Левін Володимир Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Левін Володимир Олексійович
Народився 28 вересня 1939(1939-09-28) (84 роки)
Алма-Ата, Казахська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність науковець, викладач університету
Alma mater механіко-математичний факультет МДУd
Галузь механіка
Заклад МДУ
Institute of Automation and Control Processesd
Вчене звання професор[d]
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Науковий керівник Чорний Горимир Горимирович
Відомі учні Vladimir Markovd
Членство Російська академія наук
Нагороди

CMNS: Левін Володимир Олексійович у Вікісховищі

Володимир Олексійович Левін (нар. 28 вересня 1939, Алмати, Казахстан) — радянський і російський вчений-механик, спеціаліст у галузі механіки суцільних середовищ. Академік РАН.

Біографія[ред. | ред. код]

Володимир Олексійович Левін народився 28 вересня 1939 року в місті Алмати [1]. Його батьки були вчителями: батько — викладач математики, мати — Ганна Андріївна Горячова — викладач історії. Закінчив 25-у середню школу Алмати.

В 1956 році вступив на механіко-математичний факультет МДУ імені М. Ломоносова, який закінчив у 1961 році по кафедрі гідромеханіки.

В 1964 році закінчив аспірантуру там же, його вчителем був Чорний Горимир Горимирович. Працював у ЦІАМ імені П. І. Баранова (1964—1968).

У перший день виробничої практики студенту 5-го курсу механіко-математичного факультету МДУ В. Льовину керівник практики Чорний Горимир Горимирович запропонував подивитися експериментальний запуск іонного двигуна, що розробляється ЦІАМ. Експеримент, який несподівано готувався довго і ретельно закінчився повною катастрофою: двигун вибухнув з значним шумом. Повернувшись до керівника, В. Левін спробував з гумором переказувати побачене: і розліт установки на дрібні шматочки, і їдкий дим, що валив клубами, і подальші «вибухи» ненормативної лексики… Г. Г. Чорний змінив в особі: "Треба було тебе спочатку заставити копати траншеї.

В 1965 захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук (тема роботи — «Деякі завдання динаміки газу, утвореного зарядженими частинками»).[2].

З 1968 — в Інституті механіки МДУ. Завідувач лабораторії газодинаміки вибуху та реагуючих систем (з 1979 року)[3] [4] . Одночасно викладав на мехматі МДУ; з 1969 року В. А. Левін читав для студентів кафедри гідромеханіки спеціальний курс «Поширення ударних та детонаційних хвиль у горючій суміші газів» [5].

В 1976 захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук (тема дисертації- «Поширення ударних і детонаційних хвиль у горючій суміші газів»).[6].

В 1984 року отримав звання професора кафедри гідромеханіки механіко-математичного факультету МДУ; продовжував працювати на цій кафедрі до 2008 [4][7].

31 березня 1994 року був обраний член-кореспондентом РАН, а з 25 травня 2006 року став дійсним членом РАН (по Відділенню енергетики, машинобудування, механіки та процесів управління)[8].

З 1994 року Левин працював також в Інституті автоматики та процесів управління Далекосхідного відділення РАН, був заступником директора з наукової роботи (з 2004 року виконував обов'язки директора), був завідувач відділу математичного моделювання, механіки та моніторингу природних процесів[9].

Член Російського національного комітету з теоретичної та прикладної механіки (1985), член Наукової ради РАН з горіння (1987). Професор Варшавського університету (1979) [1] . Є членом низки дисертаційних рад із присудження докторських та кандидатських ступенів, членом редколегії журналів «Доповіді Академії Наук», «Фізика горіння та вибуху», «Інженерно-фізичний журнал», «Сибірський журнал індустріальної математики»[10] .

З 2008 року — завідувач кафедри обчислювальної механіки механіко-математичного факультету МДУ [11][12] . Читає студентам мехмата курс «Поширення вибухових та детонаційних хвиль у газах»[7] . Є науковим керівником магістерської програми «Чисельне моделювання завдань МСС з використанням сучасних високопродуктивних обчислювальних систем» в рамках напряму «Механіка та математичне моделювання» [13].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

До основних областей наукових інтересів Володимира Олексійовича Левіна відносяться:

У цих областях ним отримані фундаментальні результати[4][11].

