Кіт Колман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіт Колман
Ім'я при народженні англ. Kathleen Ferguson[1]
англ. Kathleen Blake Coleman
Народилася 1864[2][2], 1856[1] або 20 лютого 1856(1856-02-20)
Castleblakeneyd, Ірландія[1]
Померла 1915[1][2][…]
Гамільтон, Онтаріо, Канада
Країна  Канада
Діяльність журналістка
Членство Canadian Women's Press Clubd[1]

Кіт Колман (1856—1915) — це псевдонім ірландсько-канадської оглядачки газет Кетлін Блейк Колман. Колман була першою всесвітньо визнаною військовою кореспонденткою, що описувала Іспано-американську війну для «Торонто Мейл» (Toronto Mail) в 1898 році. Колман також була першим президентом Канадського жіночого клубу преси — організації жінок-журналісток.

Рання життя[ред. | ред. код]

Кетрін Фергюсон народилася в сім'ї фермера Патріка і Мері Фергюсон в Каслблейкни, графство Голуей в травні 1856 року[3]. Кетрін спершу вчилася при абатстві Лоретто в Ратфарнеме і потім закінчувала освіту в Бельгії[4]. Уже в дорослому віці Кетрін згадувала, як батьки вплинули на її любов до творчої діяльності; батько прищепив їй пристрасть до читання, а мати, яка була сліпою, навчила гри на декількох музичних інструментах. Сильний вплив на її інтелектуальне життя йшло від дядька Томаса Ніколаса Берка, домініканського священика, відомого ліберала й оратора, який навчив її релігійної і соціальної терпимості, що позначилося на її роботі журналіста.

Колман в юному віці вийшла заміж за Томаса Вілліса, багатого землевласника старше неї, під іменем Кетлін Блейк. У пари народилася дитина, яка померла у ранньому дитинстві, і Вілліс помер незабаром після цього. Шлюб був нещасливим, тому Колман не успадкувала нічого після свого чоловіка й емігрувала в Канаду молодою вдовою в 1884 році[5]. Там вона працювала секретарем, поки не вийшла заміж за свого начальника, Едварда Уоткінса[6]. Вона жила в Торонто і Уиннипеге, де у неї народилися двоє дітей (Тэди і Патрісія).

В 1889 році, після смерті Уоткінса, або більш імовірно, після їх розлучення, Колман спершу працювала прибиральницею, намагаючись таким чином забезпечити себе і своїх дітей, а потім почала писати статті для місцевих журналів, в основному «Суботня ніч Торонто» (Toronto's Saturday Night).

Журналістика[ред. | ред. код]

Кетлін Блейк Уоткінс переїхала в Торонто в 1890 році для того, щоб продовжувати журналістську діяльність: «Кіт з Мейл» була першою жінкою-журналісткою, відповідальною за свій розділ в канадській газеті. Потім її взяли на роботу в «Торонто Мейл», пізніше «Мейл енд Емпайр» (Mail and Empire). У 1890-х і початку 1900-х вона вела сторінку на сім колонок в «Торонто Мейл», яка називалася «Королівство жінок» (Woman's Kingdom) і публіковалася раз на тиждень. Вона почала писати статті на легші теми, типові для жіночих колонок того часу, як театральна критика, мода або рецепти, а в одній з найпопулярніших своїх статей давала поради закоханим. Вона виступала проти тверджень редакторів про те, що жінки цікавляться тільки домашнім господарством, модою та її колонкою порад, і наполягала на праві писати на інші теми, які також вважала цікавим для них: політика, бізнес, релігія і наука.

Її колонка була настільки відвертою, що привернула широку увагу читачів, включаючи прем'єр-міністра Канади Вілфріда Лор'є. Вона також висвітлювала такі теми, як соціальні реформи і проблеми жінок, вивчала проблеми домашнього насильства і поганих умов жіночої праці. Статті Колман розміщувалися в газетах по всій Канаді, де вона працювала до травня 1911 року.

