Користувач:Blackzebra0911/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шкіряк Антон Антонович

[ред. | ред. код]

Шкіря́к Антон Антонович (нар. 21 серпня 1984 року, м. Ужгород, Україна) – український лікар, нейрохірург, онколог, невролог, менеджер та громадський діяч у сфері охорони здоров’я України, асистент опорної кафедри нейрохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, позаштатний експерт з нейрохірургії, онкології Національної служби здоров’я України (НСЗУ), амбасадор боротьби з тютюнокурінням  в Україні, медичний блогер, експерт медичних та соціальних телепрограм. Засновник і директор медичного центру «SHKIRYAK CLINIC», благодійного фонду Антона Шкіряка «ONCOHELP».

Біографія

[ред. | ред. код]

Ранні роки

[ред. | ред. код]

Антон Шкіряк народився 21 серпня 1984 року в місті Ужгород Закарпатської області в сім’ї Антона Несторовича Шкіряка, інженера зенітних ракетних військ, та Марії Аврелівни Гофман, лікаря-терапевта. У 1990 році розпочав навчання в Ужгородській загальноосвітній школі № 1 імені Т. Г. Шевченка з поглибленим вивченням англійської мови, яку закінчив у 2001 році з відзнакою. В 1998 році успішно закінчив навчання в Ужгородській музичній школі імені П. І. Чайковського за класом віолончель. У 2000 році вступив до Теологічної школи в м. Львів, яку закінчив у 2003 році.

Студентськи роки

[ред. | ред. код]

У 2001 році, успішно склавши вступні іспити, за державним замовленням вступив до Ужгородського національного університету на медичний факультет.

Окрім навчання, студентські роки Антона Шкіряка були насичені активною участю в житті навчального закладу. Він обіймав посаду організатора, режисера культмасових заходів свого факультету та університету, був засновником та організатором щорічного концерту “Вечір Гіппократа”.

В січні 2005 року з науковою роботою «Екстракорпоральні та інтракорпоральні методи детоксикації при гострому панкреонекрозі» посів ІІ місце на міжнародній студентській конференції з хірургії в місті Дебрецен, Угорщина. Того ж року став активним членом нейрохірургічного гуртка під керівництвом доктора медичних наук, професора Володимира Івановича Смоланки.

Кар'єра

[ред. | ред. код]

Професійна діяльність молодого лікаря розпочалась у відділеннях травматологічної ургентної допомоги та неврології залізничної відділової лікарні м. Ужгорода, нейрореанімації, нейротравматології та нейроонкології в Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології міста Ужгорода під керівництвом президента Української Асоціації Нейрохірургів д.м.н., професора Володимира Івановича Смоланки (нині ректор Ужгородського національного університету), що зіграло фундаментальну роль у засвоєнні різних напрямків лікування та подальшій кар’єрі нейрохірурга.

У 2007 році успішно закінчив медичний факультет і отримав диплом лікаря. Оскільки за державним замовленням єдина ставка нейрохірурга була в міській лікарні м. Рівне, вирушив в абсолютно незнайоме місто, разом із дружиною, здобувати фах нейрохірурга. Спочатку працював лікарем-інтерном нейрохірургічного відділення в Центральній міській лікарні у м. Рівне. Після декількох місяців роботи у Рівному, направлений на проходження циклу інтернатури у Національній медичній академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика у Києві. Згодом завідувач кафедри, член-кореспондент НАМН України, д.м.н., проф. Микола Єфремович Поліщук (міністр охорони здоров'я України 2005 р.) запросив молодого лікаря на подальше поглиблення знань з нейрохірургії.

В січні 2008 року вступив до магістратури на кафедру нейрохірургії.  

В червні 2010 року успішно захистив диплом магістра на тему «Диференційовані методи хірургічного лікування важких форм фармакорезистентної епілепсії» і отримав освітньо-кваліфікаційний рівень магістра нейрохірургії. Деякий час працював старшим лаборантом на кафедрі нейрохірургії. В 2010 році вступив до денної форми аспірантури.

У жовтні 2012 року здобув другу вищу освіту за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я»

В листопаді 2013 року закінчив аспірантуру за фахом «Нейрохірургія». Тема дисертаційної роботи «Епілептичні напади при черепно-мозковій травмі в гострому періоді».

З грудня 2013 року працює асистентом опорної кафедри нейрохірургії НУОЗУ імені П. Л. Шупика на базі Інституту нейрохірургії імені академіка Ромоданова, де займається науково-педагогічною діяльністю. З 2019 року є куратором інтернів-нейрохірургів України

В липні 2015 року здобув спеціальність «Неврологія» та «Клінічна онкологія». З 2014 по 2016 роки проходив короткочасні стажування в Європі (Угорщина, Чехія) та США. В 2015 році

З серпня 2015 року по лютий 2018 обіймав посаду головного лікаря найбільшої приватної радіологічної онкологічної лікарні «Клініка Спіженко», в якій брав активну участь в побудові нових корпусів. Започаткував хімієтерапевтичний та хірургічний напрями лікування.

Членство у Всесвітній федерації нейрохірургічних товариств (WFNS) з 2010 року та Української асоціації нейрохірургів (УАН) з 2009 року надало змогу безперервно збагачувати знання про сучасні тенденції нейрохірургічної допомоги, а спеціалізація з фаху «Онкологія» (2015-2016), згодом і сертифікація для проведення клінічних випробувань (GCP and clinical trial regulation) в 2015 році відкрила ще ширші горизонти у впровадженні інновативних методів, засобів і препаратів у щоденній практиці.

Наразі напрями роботи лікаря Антона Шкіряка охоплюють широкий спектр нейроонкологічних патологій центральної та периферичної нервової системи, але найпріоритетнішим з них є мікронейрохірургічне та комбіноване лікування гліальних пухлин, метастатичних уражень та доброякісних пухлин головного і спинного мозку.

Антона Шкіряка вважають одним із кращих нейрохірургів і онкологів Східної Європи. На його рахунку – понад 2000 успішних нейрохірургічних втручань.

Громадська Діяльність

[ред. | ред. код]

Антон Шкіряк є медичним експертом багатьох українських проєктів центральних телеканалів України (“Говорить Україна” – телеканал “Україна”, “Стосується кожного” – телеканал “Інтер”, “Один за всіх” - телеканал “СТБ”, телеканал “Київ”, телеканал “Прямий”, телеканал “Надія” та інші). Активно веде свій блог у Facebook, Instagram та YouTube, де інформує українців про важливість ранньої діагностики, профілактики та лікування онкологічних патологій.

Антон Антонович бере активну участь у всіх заходах Асоціації нейрохірургів України, Асоціації Онкологів України та інших профільних організацій, пропагує здоровий спосіб життя, ділиться своїм досвідом. Регулярно проводить безплатні виїзні лекції та консультації у регіонах України.

Володіє вільно: українською, угорською, англійською, словацькою, чеською та російською мовами. Корейською — зі словником.

Сім'я

[ред. | ред. код]

Антон Шкіряк з 2005 одружений на Аллі Шкіряк (дівоче прізвище Савинець), музиканткою за фахом (закінчила Донецьку Національну музичну академію (в 2006). Разом із дружиною виховує двох дітей, донечку – Ксенію (2008 р.н.) та синочка Антона (2014 р.н.).

Спелеологія, дайвінг (в 2018 році здобув міжнародну сертифікацію глибоководного дайвера PADI Advanced Open Water Diver), рибалка, швидкісний спуск (downhill) на велосипеді, футбол.