В 1961 році Володимир Левін досліджував розліт згустків заряджених частинок та плазми.

В 1963 вирішив завдання про нейтралізації потужних іонних потоків електронами.[14]

В 1967 Володимир Левін і Горимиром Чорний відкрили асимптотичні закони поведінки перестиснутих детонаційних хвиль при їх віддаленні від місця ініціювання; при цьому було показано, що плоска хвиля детонації асимптотично прагне режиму Чепмена-Жуге, а циліндрична та сферична хвилі переходять до цього режиму вже на кінцевій відстані від місця виникнення.

Тоді ж, у 1967—1968 роках, В. А. Левін спільно з Віктором Коробейніковим досліджував ініціювання детонації в горючій суміші газів за допомогою вибуху, вивчивши стійкість детонаційних хвиль і теоретично обґрунтувавши виникнення коливальних режимів обтікання тіл такою сумішшю газів [15] [16] .

Завдання про точковий вибух у горючій суміші газів Володимир Левін досліджував для течій з плоскою, циліндричною і сферичною симетрією з урахуванням кінцевої швидкості хімічних реакцій, що протікають; при цьому для рухів з циліндричними та сферичними хвилями була встановлена залежність мінімального радіуса області, при якій в навколишньому просторі реалізується детонація від величини тиску всередині даної області. Було також проведено дослідження хвильових процесів при поширенні детонації в плоских каналах складної форми, заповнених стехіометричною водень-повітряною сумішшю, що знаходиться при нормальних умовах, з урахуванням реальної кінетики хімічної взаємодії. Левіним було також досліджено ініціювання сферичної та циліндричної детонації в горючій суміші водню з хлором при підведенні енергії електричним розрядом до суміші.[17]

Левіним виконано цикл досліджень щодо виникнення та поширення вибухових та детонаційних хвиль у горючій суміші газів аж до переходу в режим Чепмена — Жуге. Він виявив і обґрунтував наявність критичної величини енергії вибуху, починаючи з якої відбувається ініціювання детонації, вказав на існування в газосвесях багатофронтових режимів детонаційного горіння[18] ; Дані результати знайшли застосування в ряді галузевих організацій при проєктуванні та розробці зразків нової техніки. Досліджуючи течії у надзвукових соплах газодинамічних лазерів, він знайшов оптимальні профілі сопел та початкові параметри складу робочої суміші газів. Запропонував новий тип імпульсного ГДЛ — імпульсно-періодичний електроіонізаційний лазер з несамостійним розрядом, провівши при цьому повний розрахунок і теоретичний аналіз його роботи з виявленням оптимальних умов такого лазера [19] [20] .

Володимир Левін, виявив новий клас аеродинамічних форм головних частин літальних апаратів, які мають (порівняно з осесиметричними формами) істотно менший хвильовий опір, володіючи вищою аеродинамічною якістю. Виявив оптимальні форми зондів, що можуть рухатися в атмосфері Юпітера, для яких променистий приплив енергії мінімальний. Виявив якісно новий ефект стабілізації затуплених конічних тіл шляхом вдування газу з їхньої носової частини. У 1988 році спільно з П. Ю. Георгієвським висунув ідею використання локалізованого енерговкладу в потік, що набігає, що дозволяє знизити опір тіла, що летить з надзвуковою швидкістю. Теоретично обґрунтував та експериментально підтвердив новий закон подібності при надзвуковому обтіканні плоских поверхонь із сильним розподіленим вдувом. Досліджуючи взаємодію затупленого тіла, що швидко летить, з тепловою неоднорідністю, Володимир Левін виявив і пояснив ефект кумуляції енергії на його поверхні (даний ефект викликає різку зміну аеродинамічних навантажень, яка може призвести до руйнування літального апарату) [11] [19] .

