися у 1808-1811, 1820-1821, 1832, 1848-1849, під час яких з України переселено понад 77 тис. чол. До 1860 козацькі війська на Кубані налічували бл. 200 тис. чол. З них формувались військові підрозділи - 12 кінних полків, 3 піхотних батальйони, 4 батареї, 2 гвардійських ескадрони. Чорноморське козацьке військо брало участь у всіх військових операціях, що їх вела Росія на Кавказі, та у Кримській війні 1853 - 1856. У 1860 Чорноморське козацьке військо увійшло до складу Кубанського козацького війська. Розселившись на Кубані, козаки вели господарську діяльність. У перші роки існування Чорноморське козацьке військо провідними галузями господарства були скотарство і рибальство, а з серед. 19 ст.- хліборобство. Козаки володіли значними угіддями. Спочатку розмір наділу козака не регламентувався і діяв принцип вільного займання. У 1842 російський уряд запровадив принцип довічного землекористування відповідно до рангу: генерал - 1500 десятин, штаб-офіцер - 400, обер-офіцер - 200, рядовий козак - 30. Однак здійснити переділ відповідно до норм не вдалося. Чорноморське козацьке військо відіграло важливу роль у господарському розвитку Кубані.


Назва:Кубань
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + *Переселення у 1792 році козаків Чорноморського казачого війська з України (сформоване у 1787 році по ініціативі Григорія Потьомкіна (Гриць Нечьоса) з решти розформованого Запорізького козачого війська).


Зобр:2шт.


Назва:Чорна діра
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Лаплас в 1787 вперше розрахував розмір тіла з густиною води, на поверхні якого друга космічна швидкість дорівнює швидкості світла — 300000 км/с. Таке тіло для зовнішнього спостерігача було б абсолютно чорним.


Зобр:1шт.


Назва:Ґлюк Хрістоф Віллібальд
-Знайдено: + Ґлюк Хрістоф Віллібальд (17141787) — німецький композитор, реформатор опери. Прагнув до поглиблення драматичної виразності музики і лібрето. Написав опери («Орфей і Евридіка», «Альцеста», «Іфігенія в Тавриді»), балети, кантати, пісні.


Зобр:1шт.


Назва:Челябінськ
-Знайдено: + Челябінськ був заснований в 1737 р., статус міста отримав в 1787 р.


Назва:Кинь-Ґрусть
-Знайдено: + Кинь-Ґрусть — історична місцевість Києва. Включає площу Т. Шевченка і прилеглі вулиці (Навашина, Полярну, Пуща-Водицьку, Сошенка та деякі ін.). Походження назви пов`язують із перебуванням у Києві рос. імператриці Катерини Другої, яка, проїжджаючи 1787 цією місцевістю, сказала, нібито, князю Потьомкіну: «Кинь грусть!


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----

Роки, згадані у Вікіпедії