Курочка чорнохвоста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курочка чорнохвоста

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Tribonyx
Вид: Курочка чорнохвоста
Tribonyx ventralis
(Gould, 1837)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Синоніми
Gallinula ventralis'
Посилання
Вікісховище: Tribonyx ventralis
Віківиди: Tribonyx ventralis
ITIS: 176379
МСОП: 22692893
NCBI: 2861764
Fossilworks: 369475

Курочка чорнохвоста[2] (Tribonyx ventralis) — вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae). Ендемік Австралії.

Поширення[ред. | ред. код]

Птах широко поширений на материковій частині Австралії. У Тасманії та Новій Зеландії трапляються бродяжні птахи. Відсутній на крайній півночі та у посушливих центральних регіонах. Населяє постійні водно-болотні угіддя, а також ті, що існують ненадовго після дощу. Хоча він переважно живе в прісноводних і солонуватих водоймах, його також можна знайти в солоній воді. Заселені водно-болотні угіддя включають мілкі озера, болота, ставки та затоплені рівнини. Поза сезоном розмноження він також трапляється на дамбах, очисних спорудах, на пасовищах, у зелених зонах і на полях для гольфу.

Опис[ред. | ред. код]

Пастушок завдовжки 30–38 см, вагою 250—500 г і розмахом крил 55–66 см. Боки голови та горло шиферно-сірі з розсіяною чорною смугою навколо основи дзьоба. Верхня частина тіла оливково-коричнева з чорним хвостом. Крила і хвостове пір'я трохи темніше, ніж решта верхньої частини тіла. Шия і груди спереду синьо-сірі, боки грудей трохи коричневіші. Боки, черево, стегна, крижі та підхвістя чорнуваті. Подовжене пір'я на передніх боках має великі білі плями на кінцях, які разюче контрастують із темною нижньою стороною тіла. Дзьоб і лобова пластинка зеленуваті, кінчик дзьоба трохи освітлений. Основа нижнього дзьоба помаранчево-червона. Райдужка яскраво-жовта. Ноги і ступні коралово-червоні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Tribonyx ventralis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 8 грудня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]