Під керівництвом Володимира Левіна проведено великий пласт робіт, пов'язаних із дослідженням фізичних процесів в океані, великомасштабних атмосферних явищ, тайфунів з використанням методів супутникового моніторингу, математичного моделювання та паралельних обчислень.[10]

Співавтор близько 250 наукових публікацій, Левін є автором 16 винаходів у галузі аеродинаміки, газової динаміки, горіння, детонації, електромагнітної газодинаміки, теорії плазми тощо. Серед його учнів — 33 кандидати наук, з яких 5 захистили докторські дисертації[3][10].

Відзнаки[ред. | ред. код]

28 вересня 2009 року Президент Російської Федерації Медведєв Дмитро Анатальович, вітаючи академіка Володимира Левіна з 70-річчям, писав: «Великий фахівець у галузі надзвукової аеродинаміки та фізики вибуху, своїми відкриттями Ви забезпечили лідерство вітчизняної науки з цілого ряду фундаментальних напрямів . А результати Ваших досліджень широко застосовують у ракетно-космічній промисловості, служать зміцненню оборонного потенціалу нашої країни»[21] .

Нагороди і премії[ред. | ред. код]

Публікації[ред. | ред. код]

Окремі видання[ред. | ред. код]

  • Вигдорович И. И., Левин В. А. Сверхзвуковое обтекание тел с интенсивным вдувом. — М. : Изд-во Моск. ун-та, 1983. — 34 с.
  • Левин В. А. Детонация. Горение. — Владивосток : ИАПУ ДВО РАН, 1995. — 53 с.

Деякі статті[ред. | ред. код]

Механіка детонації та вибуху[ред. | ред. код]

  • Чёрный Г. Г., Левин В. А. . Асимптотические законы поведения детонационных волн // Прикл. математика и механика. — 1967. — Т. 31, вып. 3 (5 травня). — С. 393—405.
  • Коробейников В. П., Левин В. А. . Сильный взрыв в горючей смеси газов // Изв. АН СССР. Механика жидкости и газа. — 1969. — № 6 (5 травня). — С. 48—51.
  • Левин В. А., Марков В. В. . Возникновение детонации при концентрированном подводе энергии // Физика горения и взрыва. — 1975. — Т. 11, № 4 (5 травня). — С. 623—633.
  • Левин В. А., Марков В. В., Осинкин С. Ф. . Моделирование инициирования детонации в горючей смеси газов электрическим разрядом // Химическая физика. — 1984. — Т. 3, № 4 (5 травня). — С. 617—620.
  • Левин В. А., Марков В. В., Осинкин С. Ф. . Прямое инициирование детонации в смеси водорода с кислородом, разбавленной азотом // Изв. РАН. Механика жидкости и газа. — 1992. — № 6 (5 травня). — С. 151—156.
  • Левин В. А., Журавская Т. А. . Распространение сходящихся и расходящихся ударных волн в условиях интенсивного теплообмена // Прикл. математика и механика. — 1996. — Т. 60, вып. 5 (5 травня). — С. 752—760.
  • Левин В. А., Смехов Г. Д., Хмелевский А. Н. . Численное моделирование образования окиси азота при горении метановоздушных смесей // Физика горения и взрыва. — 1997. — Т. 33, № 1 (5 травня). — С. 12—23.
  • Левин В. А., Марков В. В., Журавская Т. А., Осинкин С. Ф. . Нелинейные волновые процессы при инициировании и распространении газовой детонации // Труды МИАН РАН. — 2005. — Т. 251 (5 травня). — С. 200—214.
  • Левин В. А., Марков В. В., Журавская Т. А., Осинкин С. Ф. . Инициирование, распространение и стабилизация детонационных волн в сверхзвуковом потоке // Проблемы современной механики: к 85-летию со дня рождения академика Г. Г. Чёрного / Под ред. А. А. Бармина. — М. : Изд-во Моск. ун-та, 2008. — 639 с. — ISBN 978-5-211-05518-6. — С. 240—259.
  • Журавская Т. А., Левин В. А. . Исследование некоторых способов стабилизации детонационной волны в сверхзвуковом потоке // Изв. РАН. Механика жидкости и газа. — 2012. — № 6 (5 травня). — С. 126—136.
  • Левин В. А., Мануйлович И. С., Марков В. В. . Инициирование и распространение многомерных волн детонации // Физика горения и взрыва. — 2015. — Т. 51, № 1 (5 травня). — С. 47—56.
  • Журавская Т. А., Левин В. А. . Стабилизация детонационного горения высокоскоростного потока горючей газовой смеси в плоском канале // Изв. РАН. Механика жидкости и газа. — 2015. — № 2 (5 травня). — С. 117—128.

