Користувач:KWSagittarii/Аяцудзі, Юкіто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юкіто Аяцуджі
яп. 綾辻 行人
Ім'я при народженні Наоюкі Учіда (内田 直行)
Народився 23 грудня 1960(1960-12-23) (63 роки)
Кіото, Японія
Національність Японія Японія
Діяльність Прозаїк
Alma mater Магістр, (Кіотський університет)
Мова творів Японська
Роки активності 1987—дотепер
Напрямок Whodunit, closed circle of suspects, mystery fiction, трилер, фантастика жахів
Magnum opus The Decagon House Murders, Справа про вбивство у будинку Кірікоші, Вбивство в будинку годинників, Інша
У шлюбі з Оно Фуюмі
Автограф
Нагороди Mystery Writers of Japan Award (1992)

Наоюкі Учіда (яп. 内田 直行, Учіда Наоюкі, нар. 23 грудня 1960 р. Кіото), який пише під псевдонімом Юкіто Аяцудзі (яп. 綾辻 行人, Аяцудзі Юкіто) — японський письменник у жанрі детективу та жахів, відомий своїми романами «Вбивства в десятикутному будинку» (яп. 十角館の殺人, Дзюккакукан но сацудзін), та «Інша», за яким у 2012 р. було знято однойменне аніме Another.

Учень класика японського детективу, «Хрещеного отця син-хонкаку» та «Бога загадки» Содзі Сімади, один із засновників Японського клубу авторів хонкаку — The Honkaku Mystery Writers Club of Japan (яп. 本格ミステリ作家クラブ, Хонкаку Місутері Сакка Курабу) і представник школи нового хонкаку-детективу (яп.新本格, сін-хонкаку) в японській літературі.[1] [2]

Входить до Японської асоціації авторів детективів (яп. 日本推理作家協会, Ніхон суйрі сакка кьо:каї, Mystery Writers of Japan)

Одружений на письменниці Фуюмі Оно (яп. 小野 不由美), відомій своєю серією фентезі-новел «Хроніки дванадцяти королівств».

Його дебютний роман «Вбивства в десятикутному будинку» займає 8 місце в «Топ-100 японських детективних романів усіх часів».[3] До сьогоднішнього дня Юкіто Аяцудзі написав понад 30 романів, що належать до різних серій, а також велику кількість повістей, оповідань та есе.

Зображений як головний герой у манзі та ранобе Асагірі Кафки «Літературні генії - бродячі пси. Ґайден: Аяцудзі Юкіто проти Кьоґоку Нацухіко» (яп. 文豪ストレイドッグス外伝綾辻行人VS. 京極夏彦, Бунго Стрей Доггусу Гайден: Аяцудзі Юкіто проти Кьо:гоку Нацухіко) — спін-оф манги «Bungō Stray Dogs», (яп. 文豪ストレイドッグス, Бунго Стрей Доггусу), за якою знято однойменне аніме.

У 2018 році мала планета 2001 RG46 була названа на честь Юкіто Аяцудзі. [4]

Біографія[ред. | ред. код]

Наоюкі Учіда почав складати детективні історії ще в молодшій школі: у шостому класі під час літніх канікул під враженням від книги Едоґави Рампо «Юнацький детективний клуб» (яп. 少年探偵団, Сьонен Тантейдан) він написав збірку з десяти детективних оповідань.[5]

Закінчивши школу в 1979 році, майбутній письменник вступив на педагогічний факультет Кіотського університету, де вступив у «Товариства дослідників детективу» (яп. 京大推理小説研究会, Кьодай Суйрі Сьосецу Кенкю:каї), до якого також належали його майбутня дружина Фуюмі Оно, письменники Такемару Абіко (яп. 我孫子 武丸) і Рінтаро Норидзукі (яп. 法月 ⁇ 太郎). Незадовго до закінчення четвертого курсу університету Юкіто Аяцудзі подав рукопис свого майбутнього роману «Вбивства в десятикутному будинку» на здобуття престижної премії Едогави Рампо (яп. 江戸川乱歩賞, Едогава Ранпо Сьо), текст пройшов відбір журі та був включений до лонг-ліста.

У 1982 році, закінчивши навчання, письменник продовжує роботу в Кіотському університеті та пише дисертацію, присвячену дослідженням девіантної поведінки.

У 1986 році Юкіто Аяцудзі одружується на Фуюмі Оно і завершує роботу над остаточним варіантом роману «Вбивства в десятикутному будинку». Книга була опублікована у найбільшому японському видавництві «Kodansha» (яп. 講談社) у 1987 році. Редактори видавництва назвали творчість Аяцудзі «Новим хонкаку-детективом» (яп. 新本格ミステリ, Сін Хонкаку Місутері), під цією назвою вона згодом і увійшла до історії японської літератури.

