Легкий метрополітен Міннеаполіса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Легкий метрополітен Міннеаполіса
Опис
Країна  США
Місто Міннеаполіс, Сент-Пол
Дата відкриття 26 червня 2004
Оператор Metro Transitd
Маршрутна мережа
Кількість ліній 2 ЛРТ + 1 швидкісного автобусу
Кількість станцій 36 ЛРТ + 5 швидкісного автобусу
Довжина мережі 35,1 км ЛРТ
Схема маршрутів

Легкий метрополітен Міннеаполіса

CMNS: Легкий метрополітен Міннеаполіса у Вікісховищі

Легкий метрополітен Міннеаполіса (англ. Metro (Minnesota)) — система ліній ЛРТ що обслуговує агломерацію Міннеаполіс — Сент-Пол[en], Міннесота, США. Керує системою компанія Metro Transit[en].

Історія[ред. | ред. код]

У 1970 роках у міської влади виникла ідея будівництва метрополітену, що поєднував Міннеаполіс та Сент-Пол. Але ця ідея не знайшла підтримки в уряді штату, пізніше запропонували змінити проєкт на систему ЛРТ, однак і цей проєкт знайшов підтримку лише наприкінці 1990-х років. Будівництво першої Блакитної лінії почалося у 1999 році, рух на початкові ділянці відкрився у 2004 році.

Лінії[ред. | ред. код]

Система складається з двох ліній ЛРТ та лінії швидкісного автобусу, що є своєрідним продовженням Блакитної лінії. На лініях ЛРТ використовується стандартна ширина колії та живлення потягів від повітряної контактної мережі. Інтервал руху на лініях приблизно 10 хвилин, у вихідні дні та пізно ввечері збільшується.

  • Блакитна лінія[en] — Має 19,3 км та 19 станцій, поєднує центр міста Міннеаполіс з передмістям Блумінгтон, через Міжнародний аеропорт[en]. Спочатку лінія називалась Хіаватха, по назві проспекту[en] вздовж якого проходить більша частина її маршруту. Перед відкриттям другої лінії було оголошено про перейменування лінії за кольором що мало покращити орієнтування в системі, лінія була офіційно перейменована 17 травня 2013 року. На лінії розташована єдина в системі підземна станція «Airport — Terminal 1-Lindbergh».
  • Зелена лінія[en] — Має 18 км та 23 станції з яких 5 станцій використовує спільно з Блакитною лінією. Поєднує центр міста Міннеаполіс з містом Сент-Пол, відкрилась 14 червня 2014 року. Працює цілодобово що є рідкістю для систем ЛРТ в Штатах, хоча поширена в метрополітенах (наприклад Нью-Йоркський метрополітен).

Розвиток[ред. | ред. код]

Планується розширення Зеленої лінії[en], яке проходитиме через Сент-Луїс-Парк, Гопкінс та Міннетонка.

Планується будівництво нової лінії[en] з 11 станцій в північно-західному напрямку від кінцевої станції «Target Field» до Бруклін-Парк.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]