Динаміка реагуючих середовищ[ред. | ред. код]

  • Чёрный Г. Г., Бишимов Е., Коробейников В. П., Левин В. А. . Одномерные нестационарные течения горючей смеси газов с учётом конечной скорости химических реакций // Изв. АН СССР. Механика жидкости и газа. — 1968. — № 6 (5 травня). — С. 7—19.
  • Левин В. А., Луценко Н. А. . Движение газа через пористые объекты с неравномерным локальным распределением источников тепловыделения // Теплофизика и аэромеханика. — 2008. — Т. 15, № 3 (5 травня). — С. 407—417.
  • Левин В. А., Луценко Н. А. . Нестационарные течения газа через осесимметричные пористые тепловыделяющие объекты // Математическое моделирование. — 2010. — Т. 22, № 3 (5 травня). — С. 26—44.

Оптимізація аеродинамічних форм[ред. | ред. код]

  • Деев А. А., Левин В. А., Пилюгин Н. Н. . О форме тела с минимальным полным потоком лучистой энергии к его поверхности // Изв. АН СССР. Механика жидкости и газа. — 1976. — № 4 (5 травня). — С. 84—88.
  • Сахаров В. И., Левин В. А., Карловский В. Н. . Обтекание затупленных тел с передними иглами при наличии вдува через их поверхность // Изв. АН СССР. Механика жидкости и газа. — 1987. — № 4 (5 травня). — С. 128—133.
  • Георгиевский П. Ю., Левин В. А. . Сверхзвуковое обтекание тел при наличии внешних источников тепловыделения // Письма в «Журнал технической физики». — 1988. — Т. 14, № 8 (5 травня). — С. 684—687.
  • Георгиевский П. Ю., Левин В. А. . Нестационарное взаимодействие сферы с атмосферными температурными неоднородностями при сверхзвуковом обтекании // Изв. РАН. Механика жидкости и газа. — 1993. — № 4 (5 травня). — С. 174—183.
  • Георгиевский П. Ю., Левин В. А. . Управление обтеканием различных тел с помощью локализованного подвода энергии в сверхзвуковой набегающий поток // Изв. РАН. Механика жидкости и газа. — 2003. — № 5 (5 травня). — С. 154—167.
  • Левин В. А., Скопина Г. А. . Поведение вектора вихря скорости в сверхзвуковых потоках за поверхностями разрывов // Теплофизика и аэромеханика. — 2007. — Т. 13, № 3 (5 травня). — С. 381—389.
  • Георгиевский П. Ю., Левин В. А., Сутырин О. Г. . Эффект кумуляции при взаимодействия скачка уплотнения с локальной областью газа повышенной или пониженной плотности // Изв. РАН. Механика жидкости и газа. — 2011. — № 6 (5 травня). — С. 146—154.
  • Ларин О. Б., Левин В. А. . Влияние внешнего источника тепловыделения на отрыв турбулентного сверхзвукового пограничного слоя перед плоской ступенькой // Письма в «Журнал технической физики». — 2012. — Т. 38, № 19 (5 травня). — С. 53—60.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Механика в Московском университете, 2005, с. 232.
  2. Левин В. А.  Автореферат кандидатской диссертации (карточка). // Каталог РНБ. Архів оригіналу за 9 липня 2015. Процитовано 12 серпня 2016.
  3. а б Лаборатория газодинамики взрыва и реагирующих систем. // Сайт Института механики МГУ. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 12 серпня 2016.
  4. а б в г Механика в Московском университете на пороге XXI века, 2002, с. 165.
  5. Механика в Московском университете, 1992, с. 48.
  6. Левин В. А.  Автореферат докторской диссертации (карточка). // Каталог РНБ. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 12 серпня 2016.
  7. а б в Левин Владимир Алексеевич. // Сайт «Летопись Московского университета». Архів оригіналу за 10 жовтня 2016. Процитовано 12 серпня 2016.
