Леопольд V (герцог Австрії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леопольд V Доброчесний
нім. Leopold V der Tugendhafte
Леопольд V Доброчесний
Леопольд V Доброчесний
2-й герцог
Початок правління: 13 січня 1177
Кінець правління: 31 грудня 1194
Інші титули: герцог Штирії

Попередник: Генріх II Язомирготт
Наступник: Фрідріх I

Дата народження: 1157(1157)
Країна: Австрії
Дата смерті: 31 грудня 1194(1194-12-31)
Місце смерті: Грац[1]
Поховання Хайлігенкройц
Дружина: Єлена Угорська
Династія: Бабенберги
Батько: Генріх II Язомирготт
Мати: Феодора Комніна

Леопольд V (нім. Leopold V der Tugendhafte; нар. 1157пом. 31 грудня 1194) — герцог Австрії (1177—1194 роки) й Штирії (1192—1194 роки) з династії Бабенбергів.

Біографія[ред. | ред. код]

Леопольд V був сином Генріха II Язомирготта і Феодори Комніної, племінниці візантійського імператора Мануїла I. Незабаром після вступу на престол Леопольд V здобув перемогу над чеською армією, захопив Оломоуц й згідно з миром 1179 року приєднав низку територій у південній Моравії.

Понад усе Леопольд V відомий завдяки його участі у Третьому хрестовому поході 1189 року, під час якого стався конфлікт між герцогом і королем Англії Річардом Левине Серце. Під час взяття Акри Леопольд V одним з перших хрестоносців здійнявся на стіну міста і встановив свій прапор. Розгніваний цим Річард I зірвав прапор герцога та встановив на його місці свій.

У подальшому конфлікт між двома монархами ще більше загострився: Річард підтримував Гі де Лузіньяна у його претензіях на корону Єрусалимського королівства, тоді як Леопольд V був прихильником Конрада Монферратського, свого двоюрідного брата. Вбивство Конрада у 1192 році багато-хто приписав руці англійського короля. Тому, коли у 1192 році Річард I, повертаючись із Палестини проїжджав через Відень, його було захоплено лицарем Георгом Роппельтом за наказом Леопольда V та ув’язнено у замку Дюрнштайн. Лише 1194 року герцог звільнив короля під тиском папи римського та імператора Генріха VI. За вихід на волю король Англії заплатив Леопольду колосальну на ті часи суму в 50 тисяч марок, яка у подальшому використовувалась герцогом для організації монетного двору у Відні, зведення нових міських стін столиці та заснування Вінер-Нойштадту.

Головним досягненням правління Леопольда V стало приєднання Штирії. У 1186 році він уклав Санкт-Георгенберзьку угоду з бездітним герцогом Штирії Отакаром IV, за яким після смерті Отакара Штирія на віки вічні об’єднувалась з Австрією у єдину державу на чолі з австрійськими монархами, за умови збереження прав та привілеїв штирійських станів. Отакар IV помер 1192 року, і Штирію було передано імператором Леопольду V. Приєднання Штирії різко посилило Австрійську монархію й дало поштовх до бурхливого розвитку гірничої справи, металургії й торгівлі у володіннях Бабенбергів.

У 1194 році Леопольд V несподівано помер після падіння з коня під час лицарського турніру. Перед смертю він, у порушення Санкт-Георгенберзької угоди, розподілив свої володіння між синами: Фрідріх I отримав Австрію, а Леопольд VI — Штирію.

Шлюб та діти[ред. | ред. код]

Попередник
Генріх II Язомирготт
Герцог Австрії
11771194
Наступник
Фрідріх I
Попередник
Отакар IV
Герцог Штирії
11921194
Наступник
Леопольд VI

Див. також[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #137082118 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.