Кетлін Блейк Уоткінс все частіше писала статті, що охоплювали теми основних новин, і незабаром стала одним із «зоряних» репортерів «Мейл». У 1891 році вона взяла інтерв'ю у відомої французької актриси Сари Бернар, яка виступала в Канаді. Колман була спеціальним кореспондентом для «Торонто Мейл» під час Всесвітньої виставки, Чикаго, 1893; Зимового ярмарку, Сан-Франциско, 1894; у Британській Вест-Індії, 1894; під час діамантового ювілею королеви Вікторії, Лондон, 1897. Її репутація зростала на міжнародному рівні, і в 1894 році американський довідник назвав її статті «блискучими» і зазначив, що ні одна жінка-журналіст і жодна людина, яка не досягла звання головного редактора, не мала такого впливу на престижність і поширення північноамериканських газет.

Освітлення Іспано-американської війни на Кубі[ред. | ред. код]

Під час Іспано-американської війни 1898 року, Кетлін Блейк висловила бажання поїхати на Кубу, щоб висвітлити фронтові події, і «Торонто Мейл» погодилася, сподіваючись таким чином отримати сенсаційний матеріал. Проте редактори Кетлін зобов'язували її писати тільки «теревені», як вона називала її, а не справжні новини з фронту, вважаючи це неприпустимим для жінки. Вона отримала право бути військовим журналістом від уряду США, ставши таким чином першою у світі жінкою — визнаним військовим кореспондентом.

Вона була уповноважена супроводжувати американські війська і рішуче виступала проти інших кореспондентів і військової влади, яким майже вдалося затримати її у Флориді. Блейк упиралася і прибула на Кубу в липні 1898 року, незадовго до кінця війни. Її розповіді про наслідки війни та її людські жертви стали вершиною її кар'єри журналіста і принесли їй всесвітню популярність. Під час дороги назад в Канаду, Кетлін зупинилася у Вашингтоні, де вона звернулася в Міжнародний союз жінок-журналістів.

Пізня кар'єра[ред. | ред. код]

Після повернення з Куби, Уоткінс вийшла заміж за Теобальда Колмана і переїхала в Коппер Кліфф, де її чоловік був лікарем в канадській мідній компанії. У 1901 Колмани переїхали в Гамільтон, Онтаріо.

У 1904 році, для боротьби з дискримінацією жінок-журналістів, вона допомогла створити Канадський жіночий клуб преси і була його першим президентом. Незважаючи на свою новаторську роботу як журналістки і активну письменницьку діяльність на тему прав жінок, Колман публічно засуджувала фемінізм і ідею жіночого права голосу до 1910 року. Багато інших жінок-журналістів, серед них її колега з «Мейл енд Емпайр», Кетрін Хейл (Амелія Бірз Уорнок), розглядали Колман як першопрохідника і зразок для наслідування, а суфражистки сподівалися, що вона стане активістом у питанні жіночого права голосу. Політична неоднозначність Колман частково виходила з позиції редакторів у «Торонто Мейл» і «Мейл енд Емпайр»; обидві газети різко виступали проти цього. Крім того, Колман не була впевнена, наскільки сильно жінки і «об'єктивні» журналісти повинні бути залучені в політику.

Колман також була поетесою і публікувала поетичні збірки[7].

Вона захворіла на пневмонію і померла 16 травня 1915 року в Гамільтоні, Онтаріо.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Blain V., Grundy I., Clements P. The Feminist Companion to Literature in English: Women Writers from the Middle Ages to the Present — 1990. — P. 222.
  2. а б в г д е Swartz A. Open Library — 2007.
  3. Biography – FERGUSON, CATHERINE, Kit Coleman – Volume XIV (1911-1920) – Dictionary of Canadian Biography. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 25 липня 2017.
  4. NWCI.ie, National Women's Council of Ireland |. Ella Hassett: Kit Coleman (1864 – 1915) Journalist, war correspondent. National Women's Council of Ireland | NWCI.ie' (en-ie) . Архів оригіналу за 19 квітня 2015. Процитовано 25 липня 2017.
  5. Kathleen Coleman. The Canadian Encyclopedia (англ.). Архів оригіналу за 18 квітня 2015. Процитовано 25 липня 2017.
  6. Kathleen Blake Coleman fonds. Архів оригіналу за 22 квітня 2014. Процитовано 25 липня 2017.
  7. Henry J. (Henry James) Morgan. {{{Заголовок}}}.