  8. Левин Владимир Алексеевич. Историческая справка. // Официальный сайт РАН. Процитовано 12 серпня 2016.
  9. Отдел математического моделирования, механики и мониторинга природных процессов (№ 30). // Сайт Института автоматики и процессов управления ДО РАН. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 8 липня 2015.
  10. а б в Левин Владимир Алексеевич. // Сайт Института автоматики и процессов управления ДВО РАН. Архів оригіналу за 24 вересня 2016. Процитовано 12 серпня 2016.
  11. а б в г Мехмат МГУ 80, 2013, с. 216.
  12. а б О кафедре. // Сайт кафедры вычислительной механики мехмата МГУ. Архів оригіналу за 2 липня 2015. Процитовано 8 липня 2015.
  13. Мехмат МГУ 80, 2013, с. 235.
  14. Механіка у Московському університеті, 1992, с. 59—60.
  15. Механика в Московском университете, 1992, с. 56.
  16. Механика в Московском университете, 2005, с. 212, 232—233.
  17. Булат П. В., Упырёв В. В. . Детонация и её инициирование — история экспериментального, теоретического и численного исследования // Технические науки — от теории к практике. — 2015. — № 7-8 (44) (5 травня). — С. 105—125.
  18. Левин Владимир Алексеевич. Направления деятельности. // Официальный сайт РАН. Процитовано 12 серпня 2016.
  19. а б Механика в Московском университете на пороге XXI века, 2002, с. 158, 165.
  20. Механика в Московском университете, 2005, с. 218.
  21. Медведев Д. А.  Владимиру Левину, учёному в области газовой динамики взрыва, детонации и аэродинамики. // Официальный сайт Президента России. 28 вересня 2009. Архів оригіналу за 20 серпня 2016. Процитовано 12 серпня 2016.
  22. Указ Президента Российской Федерации от 13 декабря 2003 года № 1481 «О присуждении Государственных премий Российской Федерации 2002 года в области науки и техники». // Официальный сайт Президента России. Архів оригіналу за 20 серпня 2016. Процитовано 12 серпня 2016.
  23. Указ Президента Российской Федерации от 13 декабря 2003 года N 1481. Архів оригіналу за 1 січня 2018. Процитовано 31 грудня 2017.
  24. Механика в Московском университете, 2005, с. 133.
  25. Указ Президента Российской Федерации от 4 июня 1999 года № 701 «О награждении государственными наградами Российской Федерации работников Российской академии наук». // Официальный сайт Президента России. Архів оригіналу за 17 грудня 2016. Процитовано 12 серпня 2016.
  26. Указ Президента Российской Федерации от 20 апреля 2011 года № 477 «О награждении государственными наградами Российской Федерации». // Официальный сайт Президента России. Архів оригіналу за 20 серпня 2016. Процитовано 12 серпня 2016.
  27. Awards ICDERS. Архів оригіналу за 23 жовтня 2013. Процитовано 1 січня 2018.

Література[ред. | ред. код]

  • Механика в Московском университете / Под ред. К. А. Рыбникова. — М. : Изд-во Моск. ун-та, 1992. — 168 с. — ISBN 5-211-01979-2.
  • Механика в Московском университете на пороге XXI века / Под ред. И. А. Тюлиной, Н. Н. Смирнова. — М. : Изд-во Центра прикладных исследований при механико-математическом факультете МГУ, 2002. — 184 с.
  • Механика в Московском университете / Под ред. И. А. Тюлиной, Н. Н. Смирнова. — М. : Айрис-пресс, 2005. — 352 с. — ISBN 5-8112-1474-X.
  • Мехмат МГУ 80. Математика и механика в Московском университете / Гл. ред. А. Т. Фоменко. — М. : Изд-во Моск. ун-та, 2013. — 372 с. — ISBN 978-5-19-010857-6.

Посилання[ред. | ред. код]