Користувач:Tsoleg/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Авраменко
Olexandr Avramenko
Діяльність:

педагог, мовознавство, література, телеведучий

Дата народження:

1971(1971)

Місце народження:

Запоріжжя, Запорізька область

Громадянство:

 Україна

Нагороди і премії:

«Учитель року-1996», Міжнародна літературна премія імені Григорія Сковороди (2008), переможець Всеукраїнських конкурсів підручників

Олександр Миколайович Авраменко (анг. Olexandr Avramenko; 1971 р.н.) — український педагог, мовознавець, літературознавець і телеведучий.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в місті Запоріжжя у1971 році. Вступив до Запорізького національного університету, який закінчив із червоним дипломом у 1995 році. У 1996 році став лауреатом премії «Учитель року». У тому ж році вступив до Українського вільного університету (Мюнхен, Баварія). Закінчив його з відзнакою в 2000 році. У 2008 році став лауреатом Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди. З 1996 року працює у Київському університеті імені Бориса Грінченка, а також у Технічному ліцеї НТУУ "КПІ".

Авраменко є одним з найпомітніших дослідників і популяризаторів української мови. Він є автором понад п'ятдесят наукових публікацій, сімдесяти підручників та посібників. Олександр Миколайович бере активну участь у розробці Зовнішнього незалежного оцінювання і з 2005 року є учасником робочої групи з розробки програм ЗНО з української мови та літератури. Також, він є основним упорядником програм Державних підсумкових атестацій для українських шкіл. З 2009 року Олександр Авраменко, який володіє добре поставленим дикторським голосом, випускає збірки аудіодиктантів. Олександр Авраменко - автор унікального самовчителя "Українська за 20 уроків" (2014). З 2015 року веде мовну рубрику "Експрес-урок" на телеканалі "1+1".

Робота на радіо[ред. | ред. код]

З 2001 по 2015 роки був автором і ведучим передачі "Загадки мови" на Першому каналі Національного радіо України, у якій знайомив слухачів із цікавими фактами з історії української мови, міркував про минуле, сьогодення і майбутнє української літератури та літературної мови.

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]