Закінчивши в 1989 році докторантуру Кіотського університету, у березні 1992 р. Юкіто Аяцудзі вирішує стати професійним письменником. У тому ж році за свій роман «Вбивства в будинку з годинником» (яп. 時計館の殺人, Токейкан но сацудзін) він був удостоєний премії Японської асоціації авторів детективів (яп. 日本推理作家協会賞).

До лютого 2012 року загальний тираж книг серії «Вбивства в дивних будинках» (яп. 館シリーズ, Яката сірі: дзу) перевищив 4 млн екземплярів. [6]

Особливості літературного стилю[ред. | ред. код]

У більшості романів Юкіто Аяцудзі присутній поворотний момент або «момент зміни декорацій» (так званий донтен-гаесі, яп. どんでん返し), в результаті якого логічне оповідання «перевертається з ніг на голову», і вся історія постає в зовсім іншому світлі.

Перебуваючи під впливом літератури жахів та фентезі, Юкіто Аяцудзі часто використовує характерні для цих жанрів прийоми у своїх детективних романах, і крім цього написав ряд робіт, що належать до жанрів жахів та трилера.[7]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Псевдонім «Юкіто Аяцудзі» вигадав для молодого письменника його вчитель, Содзі Сімада . Ім'я детектива в серії «Вбивства в дивних будинках» (яп. 館シリーズ, Яката сірі: дзу), Кійосі Сімада (яп. 島田 潔, Сімада Кійосі) — комбінація імен Содзі Сімади та Кійосі Мітараї (яп. 御手 洗潔, Мітараї Кійосі) — центрального персонажа творів Содзі Сімади. З цього приводу в одному зі своїх інтерв'ю Юкіто Аяцудзі зауважив: «Якби я знав, що ця серія романів вийде такою довгою, я б продумав ім'я головного героя більш ретельно».

Юкіто Аяцудзі стверджує, що на нього багато в чому вплинула творчість знаменитого хоррор-мангаки Кадзуо Умедзу (яп. 楳図 かずお, Умедзу Кадзуо).[8] Музику до аніме «Інша» було написано японським дарквейв-гуртом Ali Project. На основі творів Юкіто Аяцудзі були створені відеоігри для PlayStation: Чортова дюжина (відеогра) (Куро но Дзю: сан, 1996), «Проєкт кошмарів YAKATA» (яп. ナイトメア・プロジェクト, YAKATA, Найтомеа Пуродзекуто Яката, 1998) та «TRICK×LOGIC» (яп. トリックロジック, торикку родзикку, 2010). Юкіто Аяцудзі є майстром гри в маджонг.

Письменник — фанат японської поп-групи Keyakizaka46 (яп. 欅坂46) і з дитинства любить бейсбольну команду Хіросіма Тойо Карп (яп. 広島カープ, Хіросіма ка: пу)[9]

Літературні премії та номінації[ред. | ред. код]

Прим.: номери (12-а премія, 45-а премія тощо) японських літературних премій відповідають номеру (року) преміального сезону.

  1. 本格ミステリ作家クラブ(準備会)設立に寄せて(яп.). Архів оригіналу за 20 вересня 2020. Процитовано 19 вересня 2020.
  2. Queen is Alive and Well and Living in Japan". Архів оригіналу за 21 вересня 2020. Процитовано 19 вересня 2020.
  3. 東西ミステリーベスト100
  4. База малых планет NASA. Архів оригіналу за 17 вересня 2020. Процитовано 19 вересня 2020.
  5. Интервью Юкито Аяцудзи в книге『セッション綾辻行人対談集』1999 年集英社文庫。(яп.)
  6. Серия «Убийства в странных домах»[ja]
  7. セッション 綾辻行人対談集』1999 年 集英社文庫//«Сборник интервью и бесед с Юкито Аяцудзи», издательство Shueishabunko, 1999 г.
  8. 『セッション 綾辻行人対談集』1999年 集英社文庫//«Сборник интервью и бесед с Юкито Аяцудзи», издательство Shueishabunko, С. 61, 1999 г.
  9. Твиттер Юкито Аяцудзи. Архів оригіналу за 12 лютого 2018. Процитовано 19 вересня 2020.
  10. а б 吉川英治文学新人賞. Wikipedia (яп.). 6 березня 2024. Процитовано 11 травня 2024.
  11. 織田作之助賞受賞作・候補作一覧1-40回|文学賞の世界. prizesworld.com. Процитовано 11 травня 2024.

[[Категорія:Випускники Кіотського університету]] [[Категорія:Автори детективної прози]] [[Категорія:Японськомовні письменники]] [[Категорія:Японські письменники]] [[Категорія:Письменники XXI століття]] [[Категорія:Письменники XX століття]] [[Категорія:Письменники за алфавітом]] [[Категорія:Персоналії за алфавітом]] [[Категорія:Живі люди]] [[Категорія:Народились 1960]] [[Категорія:Народились 23 грудня]]