Користувач:The Sinteth/Чернетка/Фізіологічна менструальна білизна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фізіологі́чна менструа́льна біли́зна або меструальна білизна - це вид білизни для жіночої гігієни, призначений для повного або додаткового захисту від протікання при використанні під час менструації та у випадках медичних станів (нетримання сечі, після операцій, після пологів).

Особливість менструальної білизни — додаткова ластовиця з медичної тканини з мембраною товщиною кілька мікрон, яка повністю затримує воду, але вільно пропускає повітря.


Види менструальної білизни

[ред. | ред. код]

Білизна для менструації буває 2х видів за типом конструкції - та що сама є засобом гігієни, тобто призначена для вбирання менструальної крові та вологонепроникна білизна зі спеціальною ластовицею.

Використання

[ред. | ред. код]

Ситуаціями коли потрібно використовувати менструальну білизну вважаються:

  • під час рясних менструальних виділень
  • під час подорожей
  • коли обмежений доступ до вбиральні
  • після пологів
  • при нетриманні сечі
  • під час спортивних занять

Використання білизни що вбирає, потрібно надягнути білизну і все.

Використання білизни що є вологонепроникною, ви використовуєте свої звичайні засоби гігієни (тампони, менструальну чашу, прокладки) і білизну щоб не допустити протікань на одежу.

Склад та догляд

[ред. | ред. код]

Пошиття фізіологічної менструальної білизни здійснюється з тканин, що містять не менше 80% бавовни, для декоративного оздоблення використовується мереживна гумка або подвійна строчка.

Через наявність у будь-якій конструкції білизни поліестеру, білизну потрібно прати тільки в делікатному режимі та з м'якими засобами прання. Не допускається прасування білизни через можливу її втрату своїх захисних функцій.

Екологія і менструальна білизна

[ред. | ред. код]

Частіше за все, менструальна білизна складається з бавовни та поліестеру.

Можливе додавання еластану або білизна повністю з еластану та поліестеру (у деяких виробників).

Екологічність менструальної білизни в тому, що використовуючи її, ви суттєво зменшуєте кількість одноразових засобів жіночої гігієни що будуть викинуті на смітник, а також, знижується вірогідність незапланованного прання (у зв'язку з протіканням на одежу та постіль), що економить ресурси планети, через меншу зношуваність звичайної білизни, її потрібно купувати рідше (порівняно з тим коли ви не використовуєте менструальну білизну).

Підраховано, що жінка за своє життя має приблизно 450 циклів менструації від 3 до 7 днів, що складе 1350 - 3150 днів менструації в її житті, а це майже 9 років життя. Якщо використовувати тампон або прокладку за рекомендаціями і раз на 4 години їх змінювати, то за життя 1 жінка використає від 8100 до 18900 штук засобів жіночої гігієни.

При використанні білизни з менструальними чашами або багаторазовими прокладками, відходи можна скоротити майже до нуля (концепція "нуль відходів").

Історія

[ред. | ред. код]

Вперше про створення жіночого фізіологічного менструального білизни задумалися під час Першої Світової Війни, коли жінки активно брали в ній участь (медсестри, лікарі, доглядальниці, кухарі) і в них не було можливості під час менструації сидіти вдома. Майже століття пропонувалися різні форми і тканини для пошиття, модифікація змінювалася кожні 8-10 років в зв'язку з технологічними проривами в текстильному виробництві.

На території колишнього СРСР з 70-х років використовувалася прогумована тканина, що не пропускає як вологу, так і повітря. Тому при застосуванні виробів з таких тканин дуже часто виникали алергічні висипання на шкірі.


В Україні

[ред. | ред. код]

В Україні фізіологічна менструальна білизна, (додатковий засіб захисту), з'явилася у 2018 році під назвою "BNB - більше ніж білизна" і є розробкою компанії «Синтез», і вона відноситься до товарів медичного призначення і має сертифікати якості.

Випускається фізіологічна менструальна білизна в вигляді трусів (труси-шорти, сліпи, плавки, класичні з високою талією).


В світі

[ред. | ред. код]

Перша фізіологічна менструальна білизна, яка використовується замість прокладок та тампонів з'явилася у продажу у 2014 році в США і створена компанією THINX.

У цієї білизни було багато доробок, тому рік основного виходу фізіологічної білизни вважається 2016. У тому ж році схожу модифікацію білизни випустили в Китаї, але вона була одноразова.

Посилання

[ред. | ред. код]