Лисенков Вадим Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вадим Лисенков
Лисенков Вадим Миколайович
 Молодший сержант
Загальна інформація
Народження 8 грудня 1996(1996-12-08)
м. Київ, Україна
Смерть 24 листопада 2022(2022-11-24) (25 років)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Alma Mater Київському професійно-педагогічному коледжі імені Антона Макаренка
Ступінь бакалавр
Псевдо «Лисий»
Військова служба
Роки служби 2014—2017, 2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС МВС України
Рід військ Національна гвардія
Формування Полк «Азов» (згодом — 3-тю окрема штурмова бригада ЗСУ)
Війни / битви Російсько-українська війна
Командування
командир взводу
Нагороди та відзнаки
Герой України

Вадим Миколайович Лисенков — молодший сержант Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, що загинув під час російського вторгнення в Україну, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (2023, посмертно).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 8 грудня 1996 року та жив у Києві. Після закінчення освітнього ступеня бакалавра у Київському професійно-педагогічному коледжі імені Антона Макаренка здобув кваліфікацію «транспортні технології».

Згодом три роки служив за контрактом у лавах полку «Азов», перебував на передовій у складі АТО.

Демобілізувавшись повернувся додому. Працював трейдером у криптосфері. Займався професійно кросфітом, декілька разів брав участь у спортивних марафонах і змаганнях.

Під час повномасштабного російського вторгнення в Україну Вадим Лисенков також ніс військову службу в лавах полку «Азов», який згодом став 3-ю окремою штурмовою бригадою ЗСУ: обіймав посаду командира взводу. У 2022 році брав участь у диверсійно-розвідувальних операціях, у жовтні штурмував ворожі позиції на Херсонщині, в листопаді в Бахмуті захоплював позиції та евакуював поранених[1].

Зазнав смертельних поранень внаслідок ворожого гранатометного обстрілу 24 листопада 2022 року під Бахмутом.

Поховали воїна на Алеї Слави Лісового цвинтаря у Києві[2][3].

Родина[ред. | ред. код]

У загиблого залишилися дружина, а також мама Оксана та сестра Яна[2]. 6 грудня 2023 року Президент України урочисто передав дружині орден «Золота Зірка»[1].

Нагорода[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (8 липня 2023, посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Сьогодні день найсильніших синів і доньок України, які боронять Батьківщину на суші, у повітрі, на воді – Президент вручив державні нагороди з нагоди Дня ЗСУ. Президент України. 6 грудня 2023.
  2. а б Молодший сержант Вадим Лисенков отримав смертельні поранення внаслідок гранатометного обстрілу. Меморіал жертв війни (укр.). Процитовано 23 липня 2023.
  3. Нові герої України: які історії стоять за кожною "Золотою зіркою". ТСН.ua (укр.). 9 липня 2023. Процитовано 23 липня 2023.
  4. Президент присвоїв звання Герой України 49 захисникам, 46 з них — посмертно. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 8 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]