Кушнір Дмитро Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Кушнір
Кушнір Дмитро Володимирович
 Штаб-сержант
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Прикордонна служба
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Дмитро Володимирович Кушнір — штаб-сержант Державної прикордонної служби України, що відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з врученням ордена «Золота Зірка».

Життєпис[ред. | ред. код]

Дмитро Кушнір народився в Куп'янскому районі в селі Лісна Стінка. Підписав контракт влітку 2010 року з Луганським прикордонним загоном. Ніс службу в складі відділу прикордонної служби «Бірюково», а згодом у міжнародному пункті пропуску «Довжанський» на кордоні з РФ. З початком бойових дій на сході України у 2014 році перейшов до мобільної застави Луганського прикордонного загону, потім - у прикордонній заставі швидкого реагування. Разом із співслуживцями підрозділу виконував специфічні завдання, був снайпером на території Мілового та Троїцького. На початку повномасштабної війни ніс службу у відділі прикордонної служби у місті Щастя на Луганщині в складі третьо­го за­го­ну імені Героя України пол­ков­ни­ка Євгенія Пікуса. В умовах обстрілу їх позицій та наступу ворога у місті вдалося взяти у полон п'ятьох окупантів з екіпажу ворожої БМП. Згодом їх обміняли на українських військовослужбовців. На початку березня 2022 року Дмитро Кушнір разом із співслужицями брав участь в обороні ділянки фронту неподалік від міста Кремінна на Луганщині, щоб ворогу не вдалося захопити залізничну колію. Тоді ж брав участь у бойовій операції проти 120 росіян, які захопили близько 60 цивільних осіб, що перебували в комплексі споруд для людей похилого віку між Кремінною та Рубіжним на Луганщині. Українським захисникам вдалося знешкодити абсолютно всю ворожу техніку (кілька одиниць важкої бронетехніки та три вантажівки «Урал») та знищити ворога[1][2].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (23 лютого 2023) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Їх злість та бажання знищити Україну роблять їх слабшими, а нас - сильнішими, - Герой України Дмитро Кушнір. https://mvs.gov.ua (укр) . 24 лютого 2023. Процитовано 4 березня 2023.
  2. Старобільчанин Дмитро Кушнір став Героєм України. https://telegazeta.com.ua (укр) . 26 лютого 2023. Процитовано 4 березня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]